Αναφορά Νιγηρία #8

Μερικές φορές τα λάθη έχουν τραγικά αποτελέσματα και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης. Η αναφορά αυτή αφορά το βομβαρδισμό λάθος περιοχής οδηγώντας στο θάνατο πολλούς αθώους ανθρώπους. Είναι ένα περιστατικό που έγινε τον Ιανουάριο του 2017 και δυστυχώς δεν έλαβε την απαιτούμενη δημοσιότητα.

Πηγή: TheGuardian.com

Η φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω είναι από το πρωί της Τρίτης 17 Ιανουαρίου του 2017. Το βράδυ αεροσκάφη της Νιγηριανής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν τη πόλη Ραν στη πολιτεία του Μπόρνο της Νιγηρίας. Η πόλη Ραν βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν και όπως έχουμε αναδείξει και σε προηγούμενες αναφορές μας, υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι (που μέχρι πέρσι ονομάζονταν Μπόκο Χαράμ). Βλέπετε το ακριβές σημείο της πόλης στο χάρτη στη συνέχεια.

Πηγή: TheGuardian.com

Λόγω κακής πληροφόρησης, η Πολεμική Αεροπορία έκανε δύο βομβαρδισμούς σε μία περιοχή που θα υπήρχαν βάσεις της Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι. Δυστυχώς, εκεί υπήρχαν μόνο αθώοι άνθρωποι όπως επίσης και προσωπικό από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τον Ερυθρό Σταυρό. Για την ακρίβεια, οι τελευταίες αναφορές έλεγαν για πάνω από 200 τραυματίες και 50 νεκρούς, αρκετοί εκ των οποίων ήταν εθελοντικό προσωπικό. Λίγες ώρες αργότερα, με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Νιγηρίας και του ΟΗΕ 43.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τη πόλη Ραν.

Πηγή: BBC.com

Την ίδια ημέρα ο Στρατηγός Λάκι Ιραμπόρ (τον βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία), ο διοικητής των αντιτρομοκρατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Νιγηρία δήλωσε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι ήταν οι επιδρομές έγιναν βάση πληροφοριών με γεωγραφικές συντεταγμένες και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς εάν ήταν τακτικό λάθος ή όχι και ότι έπρεπε να γίνει εκτενής έρευνα.

Πηγή: The-Star.co.ke

Τελικά, λίγες ημέρες αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου της Νιγηρίας δήλωσε προς τη πολιτεία του Μπόρνο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσει και ότι η έρευνα έδειξε ότι πράγματι ήταν ένα τραγικό επιχειρησιακό λάθος που οδήγησε σε αυτό. Ασφαλώς, τα μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν με σειρά προπαγανδιστικών δημοσιεύσεων και σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων μικρής κλίμακας στη περιοχή.

Πηγή: DailyPost.ng

Λίγο αργότερα ο οργανισμός HRW (Human Rights Watch, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ζήτησε από τη Πολεμική Αεροπορία της Νιγηρίας τις δορυφορικές φωτογραφίες από πριν και μετά, για έρευνα περί ευθυνών και αργότερα τις δημοσίευσε. Μπορείτε να της δείτε παρακάτω. Αριστερά είναι η περιοχή πριν την επίθεση και δεξιά μετά την επίθεση.

Πηγή: Naij.com

Το HRW έπειτα από ανεξάρτητη έρευνα έκανε επίσημη αναφορά για το περιστατικό τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017 όπου έχει ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο που μέχρι και σήμερα προκαλεί πάρα πολλά ερωτήματα. Το σχετικό απόσπασμα μεταφρασμένο στα ελληνικά είναι το ακόλουθο.


«Η παρουσία μίας, βάση στοιχείων, μεγάλης στρατιωτικής βάσης της Νιγηρίας στην άκρη της πόλης, 100 μέτρα από το σημεία προσβολής, δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς ο στρατός θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η περιοχή ήταν γεμάτη από πολίτες και θα έπρεπε να έχει επαρκή μέτρα για να μη τους βλάψει κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε επιχείρησης κατά τρομοκρατικών οργανώσεων που ίσως να βρίσκονταν στη περιοχή.

Ακόμα και αν μαχητές της Μπόκο Χαράμ ήταν παρόντες κοντά στη περιοχή εκείνη τη στιγμή, οι Νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να εξασφαλίσουν ότι όλες οι επιθέσεις τους στόχευαν στρατιωτικούς στόχους, και ότι έχουν λάβει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και μείωση της πιθανότητας παράπλευρων απωλειών σε πολίτες.

Η έρευνα πρέπει να να καταλήξει στις αιτίες της επίθεσης και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού επιχειρήσεων, για να εκμηδενιστεί το ρίσκο παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον.
»Πηγή: AllAfrica.com

Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στα ερωτήματα του HRW που κάνει αυτή την υπόθεση ένα πολύ περίεργο περιστατικό. Από τη μία είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νιγηρίας αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα τόσο τραγικό λάθος, από την άλλη τα ερωτήματα που έθεσε το HRW παραμένουν αναπάντητα.

One thought on “Αναφορά Νιγηρία #8

  1. Οι καταυλισμοί στους οποίους δρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καθώς και πλείστοι ΜΚΟ, είναι ελεγχόμενοι από τα εκάστοτε εθνικά κράτη, στο έδαφος των οποίων εδράζονται αυτοί οι καταυλισμοί; Είναι κοινός τόπος ότι οι διεθνείς γιατροί μετά των ΜΚΟ κόβουν και ράβουν και λογαριασμό δεν δίνουν. Στην περίπτωση της Νιγηρίας, είχε συνέπειες αυτή η αυτονομία δράσης.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s