Αναφορά Ουκρανία #6

Έχουμε καιρό να γράψουμε για νέα από το πόλεμο της Ουκρανίας αλλά σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία πρόσφατη είδηση, από το Φεβρουάριο του 2017. Είναι ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει αρκετά τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.

Πηγή: TheDailyBeast.com
Πηγή: TheDailyBeast.com

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη καρδιά του πολέμου, στο Ντόνετσκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών εδώ και πολύ καιρό. Η επίθεση αφορά το θάνατο του διοικητικού στελέχους των αυτονομιστών, του Μιχαήλ Τόλστικ, ο οποίος από το 2014 διοικούσε τη φιλορωσική παραστρατιωτική δύναμη ανταρτών που είναι γνωστή ως Ταξιαρχία Σομαλία. Βλέπετε το έμβλημα της ταξιαρχίας αυτής εδώ.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Somalia_Battalion
Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Somalia_Battalion

Ο Μιχαήλ Τόλστικ, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο Γκίβι, ήταν Αντισυνταγματάρχης του Ουκρανικού Στρατού Ξηράς μέχρι και το 2000. Μετά μπήκε στις παραστρατιωτικές οργανώσεις όπου έφτασε στο σημείο να διοικεί τη Ταξιαρχία Σομαλία από το 2014 μέχρι και το 2017 όταν δολοφονήθηκε. Η ταξιαρχία αποτελούνταν κυρίως από δυνάμεις τεθωρακισμένων και έπαιξε ρόλο κλειδί και στους δύο πολέμους του αεροδρομίου Ντόνετσκ. Βλέπετε μία φωτογραφία του Μιχαήλ «Γκίβι» Τόλστικ παρακάτω.

Πηγή: SouthFront.org
Πηγή: SouthFront.org

Τη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου του 2017 το πρωί, ενώ ο Μιχαήλ Τόλστικ εργάζονταν στο γραφείο του, μία ρουκέτα από ένα αντιαρματικό RPO-A Shmel πυροδοτήθηκε από άγνωστο σημείο και χτύπησε το γραφείο του. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος και επιβεβαιώθηκε σύντομα από εκπροσώπους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Βλέπετε ένα αντιαρματικό σύστημα RPO-A Shmel στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: ModernFirearms.net
Πηγή: ModernFirearms.net

Οι ίδιοι εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ δήλωσαν ότι η αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύθηκε από Ουκρανικές δυνάμεις ενώ η επίσημη δήλωση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι η ρουκέτα ήταν από ασκήσεις που εκτελούσαν μέλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Τα στοιχεία δε μπορούν να επιβεβαιώσουν κανένα από τα δύο σενάρια. Μετά το θάνατο του Μιχαήλ «Γκίβι» Τόλστικ η Λαϊκή Δημοκρατίας του Ντόνετσκ του απένειμε το βαθμό του Συνταγματάρχη και ανακήρυξαν τρεις ημέρες πένθους για το θάνατο του. Η κηδεία του έγινε τη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου του 2017. Ωστόσο, κάτι ενδιαφέρον είναι ότι μόλις τέσσερις μήνες πριν είχε δολοφονηθεί ακόμα ένας αυτονομιστής διοικητής στην οικεία του. Δε ξέρουμε τι αντίκτυπο θα έχουν αυτές οι ενέργειες αλλά σίγουρα αναμένουμε σοβαρές εξελίξεις σε αυτή την εμπόλεμη ζώνη στο άμεσο μέλλον. Παρακάτω βλέπετε μία φωτογραφία από τη κηδεία του Μιχαήλ «Γκίβι» Τόλστικ.

Πηγή: 112.international
Πηγή: 112.international

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s