Αναφορά Συρία #9

Τον Ιούνιο του 2017 οι εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσική Ομοσπονδία μεγάλωσαν πολύ. Ο κύριος λόγος ήταν ότι η Αμερική άρχισε να καταρρίπτει αεροχήματα της συριακής κυβέρνησης η οποία όμως είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα τέτοιο περιστατικό από τα τέλη του Ιουνίου του 2017.

Πηγή: NewCocol.com

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου του 2017 τα αμερικανικά αντιαεροπρικά συστήματα εντόπισαν ένα αεροσκάφος να πετάει επάνω από τη περιοχή Ατ-Τανφ της Συρίας. Η περιοχή Ατ-Τανφ βρίσκεται κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιορδανίας και το τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλές συμμαχικές δυνάμεις που εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν αντάρτες στο πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε αυτή τη περιοχή. Μπορείτε να δείτε που ακριβώς είναι ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps ή από τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com

Το άγνωστο αερόχημα που πετούσε επάνω από τη περιοχή Ατ-Τανφ τη Δευτέρα 19 Ιουνίου του 2017 άνοιξε πυρ προς εχθρικές θέσεις. Τότε ήταν που ενεργοποιήθηκε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle όπως αυτό που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία για να το αναχαιτίσουν.

Πηγή: TheAviationist.com

Τελικά, 55 χιλιόμετρα έξω από τη περιοχή το F-15E κατέρριψε το άγνωστο αεροσκάφος που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Shahed 129 (ή «Μάρτυρας 129» στα ελληνικά) της συριακής κυβέρνησης που είχε κατασκευαστεί στο Ιράν. Βλέπετε ένα τέτοιο αεροσκάφος στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: TheAviationist.com

Αυτό ανέβασε τις εντάσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσίας να δηλώνει:

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να θεωρούμε εναέριους στόχους οποιοδήποτε αεροσκάφος πετάει δυτικά του Ευφράτη ποταμού στο μέλλον»

Από την άλλη, ούτε οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους με τη δήλωση του συμβουλίου συμμαχικών δυνάμεων να λέει:

«Η συμμαχία δεν αναζητά μάχες με το καθεστώς της Συρίας, της Ρωσίας, ή των συνεργατών του καθεστώτος, αλλά δε θα διστάσει να αμυνθεί τη συμμαχία ή τους συνεργάτες από οποιαδήποτε απειλή. Υπάρχει ένας μηχανισμός αποστρατικοποίησης με τις ρωσικές δυνάμεις για μείωση της αβεβαιότητας σε έναν εναέριο χώρο με πολύ κίνηση για αποφυγή λανθασμένων στρατηγικών υπολογισμών. Με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, η συμμαχία δε θα επιτρέπει σε καθεστωτικά αεροσκάφη να απειλούν ή να πλησιάζουν στις περιοχές των συμμαχικών δυνάμεων»

Αντίστοιχα, η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δεν ήταν καθόλου συγκαταβατική σε αυτό με αίτηση αναθεώρησης του μηχανισμού αποστρατικοποίησης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Πηγή: Folhacentrosul.com.br

Αυτό ήταν το τρίτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της κυβέρνησης της Συρίας που κατέρριψαν οι αμερικανικές δυνάμεις μέσα στον Ιούνιο του 2017. Δε γνωρίζουμε τι μπορεί να επιφέρει αυτή η σύγκρουση αλλά σίγουρα δεν είναι θετική εξέλιξη, ειδικά αν παρατηρήσει κανείς ότι καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν υποχωρεί στις θέσεις της. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN έκανε έναν επεξηγηματικό χάρτη από αυτές τις εξελίξεις και τον παραθέτουμε και εμείς μεταφρασμένο στα ελληνικά παρακάτω.

Πηγή: CNN.com (επεξεργασμένη)

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s