Καλύμματα Σιγαστήρα

Με αφορμή μία φωτογραφία από τη σελίδα μας στο Facebook λάβαμε την ερώτηση για τα καλύμματα σιγαστήρα όπως αυτό που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία. Τα καλύμματα αυτά προσπαθούν να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά λύνοντας το δημιουργούν κάποια άλλα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι αυτά τα καλύμματα, πως λειτουργούν και ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Πηγή: TabGear.configio.com
Πηγή: TabGear.configio.com

Για καλύτερη κατανόηση του άρθρου μας σας προτείνουμε πρώτα να μελετήσετε το άρθρο μας «Πως Λειτουργούν οι Σιγαστήρες» εάν δε γνωρίζετε το τρόπο λειτουργίας των σιγαστήρων. Οι σιγαστήρες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τόσο σε πολίτες όσο και σε επαγγελματίες καθώς προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος από τακτικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθούμε με το πότε είναι καλό να χρησιμοποιούμε σιγαστήρες αλλά με το πρόβλημα του αντικατοπτρισμού που δημιουργούν.

Πηγή: Blog.1800gunsandammo.com
Πηγή: Blog.1800gunsandammo.com

Σε τυφέκια τύπου AR-15 υπολογίζεται ότι κάθε βολή αυξάνει τη θερμοκρασία του σιγαστήρα κατά μέσο όρο περίπου 10°C (πρακτικά υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν αυτό). Αυτό σημαίνει ότι με ελάχιστες βολές η θερμοκρασία του σιγαστήρα γίνεται πολύ υψηλή. Καθότι οι σιγαστήρες είναι σχεδιασμένοι για χιλιάδες βολές δεν έχουν πρόβλημα αντοχής αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο σιγαστήρας γίνεται ένα καυτό μέταλλο στην άκρη του όπλου μας.

Πηγή: NorthwestFirearms.com
Πηγή: NorthwestFirearms.com

Υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτό. Το πρώτο και αυτονόητο, είναι ότι εάν δεν έχουμε ρυθμίσει καλά τον αορτήρα μας μπορεί να πάθουμε εγκαύματα αν ο σιγαστήρας ακουμπήσει το σώμα μας. Αυτό λύνεται σχετικά εύκολα με σωστή ρύθμιση του αορτήρα και καλή «πειθαρχεία κάννης» (περισσότερα για αυτό στο άρθρο μας «Άσκηση Ασφαλούς Χειρισμού Όπλου (Πειθαρχία Κάννης)»).

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τα όπλα με διόπτρες σκόπευσης που σχεδόν όλα φέρουν σιγαστήρες. Για τον ελεύθερο σκοπευτή ή τον κυνηγό μεγάλων αποστάσεων, ο σιγαστήρας προσφέρει ένα μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα. Δε προδίδει τη θέση του λόγω του ότι κρύβει τελείως τη λάμψη της κάννης και αλλάζει τον ήχο του όπλου κάνοντας τον εντοπισμό του πολύ δύσκολο. Αυτό όμως που συμβαίνει επίσης είναι ότι ο σιγαστήρας αναπόφευκτα είναι τοποθετημένος μπροστά και χαμηλότερα από τη διόπτρα σκόπευσης.

Πηγή: iFunny.co
Πηγή: iFunny.co

Καθώς η θερμότητα ανεβαίνει προς τα επάνω και ο σιγαστήρας αναπτύσσει τόσο υψηλή θερμοκρασία δημιουργείται το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού. Αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ την αποτελεσματική σκόπευση. Βλέπετε ένα παράδειγμα από αντικατοπτρισμό λόγω θερμοκρασίας στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: WikiWand.com
Πηγή: WikiWand.com

Λύση για τα δύο παραπάνω προβλήματα έρχονται να προσφέρουν τα καλύμματα σιγαστήρα. Αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από καλύμματα από υλικά ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες που έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διαρροή της θερμοκρασίας προς τα έξω. Φυσικά, με αρκετές βολές το φαινόμενο θα εμφανιστεί αλλά μπορούν να το καθυστερήσουν αισθητά.

Πηγή: GunsAndZen.com
Πηγή: GunsAndZen.com

Στη θεωρία η λύση αυτή είναι εξαιρετική και εν μέρει μειώνει και το πρόβλημα των εγκαυμάτων καθώς η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Από την άλλη πλευρά, εισάγει μία σειρά από άλλα προβλήματα που ανάλογα τη περίπτωση μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά. Πρώτον, η θερμοκρασία δεν εξαφανίζεται δια μαγείας, αντίθετα παραμένει στο σιγαστήρα. Αυτό σταδιακά μειώνει το χρόνο ζωής του σιγαστήρα αλλά και την απόδοση του.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Το δεύτερο μειονέκτημα έχει να κάνει με τη πρακτική χρήση του. Παρότι η εσωτερική του επένδυση είναι από ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες μονωτικά υλικά, όλα σχεδόν τα καλύμματα ασφαλίζουν με λιγότερο ανθεκτικά ελαστικά υλικά. Άρα με κάποια μικρή απροσεξία μπορούν να καούν και να είναι αδύνατη η χρήση του καλύμματος. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά του όπλου με το κάλυμμα. Είναι πολύ εύκολο να κοπεί, να πιαστεί σε κάτι, κτλ.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCP9YtzfwiH4zraG5l64rPPg
Πηγή: YouTube.com/channel/UCP9YtzfwiH4zraG5l64rPPg

Άρα, σίγουρα τα καλύμματα σιγαστήρα είναι μία λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι η απόλυτη λύση. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα μειονεκτήματα τους υπερτερούν έναντι των πλεονεκτημάτων τους. Η χρήση σιγαστήρων είναι ένα μεγάλο θέμα που δυστυχώς, ακόμα και στους χώρους των επαγγελματιών, δεν μελετάται συχνά και οι περισσότεροι μαθαίνουν αυτά τα πράγματα με το δύσκολο τρόπο.

Πηγή: OperationParts.com
Πηγή: OperationParts.com

2 thoughts on “Καλύμματα Σιγαστήρα

  1. Ένα μικρό λαθάκι από απροσεξία :-)

    «Αυτό σταδιακά μειώνει το χρόνο ζωής του γεμιστήρα αλλά και την απόδοση του.»

    Μάλλον ο «γεμιστήρας» θα έπρεπει να είναι «σιγαστήρας»

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s