Αναφορά Αφγανιστάν #15

Τη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου του 2017 στο Αφγανιστάν έγινε μία μυστηριώδης επίθεση. Το αποτέλεσμα ήταν 11 νεκροί και περίπου είκοσι τραυματίες. Αυτό το ιδιαίτερο περιστατικό θα δούμε σε αυτή την αναφορά και θα δείτε και μόνοι σας γιατί έχει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να είναι άξιο ανάλυσης.

Πηγή: BBC.com

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), στη προσπάθεια τους να βοηθήσουν το ταλαιπωρημένο από τους πολέμους Αφγανιστάν, συχνά κάνουν σημαντικές ανθρωπιστικές βοήθειες. Μία ομάδα αξιωματούχων έφυγε από το Ντουμπάι για ακριβώς αυτό το σκοπό στις αρχές του Ιανουαρίου του 2017. Ο στόχος ήταν μία σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Αφγανιστάν λίγο έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, τη πόλη Κανταχάρ. Η παραπάνω και η παρακάτω φωτογραφίες είναι έξω από το σημείο της επίθεσης αμέσως μετά το περιστατικό.

Πηγή: GulfBusiness.com

Στη συνάντηση που γίνονταν σε ξενοδοχείο νότια της Κανταχάρ συμμετείχαν πέντε αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ο διοικητής της αστυνομίας του Αφγανιστάν, ο πρέσβης των ΗΑΕ στο Αφγανιστάν και άλλοι αξιωματούχοι από το Αφγανιστάν. Βλέπετε τον πρέσβη των ΗΑΕ στο Αφγανιστάν, τον Γιούμα αλ-Κάαμπι εδώ.

Πηγή: AlJazeera.com

Καθώς όλοι τους μαζεύονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου, ένας καναπές παγιδευμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σκοτώνοντας 11 άτομα, ανάμεσα τους και τους πέντε αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένων του αναπληρωτή κυβερνήτη της Κανταχάρ, δύο Αφγανούς πολιτικούς, τον πρέσβη των ΗΑΕ Γιούμα αλ-Κάαμπι, και δύο ακόμα νομικούς της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Η είδηση ταξίδεψε γρήγορα και ο ηγέτης του Ντουμπάι, Σεΐχης Μωχάμετ Μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ έκανε μέσω Twitter την ακόλουθη δήλωση.


«Δεν υπάρχει ανθρώπινη, ηθική ή θρησκευτική δικαιολογία για το βομβαρδισμό και τη δολοφονία ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν.»Πηγή: RoyalCentral.co.uk

Και το ίδιο έκαναν και οι περισσότερες χώρες με παρόμοιες δηλώσεις. Το μυστήριο όμως ξεκινάει σε αυτό το σημείο. Η συνάντηση αυτή ήταν επίσημη διακρατική συνάντηση για προγράμματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, οι αντάρτες του Αφγανιστάν ιστορικά έχουν καλές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με ελάχιστες πληροφορίες αρκετοί στράφηκαν γρήγορα προς τους Ταλιμπάν αλλά μέσα σε λίγες μόλις ώρες, εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δήλωσαν μέσω διαδικτύου ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη πρωτεύουσα (Καμπούλ) και στη περιοχή Χελμάντ, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση στη Κανταχάρ. Μάλιστα, είπαν κατά λέξη ότι αυτό ήταν «αντίποινα τοπικών εσωτερικών θεμάτων».

Πηγή: BBC.com

Αυτή η μυστηριώδης, αρκετά στοχευμένη επίθεση οδήγησε τα περισσότερα έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε τρεις πιθανές θεωρίες για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Οι θεωρίες αυτές είναι οι εξής.

  1. Τοπικές πολιτικές διαμάχες
    Υπάρχουν φήμες ότι πολιτικοί της Κανταχάρ χρησιμοποίησαν τους Ταλιμπάν για πολιτικό όφελος. Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ξεκίνησε μία εσωτερική έρευνα για να βρει ποιος κρύβονταν πίσω από αυτές τις παράνομες συνεργασίες με τους Ταλιμπάν. Ίσως η επίθεση αυτή να ήταν απλώς για απόκρυψη στοιχείων από αυτή την έρευνα.
  2. Ταλιμπάν ή άλλοι του δικτύου Χακάνι
    Το παραστρατιωτικό δίκτυο Χακάνι αποτελείται κυρίως από Ταλιμπάν και για μεγάλο διάστημα είχε στη λίστα των στόχων του τον αρχηγό της αφγανικής αστυνομίας, τον κύριο Αμπντούλ Ραζίκ. Εικάζεται ότι ίσως ο στόχος να ήταν ο κύριος Αμπντούλ Ραζίκ αλλά όταν μαθεύτηκε ότι πρώτον επέζησε της επίθεσης, και δεύτερον σκοτώθηκαν αξιωματούχοι από τα ΗΑΕ, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να μην αναλάβουν την ευθύνη που θα χαλούσε τις καλές τους σχέσεις με τα ΗΑΕ.
  3. Υπηρεσίες πληροφοριών
    Αρκετές χώρες έχουν ανοικτά λάβει θέσεις που υποστηρίζουν κινήσεις των Ταλιμπάν για τα εθνικά τους συμφέροντα. Ενδεικτικά, το Ιράν πρόσφατα δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει καλές «επαφές» με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Το Πακιστάν και η Ινδία αρκετές φορές τους προσφέρουν επίσημα άσυλο και τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τον σπουδαίο παίκτη που ονομάζεται Σαουδική Αραβία που όλο και περισσότερο προσπαθεί να επηρεάσει το μέλλον του Αφγανιστάν τελευταία. Ίσως η επίθεση να έγινε καθοδηγούμενη από κάποια υπηρεσία αυτών των χωρών.

Πηγή: CBC.ca

Μία τέτοια επίθεση σίγουρα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Αφγανιστάν. Το ποιος βρίσκεται από πίσω είναι ακόμα μυστήριο αλλά όποιος και αν είναι είχε κάποιο σημαντικό απώτερο σκοπό. Τα ΗΑΕ είχαν τρεις ημέρες πένθους μετά την επίθεση ενώ δήλωσαν ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να βρεθεί ο εγκέφαλος πίσω από αυτή την επίθεση. Από όποια πλευρά και αν δει κανείς αυτή την επίθεση δημιουργεί ερωτηματικά. Από το κίνητρο, το τρόπο εκτέλεσης (παγιδευμένος καναπές εντός του ξενοδοχείου), την ακρίβεια των πληροφοριών που είχαν, τη προετοιμασία της επίθεσης που δε πρόδωσε τις προθέσεις τους, κτλ. Πολύ μυστηριώδης επίθεση και δεν ακολουθεί το μοτίβο τον συνηθισμένων επιθέσεων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία το ξενοδοχείο μετά την επίθεση.

Πηγή: VOANews.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s