Αναφορά Σομαλία #7

Αυτό το άρθρο μας είναι πρακτικά η ελληνική απόδοση του άρθρου «Terrorists constructing laptop bombs that can be smuggled onto airplanes» (Τρομοκράτες κατασκευάζουν φορητούς υπολογιστές-βόμβες που μπορούν να μπουν σε αεροπλάνα) της δημοσιογράφου κυρίας Ντέμπορα Πάτα από το ειδιογραφικό πρακτορείο CBS News. Μπορείτε να διαβάσετε την αγγλική έκδοση όπως αυτή έχει δημοσιευτεί ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Παρακάτω είναι το ίδιο άρθρο σε ελληνική απόδοση.

Πηγή: CBSNews.com


ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ, Σομαλία — Καθώς οι Αμερικάνοι ολοκληρώνουν τα σχέδια διακοπών τους, τρομοκράτες στο εξωτερικό είναι απασχολημένοι κατασκευάζοντας πολύπλοκες βόμβες σε φορητούς υπολογιστές που μπορούν να μπουν σε αεροπλάνα. Όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε σε μία επίθεση στη Σομαλία πέρσι το Φεβρουάριο.

Βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης δείχνει δύο άντρες που μπαίνουν στο αεροδρόμιο από το δρόμο. Ο ένας μεταφέρει ένα φορητό υπολογιστή. Κάποια στιγμή, σπρώχνει το παγιδευμένο φορητό υπολογιστή προς τον βομβιστή αυτοκτονίας σε μία καφετέρια.

Ο άντρας ήταν ο αρχηγός της ασφάλειας αεροδρομίου του Μογκαντίσου τότε.

Λίγο μετά την απογείωση ο φορητός υπολογιστής ανατινάχθηκε, και άνοιξε μία τρύπα στο πλάι του αεροπλάνου. Οι επιβάτες παρέμειναν ήρεμοι. Μόνο ο βομβιστής πέθανε.

Αλλά οι ισλαμιστές παραστρατιωτικοί της Αλ-Σαμπάμπ συνεχίζουν να προσπαθούν να δοκιμάσουν και τελειοποιήσουν τη βόμβα-φορητό υπολογιστή. Μάλιστα, προσπάθησαν να τοποθετήσουν τη βόμβα τη προηγούμενη ημέρα, αλλά η πτήση είχε ακυρωθεί.

Τους τελευταίους 18 μήνες, τρεις ακόμα βόμβες φορητοί υπολογιστές έχουν βρεθεί έπειτα από έναν που εν μέρει πυροδοτήθηκε στο χώρο των αποσκευών.Νέοι πολλών επιπέδων έλεγχοι ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευμένων σκύλων για ανίχνευση εκρηκτικών, υποτίθεται ότι θα το σταματήσουν αυτό. Αλλά η Αλ-Σαμπάμπ έχει ακόμα δικούς της ανθρώπους μέσα.

«Οπότε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι όποιος και αν είναι, από τον υπεύθυνο αεροδρομίου μέχρι τον καθαριστή, όλοι πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας», είπε ο Σαΐντ Ελιέ, αναπληρωτής αρχηγός ασφαλείας.

Οι παραστρατιωτικοί επιχειρούν ελεύθερα στη ταλαιπωρημένη πόλη του Μογκαντίσου. Το CBS News έχει επανειλημμένα ενημερωθεί ότι η Αλ-Σαμπάμπ έχει μάτια και αυτιά παντού. Τα μέλη της κρύβονται εύκολα μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Ένας φαινομενικά ήσυχος δρόμος ίσως να μη φαίνεται πολύ απειλητικός, αλλά μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα σε μία στιγμή.

Ένα φορτηγό-βόμβα τον Οκτώβριο σκότωσε 500 ανθρώπους και τραυμάτησε εκατοντάδες παραπάνω. Σύμφωνα με πηγές υπηρεσιών πληροφοριών, η βόμβα πυροδοτήθηκε πολύ νωρίς. Είχε σχεδιαστεί να χτυπήσει το αεροδρόμιο, που βρίσκεται δίπλα από τη πρεσβεία των ΗΠΑ.Ένα ανώτατο στέλεχος υπηρεσίας πληροφοριών είπε στο CBS News ότι η Αλ-Σαμπάμπ φαίνεται πως τώρα έχει διεθνή υποστήριξη. Το εισιτήριο του βομβιστή με το φορητό υπολογιστή από πέρσι είχε αγοραστεί στην Αγκόλα. Η πτήση ήταν για την Ινδία, όπου ο βομβιστής είχε ήδη εκδώσει Βίζα και είχε προ-πληρώσει ιατρική ασφάλεια.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Σομαλίας λέει ότι πιστεύουν πως οι βόμβες-φορητοί υπολογιστές είναι έργο του ίδιο κατασκευαστή βομβών που το πιθανότερο είναι ότι έχει εκπαιδευτεί εκτός της χώρας. Λένε ότι όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί έχουν την «υπογραφή» του, τη χρήση μίας συγκεκριμένης μπαταρίας των 9 Volt.


Πηγή: DailyMail.co.uk

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s