Αναφορά Ιράκ #32

Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου του 2017, καθώς οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έπαιρναν ξανά τον έλεγχο της Μοσούλης, είδαμε κάτι εντυπωσιακό. Ένα εργοστάσιο κατασκευής αυτοσχέδιων θωρακισμένων οχημάτων αυτοκτονίας της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αργότερα ακολούθησαν κι άλλα τέτοια μέρη, αλλά στο παρόν άρθρο θα δούμε αυτό ακριβώς το εργοστάσιο στη Μοσούλη.

Πηγή: LongRoom.com

Το εργοστάσιο αυτό στη Μοσούλη έπαιρνε συμβατικά οχήματα και τους έκανε ενισχύσεις με μεταλλικές πλάκες. Ο στόχος ήταν να κάνει τα οχήματα αλεξίσφαιρα ώστε να μπορούν να φτάσουν στο στόχο τους προτού πυροδοτήσουν το μεγάλο όγκο εκρηκτικών που μετέφεραν. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στην αγγλική ορολογία αναφέρεται ως SVBIED (Suicide Vehicle-Borne Improvised Explosive Device, Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός σε Όχημα Αυτοκτονίας). Βλέπετε ένα από τα τρία οχήματα που εντόπισαν οι ιρακινοί στρατιώτες στην επόμενη φωτογραφία καλύτερα.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Το συγκεκριμένο όχημα, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, στη καρότσα του έχει κάποια σκουριασμένα μεταλλικά κουτιά. Αυτά έκρυβαν μέσα τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Όλοι οι μηχανισμοί ήταν συνδεδεμένοι με ηλεκτρική πυροδότηση ελεγχόμενη από τον οδηγό. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν οι συσκευασίες που τους έκαναν αλεξίσφαιρους.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Μία φοβερή ανακάλυψη έγινε όμως καθώς άρχισαν να αφοπλίζουν το φορτηγό SVBIED από το εκρηκτικό του φορτίο. Ακολουθώντας τις ίδιες τακτικές με αυτές που είχαμε περιγράψει στην «Αναφορά Ιράκ #31», το συγκεκριμένο όχημα ήταν οπλισμένο με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από οβίδες και χημικά όπλα χλωρίνης. Βλέπετε το φορτίο του στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Piximus.net

Ο υπολοχαγός Βαλίντ της ERD (Ομάδα Ταχείας Επέμβασης) των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων έκανε την ακόλουθη δήλωση για αυτή την επιτυχία της ομάδας του, ειδικά όσον αφορά τα χημικά όπλα που σταμάτησαν.


«Αυτά προορίζονταν για καθαρισμό από πισίνες αλλά το ΙΚ άρχισε να τα χρησιμοποιεί ως χημικά όπλα στα οχήματα αυτοκτονίας του. Τοποθετούν αυτά τα δοχεία στις καρότσες μεγάλων οχημάτων αυτοκτονίας και τα δοχεία της χλωρίνης ανατινάζονται, απελευθερώνοντας ένα πολύ επικίνδυνο αέριο με τη πυροδότηση των εκρηκτικών του οχήματος»


Πηγή: DailyMail.co.uk

Και το θανατηφόρο αυτό φορτίο δεν ήταν το μοναδικό προηγμένο χαρακτηριστικό του. Γνωρίζοντας ότι ολόκληρη η Μοσούλη παρακολουθούνταν στενά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για SVBIED, οι τρομοκράτες έκαναν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Έβαψαν το φορτηγό SVBIED τους στα χρώματα των απορριμματοφόρων της Μοσούλης, δηλαδή κόκκινη καμπίνα και λευκή καρότσα. Χάρη σε αυτό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δε θα μπορούσαν να το ξεχωρίσουν από οποιοδήποτε απορριμματοφόρο κυκλοφορούσε στη πόλη.

Πηγή: TheBaghdadPost.com

Βλέπετε στη συνέχεια ακόμα μία φωτογραφία από την οποία είναι ξεκάθαρο ότι έβαψαν το φορτηγό SVBIED μετά τη κατασκευή του σε αυτά τα χρώματα για να μη γίνεται αντιληπτό από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επίσης, φαίνεται και μέρος του εξοπλισμού του εργοστασίου κατασκευής τους όπως εργαλεία κοπής και συγκόλλησης μετάλλων.

Πηγή: Reddit.com

Στη πίσω πλευρά του εργοστασίου κατασκευής των SVBIED βρέθηκε ένα διαφορετικό όχημα. Ήταν ένα τρακτέρ που είχε υποστεί παρόμοια θωράκιση και είχε βαφτεί με μαύρο χρώμα όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας από την επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Piximus.net

Η διαφορά του συγκεκριμένου αυτοσχέδιου θωρακισμένου οχήματος ήταν ότι δεν είχε κάποιο εκρηκτικό φορτίο. Το όχημα αυτό είχε στη καρότσα του μία αυτοσχέδια βάση πολυβόλου, μαζί με προστατευτική ασπίδα, και μέχρι και σκαλοπάτια στα οποία μπορεί να στέκεται ο πολυβολητής, ή να κάθεται για να καλύπτεται από την αυτοσχέδια θωράκιση του οχήματος. Βλέπετε έναν ιρακινό στρατιώτη στη θέση του πολυβολητή παρακάτω.

Πηγή: Terror-Alert.com

Αυτές οι φωτογραφίες μας προσφέρουν σπουδαίες πληροφορίες για τις τακτικές δράσης, αλλά και τη τεχνογνωσία, της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι ιρακινοί δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα και εξαρτήματα που ανακάλυψαν για ενίσχυση των μέσων τους στο πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ.

Πηγή: Piximus.net

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s