IFAK (Individual First Aid Kit)

Ένα άρθρο από τον αναγνώστη της σελίδας μας Παναγιώτη Στεφανιδάκη


Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε στο IFAK-Individual First Aid Kit (ατομική θήκη πρώτων βοηθειών) που ουσιαστικά είναι μια μικρή θήκη που μπορεί να σώσει μια ζωή, σε προσωπικό ή ομαδικό επίπεδο. Τα θανατηφόρα αίτια, βάση στατιστικών του Υπουργείου Άμυνας της Αμερικής (DOD) και CoTCCC – Committee on Tactical Combat Casualty Care (Επιτροπή Φροντίδας Θυμάτων Τακτικών Μαχών), στους πολέμους κυρίως του Ιράκ και Αφγανιστάν εντοπίστηκαν κυρίως σε μαζικές αιμορραγίες άκρων, πνευμοθώρακα και αποφράξεις αεροφόρου. Η χρήση του πρωτοεμφανίστηκε από τους US Marines και δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων ανά την εμφύλιο ως ‘’πατέντα’’. Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπουμε μια θήκη IFAK.

Πηγή: Εlite1stΑid.com

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η προσθήκη της συγκεκριμένης επιχειρησιακής θήκης κατέστη αναγκαία διότι τα τραύματα που προκαλούσαν την πληθώρα των απωλειών υγείας ή και του θανάτου μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με λίγα υγειονομικά υλικά και με στοιχειώδες -αλλά ουσιαστικές- γνώσεις. Σημαντικό είναι εδώ να επιστήσουμε την προσοχή στο εξής: Την θήκη που κουβαλά ο κάθε μαχητής την προορίζει για χρήση στον εαυτό του αλλά όχι από τον εαυτό του. Τι εννοούμε; Όταν υποπέσουμε σε κάποιο τραύμα που αναφέραμε ο νοσοκόμος της ομάδας θα χρησιμοποιήσει τα υλικά της θήκης πάνω μας, όχι του ομαδικού υγειονομικού σακιδίου. Άρα χρήσιμο είναι να βρίσκεται σε εμφανή σημείο και εύκολα προσβάσιμη. Επίσης βοηθάει να είναι επισημασμένη με κάποιο patch (επίρραμα) της ομάδας αίματος μας ή νοσοκομειακού σταυρού, ιδανικά χαμηλής ορατότητας. Παρακάτω βλέπουμε κάποια παραδείγματα.


Σημεία που ‘’συναντάμε’’ ένα IFAK μπορεί να είναι στα πλαϊνά ή στο πίσω μέρος του plate carrier (αλεξίσφαιρο γιλέκο) ή στην battle belt (ζώνη μάχης). Το που ακριβώς θα προσαρμοστεί είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα και εξαρτάται από την ευκολία που προσφέρει στον εκάστοτε μαχητή. Ο γραφών την φέρει στην ζώνη για 2 λόγους. Αφενός διότι αν υποπέσεις σε διαφυγή και αφαιρέσεις όλο τον εξοπλισμό σου, για ανάπτυξη ταχύτητας, η ζώνη που δεν βγαίνει ποτέ θα σε καλύψει σε πρώτες βοήθειες και αφετέρου και μόνος σου να χρειαστεί να θεραπεύσεις κάποιο τραύμα μπορείς κάλλιστα να βγάλεις την ζώνη να φέρεις μπροστά σου την θήκη και να εφαρμόσεις πάνω σου τα απαιτούμενα κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση του αλεξίσφαιρου που καλό είναι να μην αφαιρείται. Ας δούμε τώρα τι προτείνεται να φέρει ένα IFAK.

Περιεχόμενα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του DOD και του CoTCCC:

 • 1 x Combat Application Tourniquet (ίσχαιμος ιμάντας)
 • 1 x OLAES 4″ Modular Bandage (πιεστικός ελαστικός επίδεσμος)
 • 1 x QuickClot Powder (αιμοστατική σκόνη)
 • 1 x Nasopharyngeal Airway 28F w/ Lube (ρινοφαρυγγικός αεραγωγός)
 • 1 x Asherman or HALO (θωρακικές αυτοκόλλητες σφραγίδες)
 • 2PR Nitrile Gloves L or XL (γάντια νιτριλίου μιας χρήσης)
 • 1 x 2″ Medical Waterproof Tape (αδιάβροχη ιατρική αυτοκόλλητη ταινία)
 • 1 x 5.5″ Trauma Shears (ατραυματικό ψαλίδι)
 • 1 x Combat Casualty Card (κάρτα τραυματία)

Και ως γνωστών επειδή οι ανάγκες προχωράνε το IFAK εξελίχθηκε και σε 2η έκδοση, βελτιωμένη, όπου παρακάτω θα διαβάσουμε τα προτεινόμενα περιεχόμενα:

 • 1 x SOF Tactical Tourniquet-Wide or C.A.T. (ίσχαιμος ιμάντας)
 • 1 x OLAES 4″ Modular Bandage or Emergency Bandage FCP-02 (Israeli) (πιεστικός ελαστικός επίδεσμος)
 • 1 x Combat Gauze (Z-Fold) (γάζα με τοπικό αιμοστατικό παράγοντα)
 • 1 x Nasopharyngeal Airway 28F w/ Lube (ρινοφαρυγγικός αεραγωγός)
 • 2PR Nitrile Gloves L or XL (γάντια νιτριλίου μιας χρήσης)
 • 1 x 2″ Medical Waterproof Tape (αδιάβροχη ιατρική αυτοκόλλητη ταινία)
 • 1 x 5.5″ Trauma Shears (ατραυματικό ψαλίδι)
 • 1 x Combat Casualty Card (κάρτα τραυματία)

Παρατηρείται στην λίστα ότι υπάρχουν 2 πολύ σημαντικά υλικά. Αναφερόμαστε στο tourniquet (ίσχαιμος ιμάντας) και στο ψαλίδι.

7 σκέψεις σχετικά με το “IFAK (Individual First Aid Kit)

  • Αγαπητέ φίλε,

   Η ερώτηση σας εξαρτάται από τη περίσταση. Όπως κάθε είδος εξοπλισμού, έτσι και με το IFAK, εξαρτάται από τη χρήση για την οποία το προορίζετε. Μερικές ενδεικτικές απαντήσεις στην ερώτηση σας για διαφορετικά περιβάλλοντα παρακάτω.

   – Σε απλές περιπτώσεις πρώτων βοηθειών που συναντάει ο μέσος πολίτης το ψαλίδι είναι πιο πρακτικό γιατί είναι πολύ απίθανο να βρεθεί κανείς σε περιστατικά σοβαρής αιμορραγίας ανοικτού τραύματος που απαιτούν Combat Gauze.

   – Ως γενική καθημερινή χρήση (πέραν των πρώτων βοηθειών), το ψαλίδι σίγουρα θα σας φανεί πιο χρήσιμο για πολλές διαφορετικές χρήσεις.

   – Σε συνθήκες ένοπλης μάχης, και τα δύο είναι σημαντικά αλλά η Combat Gauze ίσως να είναι πιο σημαντική καθώς έχετε πολλά μέσα να κόψετε ρούχα εάν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Επίσης, σε ακραίες συνθήκες μπορείτε να κάνετε χρήση της χωρίς να κόψετε τα ρούχα γύρω από το ανοικτό τραύμα. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε σε αυτό το σημείο όμως ότι πολλές φορές υπάρχει τόσο τραύμα εισόδου όσο και τραύμα εξόδου (ειδικά σε τραύματα από πυροβόλα όπλα), ή πολύ μεγάλα ανοικτά τραύματα, άρα ίσως να χρειαστείτε πολλές Combat Gauze, όχι μόνο μία.

 1. Δηλαδή θεωρείς πιο λογικό να κρατήσω τη ζώνη πάνω μου, με όλον τον εξοπλισμό που μπορεί να φέρει, μόνο και μόνο για το IFAK. Θα προσπαθώ να ξεφύγω και θα πω: Θέλω να γλιτώσω βάρος. Ας μην βγάλω τη ζώνη που έχω πάνω της Παναγίας τα μάτια γιατί θα μείνω χωρίς IFAK. Καλύτερα να βγάλω… ΤΟ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΟ ΓΙΛΕΚΟ!!!! Τέλεια ιδέα!

  • Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει άσπρο – μαύρο. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν όπως το λ.χ. το «στήσιμο» της ζώνης μάχης του κάθε μαχητή. Συνήθως εφόσον η ζώνη φέρεται σε συνδυασμό με άλλη εξάρτυση (γικέκο, plate carrier ή chest rig κλπ.) επιλέγεται ένα ελαφρύ «στήσιμο» με ένα ifak σε συνδυασμό με tourniquet, μικρό μαχαίρι ή πολυεργαλείο, μικρή θήκη γενικής χρήσης, και ίσως dump pouch και φυσικά πιστόλι (αν διατίθεται) με εφεδρική γεμιστήρα, όποτε η ζώνη να ίσως αξίζει να διατηρηθεί καθώς τα υλικά που φέρονται επ’ αυτής θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης – διαφυγής. Αν όμως ο μαχητής έχει επιλέξει μία «φορτωμένη» ζώνη με υδροδοχεία, γυλεό κλπ. τύπου «H» τότε μάλλον σε κατάσταση διαφυγής είναι φρόνιμο να την εγκαταλείψει, βασιζόμενος στα υλικά (συμπεριλαμβανομένων των υγιειονομικών) που φέρει στς τσέπες του και βεβαίως στην ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ του. To δε αλεξίσφαιρο γιλέκο (μαλακός θώρακας) μάλλον πρέπει να απορριφθεί καθώς σίγουρα θα δυσχεράνει τον διαφεύγοντα μαχητή ενώ θα του παρέχει ουσιαστική προστασία μόνο έναντι πιστολιών και ΟΧΙ ΕΝΑΝΤΙ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΟΥΦΕΚΙΩΝ, που μάλλον θα φέρουν οι διώκτες του. Προκειμένου δε για πλάκες θωράκισης αξίζουν ΙΣΩΣ (εξαρτάται από την τακτική κατάσταση) να υποστεί το βάρος τους αυτός που μάχεται αλλά σίγουρα όχι αυτός που προσπαθεί να διαφύγει. Επίσης κατά την διαφυγή πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες όπως λ.χ. τα διαθέσιμα μέσα διαφυγής, οι καιρικές συνθήκες και βεβαίως το έδαφος καθώς δεν φαντάζομαι ότι θα προσπαθήσει κάποιος να διασχίσει κολυμπώντας ένα ποτάμι ή έστω να τρέξει επί ώρες, φορώντας το αλεξίσφαιρό του. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση για το τι τελικά θα απορριφθεί και τι θα διατηρηθεί εναπόκειται σε αυτόν που επιχειρεί την διαφυγή, ο οποίος ούτως ή άλλως καλείται να εκτιμήσει την κατάσταση και να δράσει ταχύτατα αφού ο βασικότερος σύμμαχος κάθε φυγάδα είναι φυσικά η ΤΑΧΥΤΗΤΑ και όχι η θωράκιση ή η ισχύς πυρός, διότι αν τα διέθετε αυτά σε επαρκή βαθμό προφανώς δεν θα χρειαζόταν να την «κοπανήσει» από την μάχη.

 2. Έκανα έρευνα στην σελίδα σας και αν δεν κάνω λάθος, δεν είδα κάποιο αφιέρωμα για «κιτ πρώτων βοηθειών ελληνικού στρατού»
  Υπάρχει κάτι αντίστοιχο; Κι αν ναι, υπάρχει εκπαίδευση χρήσης του; Και ποιοι λαμβάνουν την εκπαίδευση αυτή;

  Ως έφεδρος οπλίτης σε μονάδα πρώτης γραμμής (2000-1) , το μόνο που θυμάμαι από κιτ επιβίωσης ήταν λιωμένα χάρτινα κυτία με χρονολογίες δεκαετίας 40 ως και 50 (είχα βοηθήσει τον αποθηκάριο να τα τακτοποιήσουμε) που περιείχαν γάζα και βαμβάκι με κίτρινους κρυστάλλους που μας ενημέρωσαν πως ήταν μορφίνη ή οποία με την επίθεση της γάζας στην πληγή, θα διαλυθεί και θα κυκλοφορήσει στο αίμα με τα «ευεργετικά» αποτελέσματα της.
  Είχα τις αντιρρήσεις μου για χρήση της γάζας αυτής σε τραύματα στο κεφάλι (λόγω μορφίνης) και μου απαντήθηκε ότι λέω… ανοησίες.
  Μας μοιράστηκαν μία φορά για την «Πέλεκυς» και μία για την «Παρμενίων» κι αυτή ήταν όλη η επαφή με το αντικείμενο.

  • Αγαπητέ φίλε, δε γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάτι επίσημο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκετά στελέχη, ειδικά στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων, έχουν παρόμοια με αυτό IFAK αλλά δε γνωρίζουμε για κάτι που να παρέχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

   Εάν κάποιος άλλος αναγνώστης γνωρίζει περισσότερα παρακαλούμε να μας διαφωτίσει.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s