Μεγάλος Επίδεσμος Fraass Survival Systems

Πρόσφατα αγοράσαμε από ένα κατάστημα στρατιωτικών αποθεμάτων και τακτικού εξοπλισμού μερικούς μεγάλους επιδέσμους της εταιρίας Fraass Survival Systems, Inc. για μόλις $3.99 το τεμάχιο. Αυτοί οι επίδεσμοι είναι εξαιρετικοί για πολλές εφαρμογές και είναι, όπως θα δείτε σε αυτό το άρθρο, ειδικά σχεδιασμένοι για στρατιωτικές εφαρμογές. Είναι απλοί στη χρήση και σχεδιασμένοι μεγάλα τραύματα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όλες οι δυνάμεις της συμμαχίας ΝΑΤΟ μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοιους επιδέσμους καθώς είναι εγκεκριμένοι υπό το πρότυπο NATO 6510-00-201-7425. Το πρότυπο αυτό ορίστηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και περιγράφει τετράγωνους επιδέσμους πρώτων βοηθειών για χρήση στο πεδίο της μάχης. Ένα από τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά είναι ο επίδεσμος να ταιριάζει με τα χρώματα παραλλαγής, να είναι τετράγωνος και διαστάσεων 11.75 ιντσών (30 εκατοστά).

Πηγή: GunAuction.com
Πηγή: GunAuction.com

Η συσκευασία του είναι σχετικά μικρή, μόλις 15x10x5 εκατοστά (μήκος, ύψος, πλάτος), και αδιαβροχοποιημένη με πλαστικό. Στο εσωτερικό υπάρχει ο επίδεσμος μέσα σε μία δεύτερη, αποστειρωμένη χάρτινη συσκευασία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, εμείς θα δούμε τους επιδέσμους της εταιρίας Fraass Survival Systems, Inc. αλλά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οποιαδήποτε εταιρία κατασκευάζει επιδέσμους για το συγκεκριμένο πρότυπο του ΝΑΤΟ θα είναι παρόμοιοι.

Πηγή: Gr8Gear.com
Πηγή: Gr8Gear.com

Στη παραπάνω φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι στη μπροστινή πλευρά της συσκευασίας υπάρχει μέσα από το πλαστικό αδιαβροχοποίησης μία χάρτινη ετικέτα με διάφορες πληροφορίες. Παρακάτω παραθέτουμε μεταφρασμένο στα ελληνικά ότι αναγράφεται σε αυτή την ετικέτα για τη περίπτωση που δεν φαίνεται καθαρά από τις φωτογραφίες.


6510-00-201-7425
ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ, ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ, ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ
11-3/4 ΙΝΤΣΕΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
1 ΤΕΜΑΧΙΟ

Αρ. ΠΑΡΤΙΔΑΣ FS585

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΥΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΗ ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥ.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ.
FRAASS SURVIVAL SYSTEMS, INC.
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ

DLA120-80-C-4144
A4/80-G

Η ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΕΑΝ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΑΝΟΙΧΤΕΙ.Πηγή: Gr8Gear.com
Πηγή: Gr8Gear.com

Αντίστοιχα, παραπάνω βλέπετε τη πίσω όψη της συσκευασίας η οποία έχει τις οδηγίες χρήσεις σε δύο πολύ απλά βήματα. Για να είναι καλύτερα κατανοητά τα παραθέτουμε και αυτά μεταφρασμένα στα ελληνικά παρακάτω.

 1. Πιάσε τον επίδεσμο & τράβηξε για να ανοίξει η αποστειρωμένη επιφάνεια
 2. Τοποθέτησε την αποστειρωμένη επιφάνεια στο τραύμα με τη σημαδεμένη πλευρά μακριά από το τραύμα & δέσε ή ασφάλισε τον επίδεσμο όπως απαιτείται.

Στη φωτογραφία που παραθέτουμε στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τον επίδεσμο όταν έχει αφαιρεθεί από τη συσκευασία αδιαβροχοποίησης του. Πρακτικά είναι μία συνηθισμένη, στρατιωτικού τύπου, χάρτινη αποστειρωμένη συσκευασία. Η συσκευασία αυτή σκίζεται σχετικά εύκολα άρα μην αφαιρείτε τους επιδέσμους από τη πλαστική συσκευασία τους αν δεν έχετε σκοπό να τους χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, μία καλή πρακτική είναι να κάνετε αυτό που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Πατέντα Μάχης: Λαβή Ανοίγματος με Ταινία» για ταχύτερο άνοιγμα της συσκευασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο εσωτερικό υπάρχει ένας διπλωμένος χοντρός επίδεσμος σε χακί χρώμα ο οποίος αν πάμε να τον ξεδιπλώσουμε θα δούμε ότι στη μέση του έχει τέσσερις μεγάλες παραμάνες. Αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλιση από τους τέσσερις ιμάντες που έχει σε κάθε μία από τις άκρες του όπως θα δείτε παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ήδη από αυτό το μικρό ξετύλιγμα που ξεκινήσαμε φαίνεται η κόκκινη ένδειξη που ανέφεραν οι οδηγίες. Η ένδειξη θα πρέπει να είναι από την αντίθετη πλευρά από το τραύμα. Δηλαδή, η ένδειξη είναι από την εξωτερική πλευρά του επιδέσμου. Άλλωστε, αν ξεδιπλώσουμε τον επίδεσμο θα δούμε ότι γράφει «PUT OTHER SIDE NEXT TO WOUND» (Βάλτε την άλλη πλευρά στο τραύμα) με κόκκινα γράμματα. Μπορείτε να το δείτε αυτό και από την επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο επίδεσμος έχει πάχος περίπου δύο εκατοστά και είναι ραμμένος περιμετρικά ώστε να μην ξεφτίζει. Στην εσωτερική του πλευρά είναι ένας συνηθισμένος επίδεσμος χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό με μία απλή ματιά. Βλέπετε την εσωτερική του πλευρά παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο κάθε ένας από τους τέσσερις ιμάντες ασφάλισης που έχει είναι αρκετά γερός, αν και δε φαίνεται, και έχει μήκος 1.2 μέτρα. Αρκετό για να ασφαλίσει στα περισσότερα άτομα. Οι μεγάλοι επίδεσμοι είναι σχεδιασμένοι για τραύματα στο κορμό, και κυρίως στη κοιλιακή χώρα, άρα είναι χρήσιμο να έχει αρκετά μεγάλους ιμάντες ώστε να μπορούν να περάσουν γύρω από τη μέση του τραυματία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι κάθε φαρμακείο πρέπει να περιλαμβάνει κάποιον μεγάλο επίδεσμο. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να χρειαστεί αλλά εάν χρειαστεί είναι δύσκολο να αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Αυτό σε συνδυασμό με την εξευτελιστική τιμή στην οποία πωλούνταν οι συγκεκριμένοι κάνει αυτή την επιλογή πολύ ελκυστική. Σίγουρα σήμερα υπάρχουν με διαφορά καλύτεροι επίδεσμοι, αλλά όσο περισσότερους έχει κανείς τόσο καλύτερα. Ακόμα και αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση, είναι πολύ φτηνοί και φαίνονται αρκετά καλοί ποιοτικά.

Πηγή: AHTrimble.com
Πηγή: AHTrimble.com

5 thoughts on “Μεγάλος Επίδεσμος Fraass Survival Systems

 1. Καλησπέρα.
  Υπάρχει καμία περίπτωση να μάθουμε και εμείς απο πια καταστήματα αγοράζετε αυτά τα υλικά,που παρουσιάζετε κατά καιρούς;
  Ευχαριστώ.

  • Αγαπητέ φίλε, δε τα αναφέρουμε πρώτον για να μη κάνουμε διαφήμιση καθώς ο καθένας μπορεί να τα βρει σε πολλά διαφορετικά καταστήματα, και δεύτερον γιατί διαφέρουν σχεδόν σε κάθε υλικό που περιγράφουμε.

   Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν από το Gr8Gear. Ένα πάρα πολύ καλά οργανωμένο και σχετικά μεγάλο κατάστημα στρατιωτικών αποθεμάτων στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν διαθέσιμοι σε πάρα πολλά ακόμα καταστήματα σε πολλές χώρες του κόσμου.

   • Καλημέρα σας.
    Ευχαριστώ για την απάντηση.Καταλαβαίνω φυσικά ότι δεν θέλετε να κάνετε διαφήμιση. Ρωτάω γιατί,δεν τα βρίσκω στις τιμές,που αναγράφετε,ή όταν τα βρίσκω,δεν κάνουν αποστολή στην Ελλάδα.
    Όπως για παράδειγμα Gr8Gear,δεν έχει αποστολή στην χώρα μας.
    Υπάρχει περίπτωση,αν δεν είναι κόπος φυσικά να υπάρχει κάποια ενημέρωση μέσω email;
    Και πάλι ευχαριστώ.

   • Αγαπητέ φίλε, θα κοιτάξουμε για καταστήματα που κάνουν αποστολές στην Ελλάδα και θα σας ενημερώσουμε μέσω email.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s