Ανασκόπηση: Shooting Missology (DVD)

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει τη γνώμη μας για το εκπαιδευτικό «Fighting Rifle (DVD)» από τον κύριο Τζέιμς Γίγκερ. Αυτό είναι ένα λίγο παλαιότερο (από το 2015) εκπαιδευτικό DVD που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτές φορητών όπλων. Φυσικά και έμπειροι χειριστές έχουν να αποκομίσουν πράγματα από αυτό αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος του. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε καλύτερα το γιατί αλλά και το τι προσφέρει.

Πηγή: TacticalResponse.com
Πηγή: TacticalResponse.com

Τίτλος Shooting Missology
Οργανισμός Tactical Response
Χώρος διεξαγωγής Οπουδήποτε (μορφή DVD)
Γλώσσα Αγγλικά
Διάρκεια 1 ώρα
Κόστος $50
Πιστοποίηση Όχι
Σύνδεσμος https://tacticalresponse.com/products/shooting-missology-an-instructor-level-guide-to-the-basics

Καταρχήν, ολόκληρος ο τίτλος του εκπαιδευτικού DVD είναι «Shooting Missology: An instructor level guide to the basics» (Θεωρία Αστοχίας Σκοποβολής: Ένας οδηγός επιπέδου εκπαιδευτή για τα βασικά). Ο τίτλος είναι αρκετά περιγραφικός καθώς δείχνει ουσιαστικά τη γενική ιδέα αυτού του εκπαιδευτικού οδηγού. Δηλαδή, είναι ένας οδηγός για εκπαιδευτές ώστε να μάθουν τα συχνά λάθη και πως να είναι πιο αποτελεσματικοί στην εκπαίδευση καλών μαχητών. Προτού μπούμε στα βαθιά από αυτό το DVD ας κάνουμε όμως μία σύντομη εισαγωγή στον κύριο Τζέιμς Γίγκερ για όσους δεν τον γνωρίζουν.

Πηγή: Forum.Nolatac.com
Πηγή: Forum.Nolatac.com

Ο κύριος Τζέιμς Γίγκερ που τον βλέπετε και στη παραπάνω φωτογραφία είναι ένας από τους πιο έμπειρους εκπαιδευτές φορητών όπλων στο κόσμο σήμερα. Ξεκίνησε τη πορεία του ως αστυνομικός και μετά εργάστηκε για μεγάλο διάστημα ως στέλεχος ιδιωτικών εταιριών υπηρεσιών ασφαλείας με πιο αξιοσημείωτη τη πορεία του στη γνωστή εταιρία Blackwater. Εδώ και πάνω από 20 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαίδευση σε ένοπλη μάχη έχοντας το ρεκόρ στην Αμερική για τους περισσότερους εκπαιδευόμενους που είναι της τάξης των δεκάδων χιλιάδων, από τους πιο έμπειρους πολεμιστές μέχρι απλούς πολίτες. Πολλοί σύγχρονοι γνωστοί εκπαιδευτές έχουν βασιστεί στις αρχές του κυρίου Τζέιμς Γίγκερ ο οποίος παρά τη τεράστια εμπειρία του παραμένει ταπεινός και ένας πολύ τίμιος άνθρωπος. Αν ποτέ έχετε την ευκαιρία να τον γνωρίσετε από κοντά ή ακόμα καλύτερα να εκπαιδευτείτε μαζί του, μην χάσετε την ευκαιρία καθώς αποκλείεται να το μετανιώσετε. Από το 1996 ο κύριος Τ. Γίγκερ εργάζεται στην εταιρία του, τη Tactical Response, που έχει έδρα στη πολιτεία του Τενεσί των ΗΠΑ και είναι και η εταιρία που έκανε τη παραγωγή από αυτό το DVD.

Πηγή: INGunOwners.com
Πηγή: INGunOwners.com

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψουμε εν συντομία το εκπαιδευτικό DVD που παρουσιάζουμε εδώ από το να παραθέσουμε την επίσημη περιγραφή του. Μπορείτε να την διαβάσετε μεταφρασμένη στα ελληνικά παρακάτω.


«Με εισηγητή τον Τζέιμς Γίγκερ αυτό το μάθημα εκπαίδευσης δίνει στον μαθητή που ξεκινάει, ή στον περιστασιακό εκπαιδευτή, τη πιο λεπτομερή ανάλυση που υπήρξε ποτέ διαθέσιμη. Ο Γίγκερ διδάσκει για πάνω από 20 χρόνια και έχει κάνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους καλύτερους χειριστές όπλων. Αλλά μη κάνετε λάθος, αυτό το βίντεο δεν είναι καθαρά για σκοποβολή. Είναι για βολές υπό πίεση για μία συμπλοκή ζωής και θανάτου! Πολλοί μύθοι καταρρίπτονται όπως το άθλιο «διάγραμμα λανθασμένης στόχευσης» και ο μύθος ότι η τοποθέτηση του δείκτη και η στάση των ποδιών επηρεάζει την ομαδοποίηση των βολών σου… Γιατί δε χρειάζεται να χρησιμοποιείς το δείκτη ή τα πόδια σου για να πετύχεις το στόχο! Αυτό το μάθημα είναι τέλειο εάν ποτέ δεν έχετε ρίξει με όπλο, εάν είστε εθισμένοι στις εκπαιδεύσεις, ή είστε αυτός που φέρνει πάντα ένα νέο σκοπευτή στο σκοπευτήριο. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές από αυτό το βίντεο ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ καλύτεροι σκοπευτές ΚΑΙ εκπαιδευτές!»


Παραπάνω βλέπετε ένα δείγμα από το εκπαιδευτικό DVD που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο. Το δείγμα αυτό αναρτήθηκε από τον κύριο Τ. Γίγκερ στις 20 Νοεμβρίου του 2015. Παρακάτω βλέπετε επίσης τους τίτλους περιεχομένων από τα κεφάλαια αυτού του εκπαιδευτικού DVD μεταφρασμένα στα ελληνικά.

 • Εισαγωγή
 • Απλή σκοποβολή εναντίον σκοποβολής μάχης
 • Ασφάλεια
 • Αυτοί οι άθλιοι στόχοι
 • Τεχνικές εναντίον θεμελιωδών αρχών
 • Τράβηγμα εναντίον βολής
 • Στάση και λαβή
 • Οι τεχνικές είναι για επαναληψιμότητα
 • Οι θεμελιώδεις αρχές
 • Ένα μάτι ή δύο
 • Αντίθετο κυρίαρχο μάτι
 • Αστιγματισμός
 • Συνέχιση βολής
 • Εκπαιδεύοντας στις θεμελιώδεις αρχές: Ασκήσεις σφαίρας και άσφαιρου
 • Εκπαιδεύοντας στις θεμελιώδεις αρχές: Ξηρή προπόνηση
 • Εκπαιδεύοντας στις θεμελιώδεις αρχές
 • Εκπαιδεύοντας στις θεμελιώδεις αρχές: Παρατηρώντας το στόχαστρο
 • Τέσσερα επίπεδα εξειδίκευσης σε όπλα χειρός
 • Αυνανισμός σκοπευτηρίου
 • Τελικές σκέψεις

Πηγή: Twitter.com/mfceoyeager
Πηγή: Twitter.com/mfceoyeager

Όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό σε αυτό το σημείο, είναι ένα DVD με σπουδαία μαθήματα και γνώσεις βασισμένα στην εμπειρία του Τ. Γίγκερ. Παρότι πολλά από όσα περιγράφονται μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα όπλα, ολόκληρη η εκπαίδευση περιφέρεται γύρω από τα όπλα χειρός, πιστόλια και περίστροφα για την ακρίβεια. Κατά τη γνώμη μας, εάν γνωρίζετε ήδη τα βασικά και εκπαιδεύετε άλλους στη χρήση όπλων τότε αυτό το DVD είναι μία τεράστια πηγή πληροφοριών. Το ίδιο και αν ασχολείστε σοβαρά με το θέμα των φορητών όπλων ή αν για οποιοδήποτε λόγο οπλοφορείτε. Τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να το παρακολουθήσετε. Ωστόσο, αν είστε ένας νέος χειριστής όπλων, εάν περιστασιακά ασκείστε στην αθλητική ή πρακτική σκοποβολή, τότε δεν είναι κάτι πολύ χρήσιμο για εσάς. Εξίσου λιγότερο χρήσιμο είναι αν οι ενασχολήσεις σας είναι γύρω από άλλα φορητά όπλα όπως για παράδειγμα πολυβόλα, τυφέκια, κτλ. Όσον αφορά το περιεχόμενο, είναι κυρίως θεωρητικό αλλά περιλαμβάνει πληροφορίες που δεν μπορεί εύκολα να μάθει κάποιος με μικρότερη εμπειρία από αυτή του κυρίου Τζέιμς Γίγκερ. Άρα, εάν σας ενδιαφέρει να κάνετε ένα βήμα παραπάνω ως εκπαιδευτής ή σοβαρός χειριστής όπλων, αυτό το DVD θα σας προσφέρει πολλά εφόδια.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=KOxHdRoioJM
Πηγή: YouTube.com/watch?v=KOxHdRoioJM

Πάντοτε σε εκπαιδευτικά DVD γράφουμε ότι έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφερθούν παντού για μελέτη αλλά από την άλλη, χωρίς πρακτική εφαρμογή όσων διδάσκονται είναι άχρηστα. Άρα αν δεν είστε από τα άτομα που λειτουργούν οργανωτικά και προγραμματισμένα χωρίς την επίβλεψη ή αξιολόγηση κάποιου, δεν έχει νόημα να δοκιμάσετε αυτό το τρόπο εκπαιδεύσεως. Αν είστε όμως τέτοια άτομα, τότε έχετε να αποκομίσετε πολλές σπουδαίες γνώσεις που με κατάλληλη πρακτική εξάσκηση μπορούν να μεταμορφωθούν και σε εμπειρίες. Κλείνοντας, το θεωρούμε ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό υλικό, σε πολύ καλή τιμή, και για το κατάλληλο κοινό τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα θετικά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

2 thoughts on “Ανασκόπηση: Shooting Missology (DVD)

  • Αγαπητέ φίλε, ο γράφων δεν είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί με τον κύριο Zero μέχρι σήμερα και έτσι δε μπορούμε να εκφέρουμε οποιαδήποτε άποψη για το βίντεο αυτό. Στο παρόν άρθρο αναφέρουμε τις προσωπικές μας απόψεις έπειτα από αρκετές διαφορετικές εκπαιδεύσεις με τον κύριο Τζέιμς Γίγκερ.

   Επίσης, διαβάστε το άρθρο μας «Ιστορίες: Ο Ρόλος του Εκπαιδευτή (Μ. Μάλιτς)» και θα καταλάβετε τι αναζητούμε σε έναν εκπαιδευτή. Επειδή κάποιος μπορεί να εκτελεί εντυπωσιακές τεχνικές δε σημαίνει ότι είναι εξίσου καλός στη μετάδοση τους. Ο στόχος του εκπαιδευτή δεν είναι να δείξει στους εκπαιδευόμενους ότι είναι καλύτερους από αυτούς, είναι να τους κάνει καλύτερους σε ότι κάνουν. Επιπρόσθετα, και οι δύο φαίνεται να απευθύνονται σε τελείως διαφορετικό κοινό. Ο κύριος Zero απευθύνεται κατά κανόνα σε ομάδες ενόπλων δυνάμεων ενώ ο κύριος Τ. Γίγκερ κυρίως σε ένοπλους πολίτες και στελέχη εταιριών υπηρεσιών ασφαλείας. Οπότε, χωρίς να έχουμε προσωπική εμπειρία και από τους δύο εκπαιδευτές, δε μπορούμε να εκθέσουμε κάποια άποψη. Ίσως το βίντεο αυτό να είναι απόλυτα σωστό, ίσως και όχι.

   Ωστόσο, ακόμα και αν ισχύει απόλυτα, είναι καλύτερα να εκπαιδεύεσαι όπου μπορείς από το να μην εκπαιδεύεσαι καθόλου. Έχουμε έρθει αρκετές φορές σε επικοινωνία με την Team Zero για το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως τους αλλά είτε γίνεται μόνο στα ιταλικά σε συγκεκριμένες πόλεις της Ιταλίας, είτε είναι κλεισμένα από συγκεκριμένες ομάδες που δεν επιτρέπουν εγγραφή άλλων. Άρα, από το να μην κάνει κάποιος καμία εκπαίδευση επειδή ο εκπαιδευτής που θαυμάζει δεν είναι διαθέσιμος, είναι σίγουρα καλύτερο να κάνει με τους πιο γνωστούς εκπαιδευτές του χώρου.

   Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε πολύ που το αναφέρατε.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s