Ανασκόπηση: Vehicle & Pistol Tactical Response (Ελλάδα)

Η μάχη μέσα και γύρω από οχήματα είναι κάτι πολύ πιθανό για οποιονδήποτε οπλοφόρο αν αναλογιστούμε το χρόνο που περνάει ο μέσος άνθρωπος μέσα σε οχήματα όπως επίσης και τον κίνδυνο που έχει ευρισκόμενος εκεί. Η εκπαίδευση αυτή είναι μία από τις καλύτερες που μπορεί να βρει κανείς στην Ευρώπη και σε αυτό το άρθρο θα δούμε εν συντομία γιατί το λέμε αυτό. Προσοχή! Καθώς οι εκπαιδεύσεις αλλάζουν και εξελίσσονται ίσως να υπάρχουν αποκλίσεις από το πως γίνεται σήμερα. Το παρόν άρθρο βασίζεται στις προσωπικές μας απόψεις έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Πηγή: AlfaSecurityGroup.com

Τίτλος Vehicle & Pistol Tactical Response
Οργανισμός Alfa Security Group
Χώρος διεξαγωγής Ασπρόπυργος, Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Διάρκεια 1 ημέρα/8 ώρες
Κόστος €250
Πιστοποίηση Ναι
Σύνδεσμος https://alfasecuritygroup.com/academy/

Όπως δηλώνει και το όνομα της, «Vehicle & Pistol Tactical Response» (Τακτική Αντίδραση Οχήματος & Πιστολιού), η εκπαίδευση αυτή έχει στόχο να επιτρέψει σε έμπειρους οπλοφόρους να μάθουν τακτικές αντίδρασης σε επιθέσεις ενώ βρίσκονται μέσα σε οχήματα. Επίσης, όπως φαίνεται και από το τίτλο και πάλι, η εκπαίδευση αφορά τη χρήση πιστολιού και όχι άλλων πυροβόλων όπλων. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η εκπαίδευση αυτή θεωρείται προχωρημένου επιπέδου και έτσι οι εκπαιδευόμενοι είτε θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τα πιο βασικά σχολεία της συγκεκριμένης εταιρίας, είτε να έχουν κάποιο αποδεικτικό ότι έχουν τεκμηριωμένη γνώση των βασικών γνώσεων τακτικής χρήσης πυροβόλων όπλων.

Πηγή: Instagram.com/alfasecuritygroup/

Η εταιρία Alfa Security Group έχει έδρα στην Ουκρανία και το όνομα της προέρχεται από την αντιτρομοκρατική μονάδα Άλφα των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας. Οι εκπαιδευτές έχουν εκπαιδευτεί από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ουκρανίας και προσφέρουν ένα τεράστιο όγκο χρήσιμων πληροφοριών τόσο κατά την εκπαίδευση, όσο και κατά τα διαλείμματα. Ένα εξίσου πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν η τεράστια βαρύτητα στην ασφάλεια που δείχνει την εμπειρία και σοβαρότητα τους. Η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο κλειστό σκοπευτήριο Elit Shooting Club υπό την επίβλεψη εκπαιδευτών και υπεύθυνων ασφαλείας τόσο της εταιρίας Alfa Security Group όσο και του σκοπευτικού ομίλου Elit Shooting Club.

Πηγή: Facebook.com/Elitshooting/

Οι εκπαιδευόμενοι ήταν, όπως και στις περισσότερες εκπαιδεύσεις, από διάφορα επαγγέλματα και ειδικότητες. Από ειδικά τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέχρι έμπειρους συνοδούς ασφαλείας, κ.α. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν εξαιρετικό πάρα την υψηλή θερμοκρασία. Όλοι είχαν δίψα για μάθηση και ήταν 100% αφοσιωμένοι στη καθοδήγηση των εκπαιδευτών για να αποκομίσουν όσο περισσότερες γνώσεις γίνεται.

Πηγή: Instagram.com/alfasecuritygroup/

Κάποιοι εκπαιδευόμενοι χρεώθηκαν πιστόλια 9x19mm και γεμιστήρες του σκοπευτικού ομίλου ενώ άλλοι είχαν τα υπηρεσιακά ή ιδιωτικά τους. Η εκπαίδευση περιελάμβανε συνολικά 150 φυσίγγια που ήταν υπεραρκετά για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εκτελέστηκαν. Η επίσημη θεματολογία της εκπαίδευσης που αναγράφεται και στην ιστοσελίδα της εταιρίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα τα οποία καλύφθηκαν άψογα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

  • Βαλλιστική για οχήματα
  • Τράβηγμα όπλου μέσα σε όχημα
  • Χρήση οχήματος ως κάλυψη
  • Βολές μέσα από όχημα
  • Έξοδος από όχημα υπό πίεση

Όπως ακριβώς φαίνεται και από τη παραπάνω ατζέντα, η εκπαίδευση περιελάμβανε κάποια θεωρία, μετά ασκήσεις δίχως πυρομαχικά ή/και με εκπαιδευτικά όπλα, και σταδιακή μετάβαση σε πραγματικά πυρά κατά στόχων. Για να επιτευχθεί αυτό ένα αυτοκίνητο είχε οδηγηθεί μέσα στο χώρο του σκοπευτηρίου και μετακινούνταν ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μάθουν όλες αυτές τις τακτικές από κάθε θέση του οχήματος και κάθε πιθανό σημείο επαφής με τον εχθρό.

Πηγή: Instagram.com/alfasecuritygroup/

Η εκπαίδευση είχε σταδιακή δυσκολία και εξέλιξη. Μετά την απόκτηση ατομικών ικανοτήτων, γίνονταν μετάβαση σε ομαδικές ασκήσεις αντίδρασης σε εχθρικά πυρά από διάφορες κατευθύνσεις, μερικές φορές από πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα, καθώς και επικοινωνία και συντονισμός με την ομάδα για σωστή κάλυψη πυρών και μετακίνηση εντός και εκτός του οχήματος. Όταν οι εκπαιδευόμενοι είχαν εξοικειωθεί με κάποια τακτική, τότε οι εκπαιδευτές προχωρούσαν στην εφαρμογή της τακτικής υπό πίεση, είτε αυτό ήταν σωματική άσκηση, είτε αιφνιδιασμός, είτε κάτι αντίστοιχο. Καθώς νύχτωνε ακολούθησε μία σύντομη εξάσκηση των ίδιων τακτικών σε χαμηλό φωτισμό και εκεί κάπου ολοκληρώθηκε αυτή η πολύ δυναμική και γεμάτη γνώση εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Προσωπικά θεωρούμε πολύ σημαντικό να εκπαιδεύεται κανείς με όσο περισσότερους διαφορετικούς εκπαιδευτές μπορεί και με όσο πιο διαφορετικές προσεγγίσεις για να αποκτήσει γνώσεις και να κρατήσει ότι λειτουργεί καλύτερα για τον ίδιο. Οι τακτικές της ουκρανικής αντιτρομοκρατικής σε μάχη μέσα και γύρω από οχήματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και πολλές είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικές. Εάν οπλοφορείτε τότε σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε για μάχη μέσα και γύρω από οχήματα γιατί είναι πολύ πιθανό να σας συμβεί. Από φαινομενικά απλά πράγματα όπως πως βγάζεις τη ζώνη για τακτική αντίδραση μέχρι πολύπλοκες ομαδικές ασκήσεις αντίδρασης σε πολλαπλούς στόχους, η εκπαίδευση αυτή τα είχε όλα. Θα θέλαμε να τονίσουμε τη σοβαρότητα και βαρύτητα στην ασφάλεια των εκπαιδευτών που θα σας κάνει να νοιώσετε πολύ άνετα παρότι οι ομαδικές τακτικές μάχης σε οχήματα με πραγματικά πυρά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Θέλουμε να το τονίσουμε διότι είναι πραγματικά σπουδαίο όταν αναφερόμαστε σε κλειστούς χώρους και πραγματικά πυρά. Οι εκπαιδευτές ήταν εξαιρετικοί, μετέδωσαν σημαντικές γνώσεις χωρίς ποτέ να κινδυνέψει οποιοσδήποτε. Άρα, εάν ψάχνετε κάτι τέτοιο δοκιμάστε αυτή την εκπαίδευση και δε θα χάσετε.

Πηγή: Facebook.com/alfasecgroup/

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s