Ταινία: Act of Valor (2012)

Η ταινία Act of Valor (Πράξη Ανδρείας) που κυκλοφόρησε το 2012 έχει ένα απίστευτο χαρακτηριστικό. Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι εν ενεργεία SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αλλά πέρα και από αυτό, η ταινία είναι αξεπέραστη σε ρεαλισμό και ποιότητα. Σίγουρα από τις καλύτερες σύγχρονες πολεμικές ταινίες δράσης.

Πηγή: TheAviationist.com

Κατά το ξεκίνημα η ταινία αναφέρει ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματικές πράξεις ανδρείας και εάν τη μελετήσει κανείς όντως συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα, στη ταινία φαίνεται ένας πολεμιστής που πέφτει επάνω σε μία χειροβομβίδα για να σωθεί η ομάδα του, κάτι που έγινε στη πραγματικότητα από τον SEAL Μάικλ Α. Μόνσουρ που έκανε ακριβώς αυτό το 2006 στο Ραμάντι του Ιράκ. Όσον αφορά την υπόθεση, και εκεί υπάρχει ρεαλισμός καθώς η ταινία πήρε πέντε πραγματικές ειδικές επιχειρήσεις που είχαν εκτελέσει επιτυχώς οι πρωταγωνιστές SEAL και τις ένωσε με ένα ωραίο φανταστικό σενάριο ώστε να υπάρχει μία ομαλή ροή ανάμεσα τους.

Πηγή: KingOfWallpapers.com

Είναι μία μοναδική ταινία που συνδυάζει πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις που άντρες των ειδικών επιχειρήσεων καλούνται να αναλάβουν κάθε μέρα σε όλο το πλανήτη. Αυτό ασφαλώς που χαρακτηρίζει τη ταινία δεν είναι ούτε οι εξαιρετικές ερμηνείες, ούτε οι Χολιγουντιανές υπερβολές, είναι αυτό που αναζητούμε σε όλες τις ταινίες δράσης τα τελευταία χρόνια. Ο ρεαλισμός και η σωστή χρήση τακτικών και εξοπλισμού. Προσωπικά θεωρούμε ότι αυτή η ταινία είναι από τις καλύτερες, εάν όχι η καλύτερη, σε αυτή τη κατηγορία.

Πηγή: FilmoFilia.com

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ταινία χρειάστηκε 2.5 χρόνια να ολοκληρωθεί γιατί, όπως δήλωσαν οι σκηνοθέτες της, κύριος Σκοτ Ουόου και κύριος Μάικ Μακόι, τα στελέχη που συμμετείχαν έπρεπε συνεχώς να ταξιδεύουν σε όλο το κόσμο για ειδικές επιχειρήσεις και έτσι έπρεπε να διακόπτουν συνεχώς τα γυρίσματα. Βλέπετε παρακάτω μία σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας. Η σκηνή είναι γυρισμένη σε μία βάση εκπαιδεύσεως ειδικών επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ όπου οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν με πραγματικά πυρά.

Πηγή: OneSixthWarriors.com

Η ταινία είναι μία μεγάλη διαφήμηση για τους άντρες των ειδικών επιχειρήσεων σε όλο το κόσμο αλλά ακόμα περισσότερο για τους αμερικανούς SEAL καθώς περιφέρεται κυρίως γύρω από αυτούς. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θεώρησε τη πρωτοβουλία για αυτή τη ταινία τόσο θετική για τις Ένοπλες Δυνάμεις που πέρα από τα στελέχη, προσέφερε στη παραγωγή οπλισμό, οχήματα, και εξοπλισμό για τα γυρίσματα όπως επίσης και πρόσβαση σε άκρως απόρρητες εγκαταστάσεις που εξομοιώνουν εχθρικές περιοχές. Σε τέτοιες βάσεις έγιναν τα γυρίσματα που φαίνονται στη ταινία στη σκηνή της βάσης του καρτέλ ναρκωτικών, του στρατοπέδου εκπαιδεύσεως τρομοκρατών, και του γιότ πολυτελείας. Οι σκηνοθέτες δήλωσαν ότι λόγω των πραγματικών οχημάτων και περιοχών αρκετές φορές τα γυρίσματα ήταν πιο δύσκολα αλλά το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Πηγή: TrueMovie.com

Ένα ακόμα τέτοιο παράδειγμα υπερβολικού ρεαλισμού ήταν η ανάπτυξη των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων των SWCC (Special warfare combatant-craft crewmen, Πλήρωμα Σκαφών Ειδικού Πολέμου) της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Πέρα από την εισχώρηση και έξοδο με ελικόπτερα, το πλήρωμα των σκαφών έριξε πάνω από 4000 σφαίρες (πραγματικά πυρά) στα γυρίσματα ώστε να βγει ρεαλιστική η σκηνή καθώς έτσι δήλωσαν ότι έκαναν την αντίστοιχη ενέργεια κατά τη διάρκεια πραγματικής επιχείρησης.

Πηγή: Wikipedia.org

Ακόμα και στα σημεία όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλος ρεαλισμός, είναι λεπτομέρειες που είναι αμελητέες. Για παράδειγμα, προσωπικά εντοπίσαμε δύο τέτοια σημεία που είναι τα εξής. Κατά το άνοιγμα της ταινίας φαίνονται άντρες των SEAL να κάνουν εκπαιδευτικό άλμα HALO (High Altitude/Low Opening, Υψηλού Υψομέτρου/Με Χαμηλό Άνοιγμα Αλεξιπτώτου) αλλά στη πραγματικότητα δεν ήταν μόνο SEAL. Ήταν άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς μαζί με δύο SEAL. Ένα δεύτερο παράδειγμα ήταν σε μία σκηνή όπου ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος General Atomics MQ-1 Predator πετάει αλλά δεν ακούγεται θόρυβος, κάτι πολύ μακριά από τη πραγματικότητα που ακούγεται σαν ένα ιπτάμενο χορτοκοπτικό.

Πηγή: HollywoodReporter.com

Χωρίς τη παραμικρή αμφιβολία, η ταινία «Act of Valor» είναι μία από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες δράσης που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Η ταινία καταφέρνει να συλλάβει την υπεροχή των στελεχών που συμμετέχουν σε τέτοιες δυνάμεις μαζί με τις αρετές τους, τις ικανότητες τους, το τι καλούνται να κάνουν σε καθημερινή βάση χωρίς να το μαθαίνει ποτέ ο κόσμος, και την αξεπέραστη αίσθηση καθήκοντος και αυτοθυσίας που τους διακατέχει. Ένας από τους πρωταγωνιστές με το ψευδώνυμο Ρορκ (όλα τα στελέχη έχουν ψεύτικα ονόματα στη ταινία για προφανείς λόγους) δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη του ότι ήταν μεγάλη χαρά για τον ίδιο γιατί χάρη στη ταινία η οικογένεια και οι φίλοι του μπορούν να πάρουν μία μικρή γεύση από το τι κάνει όταν λείπει για δουλειά. Κάποια από αυτά φαίνονται και από τα πρώτα λόγια της ταινίας που δεν είναι άλλα από τα ακόλουθα.


Προτού πεθάνει πατέρας μου, είπε το χειρότερο πράγμα όταν γερνάς είναι ότι άλλοι άντρες σταματούν να σε βλέπουν ως επικίνδυνο. Πάντα το θυμάμαι αυτό. Το να είσαι επικίνδυνος είναι ιερό, ένα έμβλημα τιμής. Ζεις τη ζωή σου με αυτό το κώδικα τιμής, αυτό το ήθος. Ο κάθε άντρας το κάνει. Είναι η στεριά σου. Είναι αυτό που σε οδηγεί στη πατρίδα. Και πίστεψε με, πάντα προσπαθείς να γυρίσεις στη πατρίδα.Πηγή: GamingShogun.com

Δε θα είχε νόημα να κάνουμε περίληψη της ταινίας και του σεναρίου καθώς δεν είναι αυτό το σπουδαίο κομμάτι της ταινίας, το σημαντικότερο είναι η ζωή και το έργο αυτών των αόρατων επαγγελματιών που βρίσκονται σε κάθε άκρη του πλανήτη βάζοντας την ασφάλεια του κόσμου πάνω από τη προσωπική τους ασφάλεια. Όπως κάνουμε σε κάθε άρθρο αυτής της κατηγορίας, ακολουθεί το επίσημο τρέιλερ της ταινίας.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s