Αναφορά Ιράκ #31

Το Μάρτιο του 2016 η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έκανε μία τρομοκρατική επίθεση με χημικά όπλα κατά πολιτών στο Ιράκ. Ήταν μία σοβαρή μετάβαση στις τακτικές της οργάνωσης και δυστυχώς από τότε έχει συνεχίσει τη χρήση χημικών όπλων και σε άλλες επιθέσεις. Αυτό το θέμα θα δούμε σε αυτή την αναφορά.

Πηγή: News.Yahoo.com

Από το 2014 η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ είχε τον έλεγχο του χωριού Μπεσίρ στο Ιράκ. Σχεδόν επί καθημερινής βάσης έκανε επιθέσεις μικρής κλίμακας για να καταφέρει να καταλάβει το διπλανό χωριό, το χωριό Τάζα, που προστατεύονταν από εθελοντές Σιίτες μουσουλμάνους και τους κατοίκους του, επίσης Σιίτες μουσουλμάνους. Και τα δύο αυτά μέρη ανήκουν στην επαρχία Κιρκούκ που βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ. Μπορείτε να δείτε που ακριβώς βρίσκονται ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps ή από τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com

Τη Τρίτη 8 Μαρτίου του 2016 έγινε όμως μία πολύ διαφορετική επίθεση. Στο χωριό έπεσαν 24 βόμβες από τον ουρανό οι οποίες όμως δεν έκαναν καμία έκρηξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Μοτιάμπα Ίρι, ένας κάτοικος του χωριού, «Οι βόμβες δεν έσκασαν, απλά προσγειώθηκαν και άρχισαν να βγαίνουν αέρια. Πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν τι ήταν οι βόμβες, και πήγαν να δουν. Τότε κατάλαβαν ότι υπήρχε μία άσχημη μυρωδιά». Βλέπετε μία από τις οροφές που προσγειώθηκαν οι βόμβες αυτές στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: BBC.com

Αμέσως οι αρχές ξεκίνησαν τις διαδικασίες αντιμετώπισης χημικού πολέμου που περιελάμβαναν απολύμανση όλων των σημείων και των γύρω περιοχών από τις βόμβες όπως ορίζουν οι στρατιωτικές προδιαγραφές. Ωστόσο, πάνω από 600 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο με χημικά εγκαύματα και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Από αυτούς 35 αναφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση αλλά δεν υπήρξαν μετέπειτα αναφορές για να γνωρίζουμε τον αριθμό των νεκρών. Οι μόνοι επιβεβαιωμένοι νεκροί ήταν ένα δεκάχρονο και ένα τρίχρονο κορίτσι. Παρακάτω βλέπετε πυροσβέστες κατά τη διαδικασία απολύμανσης.

Πηγή: BBC.com

Οι γιατροί σύντομα επιβεβαίωσαν ότι βάση των συμπτωμάτων φαίνεται να ήταν επίθεση με χημικά όπλα. Μία χαρακτηριστική αναφορά ήταν η ακόλουθη από μία γυναίκα, κάτοικο της περιοχής, που είχε δηλώσει στο BBC «Πρώτα αντιλαμβάνεσαι τη μυρωδιά. Ήταν μία πικρή ανάμιξη από αυγό και αγγούρι που είχε γεμίσει τον αέρα, και έκαιγε στη μύτη και το λαιμό». Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία τη κυρία Φατίμα που ήταν κοντά σε μία τέτοια βόμβα και έπαθε σοβαρά χημικά εγκαύματα. Επίσης, ήταν η μητέρα του τρίχρονου κοριτσιού που έχασε τη ζωή του από την επίθεση.

Πηγή: BBC.com

Οι ειδικοί αναλυτές είπαν ότι οι βόμβες είχαν αέριο θειικής μουστάρδας, ένα χημικό όπλο που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα, μαζί με αέριο χλωρίνης. Το αέριο χλωρίνης αντιδρά με το νερό που υπάρχει στη μύτη και το αναπνευστικό σύστημα και μετατρέπεται σε υδροχλωρικό οξύ προκαλώντας επίσης εγκαύματα και σοβαρά προβλήματα. Ακριβώς αυτό το συνδυασμό τον έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και από τη ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάιντα του Ιράκ που είναι επίσης αξιοσημείωτο. Βλέπετε μία έκρηξη από βόμβα αερίου χλωρίνης στο Ιράκ στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: PBS.org

Αυτό που κάνει όμως αυτή την αναφορά να ξεχωρίζει είναι η ικανότητα της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ στη χρήση χημικών όπλων. Χημικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις του Ιράκ τουλάχιστον από το 2006 αλλά ποτέ με τέτοια δραστικά αποτελέσματα. Όπως είχε πει κατά λέξη ο Συνταγματάρχης κύριος Γκάρβερ το 2007 «τα χημικά τους όπλα δεν είναι ισχυρά γιατί η θερμότητα της έκρηξης καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου». Αλλά σε αυτή τη περίπτωση βλέπουμε ότι βελτίωσαν τις ικανότητες τους καθώς κανένας κάτοικος δεν ανέφερε εκρήξεις. Φαίνεται πως οι βόμβες είχαν κάποιο εμπρηστικό ή άλλο μηχανισμό που ενεργοποίησε το χημικό όπλο. Βλέπετε ακόμα μία φωτογραφία από το χωριό Τάζα στη συνέχεια.

Πηγή: BBC.com

Δυστυχώς δε δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις βόμβες, κάτι που θα βοηθούσε στο να κατανοήσουμε τι ακριβώς μεθόδους και τακτικές χρησιμοποίησε η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ, και εάν υπάρχουν ομοιότητες με αυτές της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Ιράκ. Κλείνοντας, μέχρι σήμερα η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ έχει εκτελέσει τουλάχιστον (τόσες γνωρίζουμε) 52 χημικές επιθέσεις με αυτές τις βόμβες σε Ιράκ και Συρία. Αυτό μας δείχνει ότι ο χημικός πόλεμος δεν είναι κάτι μακρινό για το οποίο δε χρειάζεται κανείς να προετοιμάζεται. Είναι κάτι πολύ πραγματικό που, δυστυχώς, συμβαίνει αρκετές φορές το χρόνο.

Πηγή: Express.co.uk

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s