Στολή Μάχης DefenderM MARPAT

Από το 2007 οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ εξοπλίζονται με στολές μάχης σε παραλλαγή ερήμου MARPAT (Marine Pattern, Μοτίβο Πεζοναυτών) από ύφασμα TenCate DefenderM. Αυτές οι παραλλαγές είναι από τις καλύτερες που έχουμε χρησιμοποιήσει και σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τόσο το παντελόνι όσο και τη μπλούζα μάχης.

Πηγή: PressTV.com

Μία μικρή ιστορική αναδρομή προτού ξεκινήσουμε με τα τεχνικά της στολής. Με το πόλεμο του Ιράκ, στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έγιναν αμέσως εμφανή τα προβλήματα των συμβατικών στολών μάχης. Δύο ήταν τα πιο σπουδαία προβλήματα που παρατήρησαν. Πρώτον, η υψηλή θερμοκρασία του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, και δεύτερον ότι πάνω από το 70% των επιθέσεων ήταν με Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (ΑΕΜ) προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα. Έτσι, ξεκίνησε το πρόγραμμα FROG (Flame Resistant Organizational Gear, Πυρίμαχος Επιχειρησιακός Εξοπλισμός) που ολοκληρώθηκε το 2007 με την επιλογή του πυρίμαχου υφάσματος TenCate DefenderM για τις στολές μάχης.

Πηγή: PicClick.com

Όσον αφορά το σχεδιασμό, για να καλυφθεί το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ υιοθέτησε κάποια από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της εταιρίας Crye Precision. Για την ακρίβεια, υιοθέτησε τη «μπλούζα μάχης» ως αντικατάσταση του χιτωνίου δημιουργώντας δύο ξεχωριστές στολές. Τη στολή μάχης που έχει επιχειρησιακό στόχο, και τη στολή εργασίας που θυμίζει περισσότερο τις παραδοσιακές στολές με παντελόνι και χιτώνιο παραλλαγής. Ασφαλώς, η παραλλαγή που χρησιμοποιήθηκε ήταν η MARPAT (Marine Pattern, Μοτίβο Πεζοναυτών) ερήμου που είχε σχεδιαστεί για αυτό το λόγο από τον κύριο Τίμοθι Ονίλ και ήδη χρησιμοποιούνταν από το 2004. Εδώ βλέπετε τον Στρατηγό Πεζοναυτών κύριο Τζο Ντάνφορντ να φοράει τη στολή εργασίας ενώ οι άλλοι πεζοναύτες φοράνε είτε τη στολή μάχης, είτε τη στολή εργασίας.

Πηγή: Defense.gov

Ας ξεκινήσουμε με το ύφασμα TenCate DefenderM. Πέρα του ότι καλύπτει τις πυρίμαχες ιδιότητες του προγράμματος FROG, έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Είναι ελαφρύ και αναπνέει, δεν χαλάει με το πλύσιμο, και δεν ξεχειλώνουν οι ραφές του. Όσον αφορά τις ιδιότητες του ως ύφασμα του προγράμματος FROG, το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι δε λιώνει, δε κολλάει στο ανθρώπινο δέρμα, και δεν μπορεί να αναφλεχθεί από υψηλή θερμοκρασία ή φωτιά. Όλα τα υλικά που είναι συμβατά με το πρόγραμμα FROG έχουν ραμμένη τη σχετική ένδειξη επάνω τους όπως βλέπετε εδώ. Επίσης, μπορείτε να δείτε ότι ολόκληρη η παραλλαγή MARPAT έχει σε διάφορα σημεία το έμβλημα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αντίστοιχα με τη «Ψηφιακή Στολή Παραλλαγής Π.Ν. των ΗΠΑ (NWU Τύπου Ι)».

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ξεκινώντας με τη μπλούζα μάχης, έχουμε ένα σχετικά απλό σχέδιο. Η μπλούζα διαθέτει ψηλό γιακά που συχνά θα δείτε πεζοναύτες να το κόβουν αντί να το διπλώνουν. Ο λόγος είναι ότι με το φορέα βαλλιστικών πλακών δεν είναι πάντα άνετος. Επίσης, εδώ είναι το πρώτο αρνητικό της μπλούζας. Το φερμουάρ δεν έχει εσωτερικό προστατευτικό ύφασμα και έτσι μπορεί να πιαστεί στο δέρμα εύκολα. Πέρα από αυτά τα δύο αρνητικά, η μπλούζα είναι ίσως η πιο άνετη μπλούζα μάχης που μπορεί να βρει κανείς. Όπως επίσης βλέπετε από αυτή τη φωτογραφία, στη κάτω πλευρά από τα χέρια έχει διπλή επένδυση που τη κάνει αρκετά ανθεκτική. Ωστόσο, δεν έχει θήκες ή τρόπο προσθήκης επιαγκωνίδων.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στους δύο ώμους, η μπλούζα έχει διαγώνιες τσέπες τύπου 3D. Δηλαδή, είναι διπλωμένες λόγω της ραφής τους αλλά μπορούν να αναπτυχθούν εάν τοποθετήσουμε κάτι μέσα τους. Εξωτερικά, στο κάλυμμα της θήκης υπάρχει ένα μικρό θυληκό Velcro για προσθήκη διακριτικών. Επίσης, καθώς η στολή αυτή προορίζεται για επιχειρησιακούς σκοπούς, καμία τσέπη της δεν έχει φερμουάρ ή Velcro για ασφάλιση. Όλες έχουν κουμπιά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε επιχειρήσεις που απαιτείται πειθαρχία θορύβου.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για τους ίδιους λόγους, δηλαδή επιχειρησιακή ασφάλεια και ευελιξία, στη μπλούζα αυτή είδαμε ένα πολύ έξυπνο νέο χαρακτηριστικό. Τα κουμπιά ρύθμισης από τα μανίκια ασφαλίζουν εσωτερικά και όχι εξωτερικά. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεται ότι το κουμπί δε θα πιαστεί σε οτιδήποτε κατά λάθος. Βλέπετε καλύτερα αυτό το σύστημα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη πράξη ωστόσο, δεν αποκλείεται να δείτε πεζοναύτες να έχουν κόψει τα μανίκια τελείως. Είναι μία σχετικά γνωστή πρακτική για τις θερινές περιόδους. Τώρα, όσοι έχετε εμπειρία από μπλούζες μάχης σίγουρα θα εντοπίσατε κάτι πολύ οικείο. Παρότι τα μανίκια είναι από το νέο ύφασμα DefenderM (το οποίο αποτελείται από 65% πυρίμαχο Rayon, 25% para-aramid, και 10% νάιλον), ο κορμός θυμίζει εκπληκτικά πολύ τις μπλούζες μάχης Crye Precision. Ο λόγος είναι ότι είναι από το ίδιο υλικό. Είναι από το ύφασμα driFIRE (80% modacrylic, 15% Tencil-Rayon, και 5% ασημένιο νάιλον) που αφήνει την ίδια αίσθηση με βαμβακερό ύφασμα αλλά είναι ένα πυρίμαχο υλικό που είναι λεπτό και αφήνει το σώμα να αναπνέει. Το ύφασμα driFIRE έχει πάει το χώρο του τακτικού εξοπλισμού σε άλλα επίπεδα καθώς στην αίσθηση και υφή θυμίζει βαμβακερό ύφασμα αλλά στη πράξη είναι ένα ελαφρύ και πυρίμαχο υλικό που αφήνει το σώμα να αναπνέει. Βλέπετε ενδεικτικά παρακάτω το πόσο λεπτό είναι στη πραγματικότητα, παρότι είναι εντυπωσιακά ανθεκτικό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μπλούζας μάχης των Αμερικανών πεζοναυτών σήμερα. Τα παραπάνω έρχονται βεβαίως και με κάποιο κόστος καθώς η μπλούζα ζυγίζει 410 γραμμάρια που δεν είναι και λίγο αναλογικά με άλλες, πιο εξελιγμένες, μπλούζες μάχης της αγοράς. Το τελευταίο χαρακτηριστικό της μπλούζας που μέχρι και σήμερα το θεωρούμε λάθος ήταν ότι το υλικό driFIRE σταματάει λίγο μετά τις μασχάλες. Σε άλλες μπλούζες που προχωράει λίγο παραπάνω προσωπικά το θεωρούμε καλύτερο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε αντίθεση με τη μπλούζα μάχης, το παντελόνι από το 100% ύφασμα DefenderM. Αντίστοιχα με τη μπλούζα μάχης όλες του οι θήκες, τσέπες, και ανοίγματα ασφαλίζουν με κουμπιά. Στη μέση, πέρα από τις θηλιές ζώνης έχει και λάστιχα για καλύτερη εφαρμογή. Διαθέτει δύο πλαϊνές τσέπες όπως όλα τα παντελόνια, αλλά όλες οι τσέπες έχουν εσωτερικά οπές αποστράγγισης για να είναι αποτελεσματικό σε αμφίβιες επιχειρήσεις που είναι βασικό κομμάτι του Σώματος Πεζοναυτών.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πίσω έχει δύο μικρότερες τσέπες και στους μηρούς ακόμα δύο. Από την επόμενη φωτογραφία μπορείτε επίσης να δείτε την επένδυση του καβάλου για μεγαλύτερη αντοχή. Πέρα από αυτά δεν έχει κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο σε αυτή τη πλευρά του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά τις τσέπες μηρών, παρατηρούμε ότι χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος ακριβώς σχεδιασμός που είχαμε δει και στη «Ψηφιακή Στολή Παραλλαγής Π.Ν. των ΗΠΑ (NWU Τύπου Ι)». Δηλαδή, η μία πλευρά είναι μόνιμα ραμμένη, η άλλη ασφαλίζει με ένα κουμπί, και η τσέπη έχει και λάστιχο συγκράτησης. Από προσωπική εμπειρία μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι ένας πολύ πρακτικός σχεδιασμός που προσφέρει εύκολη πρόσβαση με ένα κουμπί, και ακόμα και χωρίς να το ασφαλίσει κανείς, το λάστιχο κρατάει τα αντικείμενα εντός της τσέπης με ασφάλεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παντελονιού μάχης DefenderM των πεζοναυτών είναι η μικρή θήκη ποδιού. Αυτή η θήκη είναι σχεδόν αόρατη και βρίσκεται χαμηλά στην εξωτερική πλευρά του ποδιού, λίγο πάνω από τον αστράγαλο, και έχει σχεδιασμό 3D. Ο στόχος είναι να αποθηκεύει εκεί κανείς υλικά που δε χρησιμοποιεί συχνά όπως συλλογή επιβίωσης, υλικά συλλογής στοιχείων, κτλ. Η τσέπη αυτή υπάρχει και στα δύο μπατζάκια και αντίστοιχα με όλες τις τσέπες της στολής, ασφαλίζει με κουμπιά και διαθέτει εσωτερικές τρύπες αποστράγγισης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από τη παραπάνω φωτογραφία φαίνεται επίσης ότι από το γόνατο μέχρι και το τελείωμα από το κάθε μπατζάκι υπάρχει διπλή επένδυση για μεγαλύτερη αντοχή. Όσον αφορά το βάρος του παντελονιού, είναι 800 γραμμάρια. Και πάλι, όχι και ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς αλλά σπάνια στις Ένοπλες Δυνάμεις συναντάει κανείς το καλύτερο διαθέσιμο εξοπλισμό.

Πηγή: Defense.gov

Εν κατακλείδι, η στολή DefenderM του προγράμματος FROG για τη παραλλαγή ερήμου MARPAT είναι μία πολύ αξιόλογη στολή μάχης. Από επιχειρησιακής πλευράς και άνεσης έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε κανείς με ελάχιστα αρνητικά όπως το βάρος, το ψηλό γιακά, και την έλλειψη ενσωματωμένων προστατευτικών. Σχετικά με το που μπορεί να τη βρει κάποιος, η στολή αυτή επίσημα δε πωλείται εκτός του Σώματος Πεζοναυτών. Πρακτικά, αρκετά καταστήματα στρατιωτικών αποθεμάτων και πρατήρια Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ τις πουλάνε σε λογικές τιμές. Προσωπικά, θεωρούμε τη παραλλαγή MARPAT μία από τις καλύτερες παραλλαγές ερήμου και αυτή η στολή είναι μία πολύ καλή επιλογή για αυτή τη παραλλαγή.

Πηγή: HouseOfQueeg.wordpress.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s