CQB και Εξοστρακισμοί

Ευρισκόμενος πρόσφατα σε μία εκπαίδευση CQB (Close Quarters Battle, Μάχη Κλειστών Χώρων) ο γράφων παρατήρησε ένα πολύ συνηθισμένο σε νέους στο CQB λάθος. Οι εκπαιδευτές διόρθωσαν άμεσα τον εκπαιδευόμενο αλλά αυτό ήταν το έναυσμα για αυτό το άρθρο. Το λάθος ήταν η παρερμηνεία των εξοστρακισμών και της σωστής θέσης σε ένα κλειστό χώρο για μείωση των πιθανοτήτων προσβολής από εξοστρακισμούς πυρών, φίλιων ή εχθρικών.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Εφόσον γνωρίζουμε ότι θα επιχειρήσουμε σε κλειστούς χώρους (δωμάτια, πλοία, λεωφορεία, αεροπλάνα, κτλ.) πρέπει να χρησιμοποιούμε κατάλληλα πυρομαχικά. Ένα από τα βασικά κριτήρια των πυρομαχικών αυτών είναι η διατρητικότητα και το υλικό (σκληρότητα) του βλήματος. Για παράδειγμα, το βλήμα Lehigh Xtreme Penetrator είναι κατασκευασμένο από ένα κομμάτι χαλκό κάνοντας το πολύ διατρητικό αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνο για εξοστρακισμούς καθώς όταν χτυπήσει σε μία σκληρότερη επιφάνεια δε θα σταματήσει αλλά θα συνεχίσει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς άλλη κατεύθυνση.

Πηγή: Hemospat.com
Πηγή: Hemospat.com

Από την άλλη, ένα βλήμα από μόλυβδο θα διαλυθεί σε μικροσκοπικά κομμάτια όταν χτυπήσει σε σκληρότερη επιφάνεια. Πέρα από το βλήμα, όπως γνωρίζουμε από το μάθημα της φυσικής στο σχολείο, τεράστιο ρόλο παίζει και η ταχύτητα με την οποία κινείται. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα τόσο μεγαλύτερη διατρητικότητα θα έχει. Από αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει να είναι κατανοητή η σπουδαιότητα της σωστής επιλογής πυρομαχικών ανάλογα με το χώρο. Βλέπετε σε αργή κίνηση παρακάτω μία σφαίρα από μόλυβδο που προσκρούει επάνω σε μία σκληρή επιφάνεια.

Πηγή: Giphy.com
Πηγή: Giphy.com

Και με βάση τα παραπάνω πάμε τώρα στο λάθος με το οποίο ανοίξαμε το άρθρο. Οι σφαίρες των πυροβόλων όπλων δεν είναι ελαστικές μπάλες, έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα το οποίο ανάλογα με τη γωνία και το σημείο επαφής του βλήματος με τη σκληρότερη επιφάνεια θα μεταβληθεί η πορεία του. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε στις χολιγουντιανές ταινίες, εξαιτίας του πολύ ιδιαίτερου σχήματος τους, ο εξοστρακισμός δε θα είναι ποτέ κάτι όπως αυτό που βλέπετε εδώ.

Πηγή: USConcealedCarry.com
Πηγή: USConcealedCarry.com

Η σφαίρα είναι ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο με περίεργο σχήμα που είναι τόσο ασταθές, παρά τη μεγάλη του ταχύτητα, που αναγκαζόμαστε να το περιστρέφουμε (μέσω των ραβδώσεων της κάννης) ώστε να παραμένει σε ευθεία πορεία. Αυτό σημαίνει ότι η παραμικρή διατάραξη μπορεί να του αλλάξει δραστικά τη πορεία. Είτε αυτό είναι ένα τζάμι, είτε είναι ένα λεπτό ξύλο, είτε οτιδήποτε άλλο. Αν χτυπήσει σε σκληρότερη επιφάνεια θα έχουμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εξοστρακισμού.

Πηγή: Emptormaven.com
Πηγή: Emptormaven.com

Σε όλα τα ραβδωτά όπλα το βλήμα περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του και αυτό του δίνει μία γυροσκοπική ιδιότητα που το αναγκάζει να τείνει να κινείται σε ευθεία, όσο είναι εφικτό, πορεία. Αν χτυπήσετε με το χέρι σας ένα γυροσκόπιο θα δείτε ότι θα μετακινηθεί ελαφρώς και έπειτα θα συνεχίσει πάλι τη σταθερή, ευθεία πορεία του. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που τα ραβδωτά όπλα έχουν μεγαλύτερη ευθυβολία και βεληνεκές σε σχέση με τα λειόκαννα (δε θα ασχοληθούμε με εξοστρακισμούς από λειόκαννα όπλα γιατί χρησιμοποιούνται ελάχιστα πέραν πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων σε τακτικά τμήματα) που δεν αλλάζουν τη περιστροφή του βλήματος. Λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων, στις περισσότερες περιπτώσεις εάν ένα βλήμα προσκρούσει σε μία σκληρή επιφάνεια, δε τη διαπεράσει και έχει αρκετή ενέργεια για να συνεχίσει τη πορεία του, η πορεία του θα είναι κάτι όπως αυτό που βλέπετε στην επόμενη εικόνα. Ο λόγος σαφώς είναι ότι μετά την απότομη αλλαγή πορείας, η περιστροφή του βλήματος θα το επαναφέρει σε μία σχεδόν ευθεία πορεία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όταν η σφαίρα χτυπήσει στη σκληρή επιφάνεια, η πλευρά της αυτή θα συμπιεστεί και από εκεί που έχει ένα σχήμα όπως το γράμμα Ο όταν την κοιτάμε από ψηλά, θα έχει πλέον σχήμα όπως το γράμμα D. Βλέπετε μερικά βλήματα από εξοστρακισμούς στην επόμενη φωτογραφία. Μπορείτε να δείτε εύκολα το πως έχουν παραμορφωθεί από το αρχικό κυλινδρικό σχήμα ανάλογα με το σημείο πρόσκρουσης τους.

Πηγή: ReviewsOfThings.com
Πηγή: ReviewsOfThings.com

Βέβαια, χάρη στη περιστροφή γύρω από τον άξονα τους θα συνεχίσουν τη πορεία τους σχεδόν ευθεία με όσο ενέργεια τους απομένει. Το πόσο θα επηρεαστεί η περιστροφή τους (και άρα η ευθυβολία τους) εξαρτάται από τη γωνία με την οποία θα χτυπήσουν στη σκληρή επιφάνεια.

Πηγή: PocheFamily.org (επεξεργασμένη)
Πηγή: PocheFamily.org (επεξεργασμένη)

Τώρα, θα πρέπει να είναι κατανοητό σε ποιο λάθος αναφερόμαστε. Στο λάθος που κάνουν πολλοί νέοι στο χώρο του CQB και στέκονται κοντά ή ακόμα και ακουμπάνε σε τοίχους. Εάν υπάρξουν φίλια ή εχθρικά πυρά και δημιουργήσουν εξοστρακισμούς, το πιθανότερο είναι οι σφαίρες αυτές να κινούνται παράλληλα με τους τοίχους, την οροφή ή/και το πάτωμα. Βέβαια, σε αυτό το λάθος έχουν συμβάλλει πολλές ταινίες που δείχνουν σκηνές όπως αυτή που βλέπετε παρακάτω (σκηνή από τη τηλεοπτική σειρά CSI: Miami).

Πηγή: imfdb.org
Πηγή: imfdb.org

Ποτέ δε θα δείτε ένα πραγματικό τακτικό τμήμα να εκτελεί τακτικές CQB και να βρίσκεται κολλητά σε τοίχους με δεδομένο ότι υπάρχει κίνδυνος πυρών. Μπορεί να βρίσκονται κοντά εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος αλλά ποτέ τόσο ώστε να τους ακουμπήσουν. Στις περισσότερες εκπαιδεύσεις αυτό είναι από τα πιο σημαντικά σημεία τονίζοντας στους εκπαιδευόμενους να μένουν τουλάχιστον 10-20 εκατοστά μακριά από τους τοίχους. Προσοχή όμως, δε θα πρέπει ούτε να βρίσκονται στο κέντρο που είναι το πιθανότερο σημείο βολών (το γνωστό θανατηφόρο κανάλι). Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Εδώ βλέπετε μία ομάδα Ειδικών Δυνάμεων από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ). Παρατηρήστε ότι η ομάδα διατηρεί μία απόσταση ασφαλείας από το τοίχο.

Πηγή: Army.gr
Πηγή: Army.gr

Ένα άλλο παράδειγμα βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία. Η εικόνα είναι από εκπαίδευση CQB ομάδας Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ. Και πάλι φαίνεται καθαρά η απόσταση ασφαλείας από το τοίχο.

Πηγή: SoftairMania.it
Πηγή: SoftairMania.it

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και σε ανοιχτούς χώρους. Για παράδειγμα, εάν υποθέσουμε ότι έχουμε το παρακάτω σενάριο. Τότε είναι πιο ασφαλές κάποιος να καλυφθεί επάνω στο πεζοδρόμιο, πίσω από το όχημα, παρά στην άσφαλτο όπως κάνουν αυτοί οι αστυνομικοί. Δείχνουμε με κόκκινο χρώμα πιθανές πορείες που μπορεί να έχουν οι σφαίρες που θα χτυπήσουν στην άσφαλτο εάν εξοστρακιστούν για να γίνει καλύτερα κατανοητό.

Πηγή: BusinessInsider.com (επεξεργασμένη)

Και εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί κανείς δεν την εκμεταλλεύεται; Η αλήθεια είναι ότι παρότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τη πορεία μίας σφαίρας που εξοστρακίζεται, σχεδόν πάντα πραγματοποιούνται σχετικές εκπαιδεύσεις σε υπηρεσίες που επιχειρούν σε κατοικημένους τόπους. Εδώ βλέπετε ένα απόσπασμα από εκπαίδευση φορητών όπλων του FBI από το 1974 όπου οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται να πετυχαίνουν στόχους μέσω εξοστρακισμών.

Και σε αρκετούς ίσως να δημιουργηθεί η απορία το κατά πόσο όσα περιγράψαμε εφαρμόζονται στη πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος επιβεβαίωσης από μαρτυρίες επίλεκτων πολεμιστών. Ας δούμε τη πρώτη αναφορά που είναι από το βιβλίο «Black Hawk Down» και πιο συγκεκριμένα από τον αρχιλοχία της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Delta Force, τον κύριο Paul Howe που τον βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: CombatShootingAndTactics.com
Πηγή: CombatShootingAndTactics.com

Το απόσπασμα, μεταφρασμένο στα ελληνικά είναι το ακόλουθο.


«Άρχισαν να κινούνται ανατολικά κάτω στο δρόμο. Περπατούσαν γρήγορα, στοχεύοντας με τα όπλα τους έτοιμα, σε μία σειρά απλωμένη σε ευθεία στη νότια πλευρά του δρόμου. Ήταν μερικά βήματα μακριά από τους τοίχους από αυτή τη πλευρά του δρόμου. Η φυσική αντίδραση ήταν να πας όσο πιο κοντά στους τοίχους γίνεται. Ο τοίχος έδινε μία αίσθηση ασφάλειας. Αλλά ο Λοχίας Paul Howe, ένας από τους ομαδάρχες της Delta Force, τους είχε συμβουλέψει το αντίθετο. Οι σφαίρες ακολουθούν τους τοίχους, είχε πει. Ο εχθρός μπορεί να ρίχνει στους τοίχους και αυτοί λειτουργούν σαν χωνιά. Αρκετές σφαίρες στη πραγματικότητα θα τρέχουν δίπλα από τους τοίχους για εκατοντάδες μέτρα. Το να στέκεσαι πολύ κοντά σε ένα τοίχο ήταν βασικά πιο επικίνδυνο από το να είσαι στη μέση του δρόμου.»


Από το ίδιο βιβλίο, διαβάζουμε επίσης το παρακάτω απόσπασμα.


«Σύντομα, ο Howe με την ομάδα του από τη Delta Force βρέθηκαν μπροστά από όλους. Ο Howe είδε σφαίρες να εξοστρακίζονται και να τρέχουν παράλληλα με τους τοίχους ξύνοντας το τσιμέντο. Είχε περάσει το στάδιο της διατήρησης του τέλειου σχηματισμού. Ο δρόμος ήταν ζώνη θανάτου. Η επιβίωση ήταν περισσότερο να κινείσαι σαν να έχουν πάρει φωτιά τα μαλλιά σου. Ήταν η ώρα να διοικήσει δείχνοντας το σωστό παράδειγμα.»


Βέβαια, το παραπάνω είναι από το 1993, οπότε ας δούμε κάτι πιο πρόσφατο. Στο βιβλίο «Service: A Navy SEAL at War» που κυκλοφόρησε το 2012 ο Αρχικελευστής Πολεμικού Ναυτικού και SEAL κύριος Μάρκους Λουτρέλ μας γράφει κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον κύριο Μάρκους Λουτρέλ από το βιβλίο του «Ο Μόνος Επιζών» που έγινε και ταινία αργότερα. Βλέπετε τον κύριο Μάρκους Λουτρέλ στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: StrangeMilitary.com
Πηγή: StrangeMilitary.com

Μετά την επιστροφή του, ο κύριος Μάρκους Λουτρέλ έγινε ομαδάρχης της Ομάδας Άλφα της SEAL Team 5 και εστάλη στο Ραμάντι του Ιράκ κατά τη διάρκεια των μεγάλων μαχών του 2005-2006. Από εκείνη τη περίοδο είναι το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του «Service: A Navy SEAL at War» που εξέδωσε το 2012. Ασφαλώς και το έχουμε μεταφράσει στα ελληνικά για να είναι κατανοητό σε όλους τους αναγνώστες μας.


«Ο δρόμος είχε ψηλούς τοίχους και στις δύο πλευρές. Ανησυχούσα για αυτό, λόγω της περιορισμένης ορατότητας στις πλευρές μας. Οι τοίχοι δεν είναι φίλοι μας. Όταν δεχόμασταν πυρά, πάντα προσπαθούσαμε να μείνουμε μακριά από τους τοίχους. Μπορεί να φαντάζει ότι προσφέρουν κάλυψη, και φαίνεται λογικό να μείνεις κοντά τους. Αλλά στη μάχη, οι σφαίρες, χάρη στους εξοστρακισμούς, φαίνεται πως πάντα κινούνται παράλληλα με τους τοίχους. Άρα συνεχίσαμε να κινούμαστε. Το πιο δύσκολο πράγμα για να πετύχεις είναι ένας κινούμενος στόχος.»


Βέβαια, και πάλι η αναφορά είναι σχετικά παλιά αναφορά. Στην έρευνα μας για κάτι πιο πρόσφατο βρήκαμε κάτι ακόμα καλύτερο. Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε το δεύτερο Prepper World Summit. Εκεί, ανάμεσα σε πολύ σημαντικούς ομιλητές ήταν και ο κύριος Κλιντ Έμερσον που τον βλέπετε και στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: MuscleAndPerformance.com
Πηγή: MuscleAndPerformance.com

Ο κύριος Κλιντ Έμερσον ήταν SEAL μέχρι τη περίοδο που κατάφερε να περάσει τη διαδικασία επιλογής και να εισαχθεί στη θρυλική αντιτρομοκρατική μονάδα DEVGRU (που συχνά αναφέρεται και ως SEAL Team 6). Έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας προσλήφθηκε στην NSA ως μέλος παραστρατιωτικών ομάδων. Στο συνέδριο έκανε τη παρουσίαση «Επιβιώνοντας σε Ένοπλες Επιθέσεις» και είχε πει τα ακόλουθα, ανάμεσα σε πολλά άλλα.


«Να κινείστε χαμηλά στα χέρια και στα γόνατα. Ποτέ μη πέφτετε στο έδαφος σε ένοπλες συμπλοκές, οι σφαίρες που εξοστρακίζονται στο έδαφος μπορούν να προχωρούν για μεγάλη απόσταση και δε θέλετε τα ζωτικά σας όργανα στη πορεία τους. Αυξήστε την απόσταση σας. Να μετακινείστε γρήγορα, με επιθετικότητα, να τρέχετε σε ζιγκ-ζαγκ κατευθύνσεις, και συνέχεια να αυξάνετε την απόσταση από τον επιτιθέμενο.»


Κλείνοντας, με βάση όλα τα παραπάνω μπορούμε να καταλήξουμε ότι το λάθος εκείνου του αρχάριου εκπαιδευομένου, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο αλλά και πολύ θανατηφόρο. Έτσι, την επόμενη φορά που κάνετε χρήση κάποιας τακτικής CQB να έχετε τις συμβουλές από τους παραπάνω έμπειρους πολεμιστές στο μυαλό σας. Για να ζουν ακόμα έπειτα από τόσες μάχες μάλλον ξέρουν τι λένε.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...