Ατραυματικό Ψαλίδι RIPSHEARS RS-2T

Πριν από λίγο καιρό, για ακρίβεια το Μάρτιο του 2017, είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Ατραυματικό Ψαλίδι Επιδέσμων» στο οποίο κάναμε μία εισαγωγή στο τι είναι το ατραυματικό ψαλίδι, την ιστορία, την εξέλιξη του, και τη σημερινή του χρήση. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα ακόμα πιο εξελιγμένο μοντέλο που είναι γνωστό ως «το πιο γρήγορο ατραυματικό ψαλίδι του κόσμου». Είναι το αμερικανικό RIPSHEARS και σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι το κάνει να ξεχωρίζει.

Πηγή: RIPSHEARS.com

Όπως γράφει και παραπάνω, κάθε δευτερόλεπτο μετράει όταν μιλάμε για πρώτες βοήθειες. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το περίεργο αυτό ατραυματικό ψαλίδι από ειδικούς του χώρου. Στη συσκευασία του (δείτε τη παρακάτω φωτογραφία) αναγράφει τη φράση «όταν οι ζωές μετριούνται σε λεπτά, εξασφαλίστε ότι κάθε δευτερόλεπτο μετράει» που είναι και το ρητό της εταιρίας RIPSHEARS. Ο στόχος του είναι να προσφέρει στο διασώστη τη ταχύτερη δυνατή πρόσβαση σε τέσσερα πολύ βασικά εργαλεία, αλλά και το πιο γρήγορο ατραυματικό ψαλίδι στο κόσμο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, το ψαλίδι RIPSHEARS συνδυάζει τέσσερα εργαλεία σε ένα. Συγκεκριμένα, ατραυματικό ψαλίδι, κλειδί μπουκάλας οξυγόνου, λεπίδα ασφαλείας, και νευρολογικό σφυράκι. Βλέπετε που βρίσκονται αυτά στην επόμενη επεξηγηματική φωτογραφία.

Πηγή: Amazon.com (επεξεργασμένη)

Το ψαλίδι ζυγίζει 85 γραμμάρια που είναι πολύ χαμηλό βάρος βάσει όσων προσφέρει. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι 420 με σκληρότητα 56C (στη κλίμακα Rockwell). Έχει επίστρωση από TiCN (Τιτάνιο καρβονιτριλίου) που του δίνει 9 φορές μεγαλύτερη διατήρηση της κόψης του σε σχέση με το απλό ανοξείδωτο ατσάλι, με σκληρότητα λεπίδας 4500Hv (στη κλίμακα Vickers). Έχει 30% πιο βαθιές χαραγές από τα συμβατικά ατραυματικά ψαλίδια στη λεπίδα του για κοπή ακόμα και πολύ σκληρών υλικών, και λαβή κατασκευασμένη από πλαστικό υψηλής αντοχής σε καλούπι.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σήμερα, το RIPSHEARS RS-2T που παρουσιάζουμε εδώ μπορεί να το βρει κανείς για τιμές της τάξης των $25 στα περισσότερα καταστήματα. Η διαφορά του RS-2T από τα άλλα είναι το χρώμα του (Tan, Ερήμου) που έχει σχεδιαστεί κυρίως για τακτικά τμήματα. Όταν ανοίξει κανείς τη συσκευασία θα δει δύο πολύ απλές οδηγίες στη πίσω όψη της ετικέτας. Οι πρώτες οδηγίες αφορούν τη λύση και συντήρηση του RIPSHEARS, και οι δεύτερες τη σωστή χρήση του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εδώ μας λύνεται η απορία του γιατί είναι το πιο γρήγορο ατραυματικό ψαλίδι στο κόσμο. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις οδηγίες, το ατραυματικό ψαλίδι χρησιμοποιείται μόνο για να ξεκινήσει το κόψιμο και μετά χρησιμοποιούμε τη λεπίδα ασφαλείας. Από το επίσημο κανάλι της εταιρίας στο YouTube μπορεί εύκολα να δει κανείς πως γίνεται αυτό στη πράξη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι χάρη στο σχεδιασμό της λεπίδας ασφαλείας του, δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του θύματος. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας από την επόμενη φωτογραφία, η λεπίδα προστατεύεται από χοντρό πλαστικό ώστε μόνο ότι βρεθεί μέσα στη σχισμή θα την ακουμπήσει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οι λεπίδες είναι κατασκευασμένες από 440A ανοξείδωτο ατσάλι με επιμετάλλωση βολφραμίου που τους δίνει 5 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Επίσης, περνάνε από επεξεργασία DLC που τις κάνει ανθεκτικές στη διάβρωση και στη διατήρηση της δομής τους. Τέλος, ολόκληρο το ψαλίδι είναι εγκεκριμένο για χειρουργική αποστείρωση καθώς αντέχει σε θερμοκρασίες έως και 143.33°C (τα σημερινά πρότυπα ορίζουν θερμοκρασία αποστείρωσης εργαλείων τους 121-134°C).

Πηγή: RIPSHEARS.com

Τόση ώρα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα του, αλλά σίγουρα θα θέλει κανείς να ακούσει και τα μειονεκτήματα. Προσωπικά, θεωρούμε ότι το RIPSHEARS έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα και αυτό δεν είναι άλλο από τον όγκο του. Το μυστικό που το κάνει το πιο γρήγορο ατραυματικό ψαλίδι στο κόσμο, είναι επίσης και αυτό που του προσθέτει τον όγκο αυτό. Είναι η λεπίδα ασφαλείας με το νευρολογικό σφυράκι. Πέρα από αυτό δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι αρνητικό με τη χρήση του. Μέχρι σήμερα το έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και καθημερινή γενική χρήση, και ανταποκρίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ποιοτικά, είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο. Χρηστικά τώρα, είναι κάτι που θα πρέπει να το κρίνει ο καθένας μόνος του, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s