Διατροφή: Μπάρα гематоген

Αυτή τη φορά θα δούμε ένα αρκετά περίεργο προϊόν που μας έρχεται από την Ουκρανία αλλά είναι αρκετά διαδεδομένο σε αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Είναι η μπάρα Гематоген (Χεματογέν) που όπως αντιλαμβάνεστε το όνομα της είναι συνθετικό από τις ελληνικές λέξεις αίμα (Гема) και γένος (ген). Πρακτικά είναι μία μπάρα που βοηθά στη δημιουργία αίματος.

Πηγή: Donnaterra.ru

Αυτές οι μπάρες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνη με όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αμινοξέων. Η ιστορία τους ξεκινάει από την Ελβετία το 1890 όταν για πρώτη φορά κατασκευάστηκαν ως φάρμακο (από αίμα βοοειδών και κρόκους αυγού) από το Δρ. Χόμελ και μέχρι και σήμερα είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όπως φαίνεται και από τη συσκευασία της μπάρας гематоген, στοχεύει κυρίως σε γυναίκες που κυοφορούν και μικρά παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες σιδήρου αλλά όπως θα δούμε σε λίγο έχει και άλλες χρήσεις.

Πηγή: Svitup.com

Ο συνδυασμός αμινοξέων και σιδήρου από αυτές τις μπάρες ισορροπεί τη διαδικασία του μεταβολισμού προκαλώντας αιμοποίηση. Δηλαδή, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου στο λεπτό έντερο, αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τη φερριτίνη. Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά για άτομα που έχουν απώλεια σιδήρου ή αναιμία. Η μείωση των επιπέδων σιδήρου έχει ως αποτέλεσμα αίσθηση κόπωσης, αδυναμία και καθυστέρηση όλων των λειτουργιών του σώματος μας. Για τους παραπάνω λόγους, είναι επίσης καλή για ταχύτερο κλείσιμο πληγών και ανάρρωση από κατάγματα. Έτσι, συχνά θα δείτε στελέχη ενόπλων δυνάμεων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να έχουν μαζί τους τέτοιες μπάρες ως συμπλήρωμα διατροφής. Και τώρα που αυτό είναι κατανοητό, πάμε να δούμε τη συγκεκριμένη σε μεγαλύτερο βάθος.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε η κάθε μπάρα έχει βάρος 50 γραμμάρια και σύμφωνα με τη συσκευασία περιέχει μαύρη αλβουμίνη από απινιδωμένο και επεξεργασμένο αίμα βοοειδών, ζάχαρη, γάλα, και βανιλλίνη. Προσφέρει ενίσχυση της αιμοποίησης, μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου και επίσης περιέχει βιταμίνες B12 και Α. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για έναν ενήλικα είναι 50 γραμμάρια. Βλέπετε καλύτερα πως είναι η μπάρα εσωτερικά στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: WomanJour.ru

Η αίσθηση που έχει είναι μαλακή θυμίζοντας πολύ μαλακά μπισκότα σοκολάτας. Όσον αφορά τη γεύση είναι ένα γλυκό (σαν μπάρα σοκολάτας) που έχει όμως λίγο ξηρή αίσθηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά ευχάριστη και εύγευστη αλλά αυτό είναι και αναμενόμενο καθώς το βασικό αγοραστικό κοινό της περιλαμβάνει παιδιά με προβλήματα απορρόφησης σιδήρου.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας, σίγουρα δεν είναι ένα προϊόν που συναντάμε κάθε μέρα και έχει αρκετό ενδιαφέρον από τη πλευρά της επιβίωσης. Απευθύνεται σε κάτι αρκετά συγκεκριμένο αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που είναι καλό να το γνωρίζει κανείς ότι υπάρχει στην αγορά, ειδικά εάν έχει προβλήματα απορρόφησης σιδήρου.

Πηγή: 1-kak.ru

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...