Φακός πιστολιού Streamlight TLR-3

Ο φακός πιστολιού TLR-3 της εταιρίας Streamlight είναι οικονομικός, εξαιρετικής ποιότητας και κατασκευής, και πάνω απ’όλα αποτελεσματικός. Παρ’όλα αυτά, πολλοί αμέσως τον προσπερνάνε χωρίς να τον έχουν ποτέ δοκιμάσει. Πριν από λίγα χρόνια είχαμε αγοράσει ένα τέτοιο φακό πιστολιού και βάση αυτής της εμπειρίας στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε αυτό το φακό μαζί με τα δυνατά και αδύνατα σημεία του.

Πηγή: Amazon.com
Πηγή: Amazon.com

Οι φακοί πιστολιών είναι ένα ιδιαίτερο θέμα και ποτέ δε θα πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτούς για τη χρήση τους ως φακούς ορατού φωτός. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα, πρέπει να επιλέγουμε το φακό μας βάση των αναγκών μας. Ένας πολύ ισχυρός φακός μπορεί να τυφλώσει προσωρινά και εμάς τους ίδιους εάν αντανακλάσει επάνω σε ένα καθρέφτη ή ένα λευκό τοίχο σε κοντινή απόσταση. Ο φακός TLR-3 είναι καλός για ακριβώς αυτή τη περίπτωση, δηλαδή για χρήση σε κοντινές αποστάσεις καθώς είναι φωτεινός αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί ακούσια να προκαλέσει πρόβλημα στο χειριστή του σε μία κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, για τη τιμή του δε πιστεύουμε ότι μπορεί να τον ανταγωνιστεί οποιοσδήποτε άλλος.

Πηγή: Streamlight-TLR-3-1.blogspot.com
Πηγή: Streamlight-TLR-3-1.blogspot.com

Ενδεικτικά, σήμερα ο φακός αυτός πωλείται στη λιανική αγορά για τιμές της τάξης των $70-$80 και ειλικρινά θεωρούμε αδύνατο να βρει κανείς κάτι ανώτερο σε αυτή τη τιμή. Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως. Ο φακός λειτουργεί με μόλις ένα LED τύπου C4® το οποίο παράγει φως 5300 κεριών, 125 Lumens και έχει διάρκεια ζωής 50.000 ωρών. Ο φακός έρχεται με προεγκατεστημένη μία μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου τύπου CR2 που του δίνει διάρκεια ζωής 1.5 ώρας συνεχούς λειτουργίας. Με δεδομένο ότι αυτοί οι φακοί χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά για δέκατα του δευτερολέπτου (ανάβεις για να δεις ή/και να αιφνιδιάσεις την απειλή, σβήνεις, μετακίνησε και ρίχνεις), 1.5 ώρα συνεπάγεται με μήνες ή χρόνια πρακτικής χρήσης.

Πηγή: CopQuest.com
Πηγή: CopQuest.com

Έχει έναν εκπληκτικό παραβολικό ανακλαστήρα με ένα κρύσταλλο υψηλής αντοχής Borofloat για να αντέχει σε χτυπήματα και σκληρή χρήση. Επίσης είναι πιστοποιημένο για χρήση μέχρι και σε συνθήκες IPX7. Δηλαδή, σε βάθος ενός μέτρου για 30 λεπτά και σε θερμοκρασίες από -40°C έως 49°C. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από ανοδιωμένο αλουμίνιο και έχει συνολικό βάρος (με τη μπαταρία και τις ράγες) 65.77 γραμμάρια. Το μήκος του είναι μόλις 6.88 εκατοστά και έτσι ταιριάζει τέλεια σε μικρά, τύπου compact και subcompact, πιστόλια. Για παράδειγμα, το βλέπετε παρακάτω όταν έχει τοποθετηθεί στο μικροσκοπικό PX4 Storm Sub-Compact της ιταλικής εταιρίας Beretta.

Πηγή: Streamlight.com
Πηγή: Streamlight.com

Κάτι που μας άφησε πολύ θετική εντύπωση και που το βλέπουμε όλο και συχνότερα σε αμερικανικά προϊόντα είναι ότι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την αγορά του μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει. Ο φακός έρχεται με τη μπαταρία προεγκατεστημένη και όλα τα εργαλεία και τις ράγες για τη τοποθέτηση του σε μία μεγάλη γκάμα από όπλα. Έχει απλές και κατανοητές οδηγίες και τίποτα το περιττό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο πλάι της συσκευασίας αναγράφει ότι ο φακός παράγει ραδιενέργεια RG-2 που ίσως να είναι βλαβερή για τα μάτια οπότε εάν χρησιμοποιείτε τέτοιο φακό μη «παίζετε» φωτίζοντας τυχαία άτομα στα μάτια. Επίσης, έχει ένα χρήσιμο διάγραμμα που δείχνει πως πέφτει η απόδοση του φακού σε Lumens όσο περνάει η ώρα. Βλέπετε το σχετικό διάγραμμα στην επόμενη φωτογραφία από τη συσκευασία του φακού.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο φακός είναι έτοιμος προς χρήση όταν ανοίξουμε τη συσκευασία ενώ τον συνοδεύει ένα σακουλάκι με εξαρτήματα και ένα σύντομο εγχειρίδιο. Μπορείτε να δείτε αυτά τα περιεχόμενα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τα εξαρτήματα που έχει μέσα το σακουλάκι δεν είναι τίποτα παραπάνω από διαφορετικές βάσεις για προσάρτηση του φακού σε κάθε είδους ράγες πιστολιών. Επίσης, έχει ένα μικρό εργαλείο σφιξίματος-ασφάλισης του φακού αν και μπορεί κανείς να το κάνει και με συνηθισμένα αντικείμενα όπως κέρματα ή κατσαβίδια, και έχει και ένα δαχτυλίδι ασφάλισης που κλειδώνει τη βίδα που συγκρατεί το φακό για να μη μπορεί να ξεβιδώσει όταν έχουμε ολοκληρώσει τη τοποθέτηση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η κάθε μία από τις διαφορετικές βάσεις έχει ένα γράμμα από το λατινικό αλφάβητο και μέρος της συσκευασίας είναι και ένα μικρό φυλλάδιο που αναγράφει όλα τα υποστηριζόμενα όπλα και ποια βάση πρέπει να χρησιμοποιείται στο κάθε ένα. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας από την επόμενη φωτογραφία, ο φακός Streamlight TLR-3 υποστηρίζει κυριολεκτικά όλα τα γνωστά πιστόλια της αγοράς.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο χειριστής μπορεί εύκολα, χωρίς να αλλάζει τη λαβή με δύο χέρια να ακουμπάει το μοχλό του φακού είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά για τον ενεργοποιήσει. Ο φακός προσφέρει και μόνιμη ενεργοποίηση γυρνώντας το μοχλό ενεργοποίησης προς τα επάνω αλλά αυτό είναι από τακτικής άποψης άχρηστο σε φακούς πιστολιών, άρα δε το θεωρούμε πλεονέκτημα.

Πηγή: TRex-Arms.com
Πηγή: TRex-Arms.com

Σε πρακτικό επίπεδο, για αλλαγή της βάσης απλώς αφαιρούμε τη βίδα ασφάλισης εφόσον έχουμε πρώτα βγάλει το μεταλλικό δαχτυλίδι που την ασφαλίζει και περνάμε από μέσα της την αντίστοιχη βάση. Χάρη σε αυτό το σχεδιασμό είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει ποτέ ο φακός να χάσει την επαφή του με τις ράγες του όπλου. Η μόνη περίπτωση είναι η πλήρης καταστροφή του φακού ή του όπλου. Στο φακό που βλέπετε παρακάτω έχει αφαιρεθεί η βάση και έτσι φαίνεται η βίδα που διέρχεται όλο το αλουμινένιο σώμα του φακού και από μέσα της περνάει η βάση.

Πηγή: HKParts.net
Πηγή: HKParts.net

Μέχρι σήμερα έχουμε δοκιμάσει το φακό Streamlight TLR-3 σε τρία διαφορετικά πιστόλια, δύο Glock και ένα τύπου 1911, και σε όλα μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Η αδιαβροχοποίηση του είναι επίσης αξιοσημείωτη καθώς δεν επηρεάστηκε καθόλου η απόδοση του ακόμα και μετά από ώρες κάτω από το νερό. Ο φακός έχει εφ’όρου ζωής εγγύηση αλλά βάση των παραπάνω δε νομίζουμε να τη χρειαστεί κανείς. Βλέπετε στη συνέχεια το φακό κάτω από την επιφάνεια του νερού όταν έχει τοποθετηθεί σε ένα πιστόλι SIG Sauer P226.

Πηγή: SurvivalCache.com
Πηγή: SurvivalCache.com

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα από τα αρνητικά του είναι ότι είναι διαθέσιμος μόνο σε μαύρο χρώμα αλλά καθώς είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο δεν είναι δύσκολο το βάψιμο του ώστε να ταιριάζει με τον εξοπλισμό σας. Για αλλαγή της μπαταρίας μπορούμε να ξεβιδώσουμε το μπροστινό του μέρος και έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτή. Ωστόσο, υπό φυσιολογικές συνθήκες κάτι τέτοιο θα γίνεται σπάνια άρα δε το θεωρούμε άξιο αναφοράς.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εν κατακλείδι, εάν ψάχνετε έναν φακό πιστολιού αξεπέραστης ποιότητας, σε σχετικά χαμηλή τιμή αλλά με μέτριου επιπέδου φωτεινότητα, τότε ο TLR-3 είναι ίσως η καλύτερη επιλογή της αγοράς σήμερα. Είναι μικρός, έχει πολύ μικρό βάρος, και εξαιρετική απόδοση. Εάν τα 125 Lumens είναι αρκετά για τη χρήση που το θέλετε, τότε δοκιμάστε αυτό το φακό και δε θα χάσετε.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s