Βαλλιστικές Πλάκες ArmA Dyneema Επιπέδου ΙΙΙ+

Σίγουρα όσοι ταξιδεύετε συχνά θα έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μεταφοράς των βαλλιστικών πλακών σας με το φορέα/γιλέκο (plate carrier) μεταφοράς τους. Παρότι η χρήση και η κατοχή τους είναι νόμιμη σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, το βάρος τους τις κάνει κάπως απαγορευτικές στη μεταφορά. Ενδεικτικά, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες σήμερα θεωρούν το «κανονικό» βάρος αποσκευής γύρω στα 20 κιλά. Δύο μόλις μεταλλικές βαλλιστικές πλάκες Επιπέδου ΙΙΙ της αμερικανικής εταιρίας AR500 ζυγίζουν σχεδόν 10 κιλά. Έτσι κάπως, ο γράφων ανακάλυψε αυτές τις ευρωπαϊκές βαλλιστικές πλάκες που θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση κάποια φτηνή επιλογή. Πρακτικά κοστίζουν πάνω από το διπλάσιο από τις αντίστοιχες μεταλλικές βαλλιστικές πλάκες της AR500 αλλά αυτό που πληρώνεις με τις πλάκες αυτές είναι το πολύ χαμηλότερο βάρος σε συνδυασμό με την ανώτερη απόδοση. Οι πλάκες αυτές είναι κατασκευασμένες από ένα πατενταρισμένο υλικό από μία εταιρία που έχει μεγάλη ιστορία στο χώρο. Είναι η εταιρία DSM που έχει έδρα στο Χέερλεν της Ολλανδίας και κατασκευάζει υλικά ειδικών χρήσεων από το 1902, δηλαδή εδώ και 115 χρόνια. Ένα από αυτά τα υλικά είναι και το Dyneema που το κατασκεύασε ο χημικός Άλμπερτ Πένινγκς το 1963 αλλά δε χρησιμοποιήθηκε πουθενά μέχρι το 1990 όταν η εταιρία DSM αναγνώρισε τις δυνατότητες του ως αλεξίσφαιρο. Χάρη στο Dyneema, μία βαλλιστική πλάκα με προδιαγραφές επιπέδου ΙΙΙ+ (εάν θέλετε να μάθετε τι σημαίνουν αυτά τα επίπεδα διαβάστε το άρθρο μας «Επίπεδα Αλεξίσφαιρων») ζυγίζει 1.4 κιλά. Δηλαδή, σταματάει μεγαλύτερα διαμετρήματα από τη μεταλλική πλάκα AR500 επιπέδου ΙΙΙ και έχει λιγότερο από το μισό της βάρος. Γι’αυτό όμως κοστίζει και πάνω από τη διπλάσια τιμή.

Πηγή: DSM.com
Πηγή: DSM.com

Για να το επιτύχει αυτό η εταιρία DSM χρησιμοποιεί το πατενταρισμένο νήμα Dyneema που είναι ένα εξαιρετικά υψηλού μοριακού βάρους πολυαιθυλένιο. Το κάθε νήμα έχει αντοχή ελαστικότητας σε πίεση μέχρι και 350.000 psi προτού σπάσει. Συγκριτικά με πολλά είδη από ατσάλι που χρησιμοποιούνται σε βαλλιστικές πλάκες, το Dyneema έχει από 8 μέχρι 15 φορές μεγαλύτερη αντοχή. Σήμερα οι βασικές χρήσεις του Dyneema είναι για αλεξίσφαιρα, κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων, και βιομηχανικά υλικά υψηλής αντοχής (σχοινιά, ιμάντες, γάντια, κτλ.). Βέβαια, έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού όπως για παράδειγμα στο μήκους 30 χιλιομέτρων σχοινί του δορυφόρου Young Engineers’ Satellite 2 (YES2) το 2007.

Πηγή: ShopoTam.ru
Πηγή: ShopoTam.ru

Φυσικά, λόγω του υψηλού κόστους του Dyneema δεν έχει υιοθετηθεί παρά μόνο από ελάχιστα επίλεκτα τμήματα παγκοσμίως. Αλλά όσο περνάνε τα χρόνια και η τιμή του πέφτει, τόσο πιο προσιτό είναι στο ευρύ κοινό. Σήμερα, δύο βαλλιστικές πλάκες κανονικού μεγέθους (δηλαδή 10×12 ίντσες όπως είναι σχεδόν όλοι οι φορείς/γιλέκα βαλλιστικών πλακών) κοστίζουν γύρω στα €400. Αλλά αξίζουν κάθε ένα λεπτό από αυτά τα χρήματα αν αναλογιστούμε την ευκολία μεταφοράς και την άνεση που προσφέρουν έπειτα από μεγάλα διαστήματα χρήσης τους. Σκεφτείτε ότι ένα ζευγάρι από τέτοιες πλάκες ζυγίζει λιγότερο από ότι μία μεταλλική πλάκα AR500 και έχουν μεγαλύτερη αντοχή.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πρακτικά το επίπεδο ΙΙΙ+ βασίζεται στο πρότυπο βαλλιστικών πλακών NIJ 0101.06 για «σκληρή θωράκιση» (δηλαδή από μη εύκαμπτο υλικό) μεγάλων διαμετρημάτων. Το ΙΙΙ+ σημαίνει ότι σταματάει όλα τα διαμετρήματα των εύκαμπτων αλεξίσφαιρων όπως 9×19 χιλιοστά, .45 ACP, κτλ. αλλά και τα μεγαλύτερα διαμετρήματα τυφεκίων όπως τα 5.56x45mm NATO, 7.62x51mm NATO, 7.62x39mm, .308 Winchester, κτλ. Πρακτικά, προσφέρει ασφάλεια για όλα τα συνηθισμένα διαμετρήματα πέρα από πολύ ισχυρά όπως .30-06 Springfield ή .50 BMG. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πρότυπο αυτό μπορείτε να μελετήσετε το άρθρο μας «Επίπεδα Αλεξίσφαιρων».

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά τις διαστάσεις, όπως γράψαμε και παραπάνω έχει μήκος, πλάτος και κλίση ίδια με όλες τις συνηθισμένες πλάκες στήθους/πλάτης. Δηλαδή 10×12 ίντσες (25.4×30.48 εκατοστά) και πλάτος 22 χιλιοστά. Οι περισσότερες βαλλιστικές πλάκες με το πατενταρισμένο υλικό Dyneema σήμερα κατασκευάζονται από την ολλανδική εταιρία ArmA η οποία μάλιστα δηλώνει ότι κάνει τις αποστολές των πλακών εντός 24 ωρών για οπουδήποτε είναι νόμιμη η πώληση τους στο κόσμο. Στη δική μας περίπτωση η αγορά έγινε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πράγματι μέσα σε λίγες ώρες ειδοποιηθήκαμε ότι έγινε η αποστολή και εντός δύο ημέρων οι πλάκες είχαν έρθει στα χέρια μας. Βλέπετε τη κλίση τους καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία αν και όπως αναφέραμε είναι η ίδια όπως σε οποιαδήποτε άλλη πλάκα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μαζί με τις πλάκες περιλαμβάνεται και ένα έγγραφο από τις βαλλιστικές δοκιμές που έγιναν στο συγκεκριμένο μοντέλο. Στη περίπτωση μας το έγγραφο είναι η ανάλυση των βαλλιστικών εργαστηρίων H.P. White Laboratory, Inc. από τη πολιτεία του Μέρυλαντ των ΗΠΑ. Όπως αναγράφει η πλάκα είχε μηδενική αλλαγή στην εσωτερική της δομή έπειτα από έξι βολές με φυσίγγιο διαμετρήματος 7.62x39mm MSC, βάρους 123 grain (8 γραμμάρια) από απόσταση 50 ποδών (15.24 μέτρα). Έτσι, η H.P. White Laboratory, Inc. πιστοποιεί ότι υπερκαλύπτει τα πρότυπα που ορίζει το NIJ για το επίπεδο ΙΙΙ. Στην ανάλυση υπάρχουν και πολλές ακόμα λεπτομέρειες όπως στοιχεία των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, κατάσταση του εργαστηρίου, θερμοκρασία, υγρασία, τρόπος τοποθέτησης της πλάκας, ονόματα της ομάδας δοκιμών, κ.α. που δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο. Παρακάτω βλέπετε το σχετικό έγγραφο που αναφέρει όσα περιγράψαμε εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και αυτά δεν είναι τα μόνα καλά τους, όπως πολλές κεραμικές βαλλιστικές πλάκες των τελευταίων ετών, έτσι και αυτές είναι ειδικά κατασκευασμένες ώστε να επιπλέουν στο νερό. Δε το έχουμε δοκιμάσει ακόμα ώστε να μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν ο φορέας/γιλέκο βαλλιστικών πλακών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σωσίβιο χάρη σε αυτή την ιδιότητα, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από το να γνωρίζεις ότι εάν μπεις στο νερό θα έχεις ένα μεγάλο επιπρόσθετο βάρος.

Πηγή: DSM.com
Πηγή: DSM.com

Κλείνοντας, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή. Εάν ταξιδεύετε συχνά και χρειάζεστε βαλλιστικές πλάκες, τότε είτε θα πρέπει να έχετε εξοπλισμό σε κάποιο ασφαλές μέρος σε κάθε χώρα προορισμού σας, είτε θα καταλήξετε σε κάτι τέτοιο. Βέβαια, από τη στιγμή που θα φορέσετε ένα ζεύγος πλακών με συνολικό βάρος κάτω των 3 κιλών, θα σας είναι δύσκολο να επιστρέψετε στις «κλασικές» μεταλλικές πλάκες των 10 κιλών. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του μικρού τους βάρους είναι ότι μπορείτε εύκολα να έχετε έστω μία συνεχώς μαζί σας. Είτε στη τσάντα του φορητού υπολογιστή σας είτε στο σακίδιο πλάτης σας. Σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα. Οι περισσότεροι που ασχολούνται σοβαρά με το χώρο της ασφάλειας προσπαθούν να έχουν αλεξίσφαιρες ενισχύσεις σε όσο περισσότερα μέρη του εξοπλισμού τους γίνεται για ευνόητους λόγους και η αύξηση βάρους κατά 1.4 κιλά συγκριτικά με τη προστασία που προσφέρουν είναι καλή αναλογία. Προσοχή! Προτού προχωρήσετε στην αγορά ή χρήση τέτοιων υλικών ελέγξτε εάν η κατοχή και η χρήση τους είναι νόμιμη εκεί όπου πρόκειται να τις έχετε και να τις χρησιμοποιείτε. Σχεδόν σε όλες τις χώρες είναι νόμιμο και από προσωπικές εμπειρίες μπορούμε να σας πούμε ότι ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα σε κάποιο αεροδρόμιο. Ωστόσο, πάντα να ελέγχετε προσεκτικά τις τοπικές νομοθεσίες προτού μεταφέρετε τέτοια υλικά σε μία χώρα.

Πηγή: DefenseReview.com
Πηγή: DefenseReview.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s