Χειμερινό Πόντσο Γερμανικού Στρατού

Ο γερμανικός στρατός έχει ένα από τα πιο δημοφιλή μοτίβα χειμερινής παραλλαγής και εδώ θα τη δούμε μέσα από ένα χειμερινό πόντσο. Μάλιστα, θεωρείται ότι αυτή η παραλλαγή είναι η παλαιότερη που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα καθώς κοντεύει τα 60 χρόνια υπηρεσίας. Αυτό λοιπόν το πόντσο του γερμανικού στρατού θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: SurviNat.com
Πηγή: SurviNat.com

Στα περισσότερα καταστήματα στρατιωτικών ειδών το πόντσο αυτό πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές της τάξης των $10-$15 και έτσι είναι σίγουρα μία καλή επένδυση για το χειμερινό εξοπλισμό κάθε ανθρώπου. Το όνομα της παραλλαγής αυτής είναι στα γερμανικά Schneetarn (παραλλαγή χιονιού) και σχεδιάστηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960, σχεδόν 60 χρόνια πριν. Μέχρι και σήμερα, κάθε στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων χρησιμοποιεί αυτή τη παραλλαγή στο χειμερινό αγώνα ενώ χρεώνεται και ένα πόντσο όπως αυτό ακριβώς που βλέπουμε εδώ.

Πηγή: FivePrime.org
Πηγή: FivePrime.org

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, το πόντσο αυτό δεν είναι από συνθετικά υλικά, είναι μάλλινο. Δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό καθώς έτσι χάνεται η ιδιότητα της αδιαβροχοποίησης που είναι σημαντικό στο χειμερινό αγώνα. Μάλιστα, το πόντσο αυτό είναι εγκεκριμένο και από το ΝΑΤΟ με τον αριθμό προτύπου 8415-12-137-3738. Αυτό μπορείτε να το δείτε ραμμένο στην εσωτερική πλευρά του όπως φαίνεται παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το συγκεκριμένο πόντσο κατασκευάζεται από τη γερμανική κυβέρνηση και έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από τη κουκούλα, υπάρχει κορδόνι για σφίξιμο της και μπορείτε να δείτε τη κουκούλα όταν έχει σφιχτεί στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: SportsmansGuide.com
Πηγή: SportsmansGuide.com

Για ευκολία κατά τη μετακίνηση χωρίς να μπλέκεται ή να μετατοπίζεται, το πόντσο έχει ανοίγματα για τα χέρια που έχουν και ελαστικές ραφές για να ασφαλίζουν καλά στο καρπό. Αυτό είναι ένα από τα χρησιμότερα χαρακτηριστικά του καθώς ότι και αν κάνει όποιος το φοράει, το πόντσο συνεχίζει να παραμένει στη θέση του. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία από το μανίκι του πόντσο παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε, επάνω στο μανίκι υπάρχει με πράσινη κλωστή ραμμένο ένα βέλος. Τέτοια βέλη υπάρχουν ραμμένα σε διάφορα σημεία στο πόντσο και δείχνουν που είναι η επάνω και που η κάτω πλευρά του. Λόγω του ότι είναι μεγάλο και ίδιου χρώματος πόντσο αυτά τα μικρά βέλη επιτρέπουν τη γρήγορη αναγνώριση της σωστής φοράς που πρέπει να έχει όταν τοποθετείται. Λεπτομέρεια, αλλά σημαντική λεπτομέρεια βάση της εμπειρίας μας. Βλέπετε ένα ακόμα τέτοιο βέλος παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και οι καινοτομίες του δε σταματάνε εκεί. Από την εσωτερική πλευρά στο ύψος της μέσης έχει ιμάντες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να το δέσει ώστε να μην ανοίγει εάν υπάρχει δυνατός άνεμος. Είναι παρόμοιο με το παραπάνω, μία μικρή λεπτομέρεια η οποία όμως μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ο ιμάντας από τη μία πλευρά του πόντσο, ίδιος υπάρχει και σε έξι σημεία εσωτερικά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τώρα, όσον αφορά την εμπειρία μας με τη χρήση του. Είναι ένα πολύ άνετο πόντσο, κάθεται πολύ ωραία ότι εξοπλισμό και εάν φέρετε και σε αυτό παίζει τεράστιο ρόλο το ότι είναι μάλλινο, και προσφέρει ένα επιπρόσθετο στρώμα μόνωσης από το κρύο. Στα αρνητικά του από την άλλη πλευρά είναι ότι είναι ογκώδης και έχει μηδενική αδιαβροχοποίηση. Βάση των παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε ότι στοχεύει αποκλειστικά στο να προσφέρει ποιοτική χειμερινή παραλλαγή και όχι προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Παρ’όλα αυτά, για τη τιμή στην οποία πωλείται θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ένα για τη περίπτωση που θα το χρειαστεί.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s