Γάντια Παραλλαγής Πολωνικού Στρατού

Εδώ θα δούμε κάποια κλασικά χειμερινά γάντια που προέρχονται από τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά πωλούνται σήμερα σε δεκάδες καταστήματα με στρατιωτικά είδη σε όλο το κόσμο. Τα γάντια είναι σχεδιασμένα για χειμερινό περιβάλλον και έχουν μία πολύ ξεχωριστή παραλλαγή. Όλα αυτά θα τα δούμε σε μεγαλύτερο βάθος σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: KeepShooting.com
Πηγή: KeepShooting.com

Πριν από περίπου πέντε μήνες ο γράφων βρήκε αυτά τα γάντια να πωλούνται για εξευτελιστικά χαμηλή τιμή της τάξης των $5-$7 και αποφάσισε να αγοράσει ένα ζευγάρι καθαρά για λόγους δοκιμής. Από τότε μέχρι και σήμερα, τα έχουμε χρησιμοποιήσει σε κρύα κλίματα με συνθήκες παγετού αλλά και βροχής και έτσι έχουμε μία γενική εικόνα της απόδοσης τους. Προτού όμως δούμε τη προσωπική μας άποψη, ας δούμε τι ακριβώς προσφέρουν αυτά τα γάντια.

Πηγή: BladeForums.com
Πηγή: BladeForums.com

Από τις αρχές του 1989 μέχρι και το 1993 ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία, και οι Δυνάμεις Πεζοναυτών των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιούσαν τη παραλλαγή wz89 Żaba που είναι γνωστή και ως παραλλαγή «πούμα» στη Πολωνία. Αυτή τη παραλλαγή χρησιμοποιούν και αυτά τα χειμερινά γάντια καθώς προέρχονται από αυτή την εποχή. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο να τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται εντός και εκτός των ενόπλων δυνάμεων μέχρι και σήμερα.

Πηγή: SportsmansGuide.com
Πηγή: SportsmansGuide.com

Τα γάντια αυτά είναι κατασκευασμένα από τη πολωνική κυβέρνηση αλλά λόγω των τεράστιων αποθεμάτων, είναι εύκολο να τα βρει κανείς σχεδόν οπουδήποτε στο κόσμο. Είναι κατασκευασμένα κατά 40% από μαλλί (εσωτερικό μέρος) και κατά 60% πολυακρυλικά (εξωτερικός φλοιός και μόνωση). Ουσιαστικά, αποτελούνται από τρία στρώματα, εσωτερική μάλλινη επένδυση, μόνωση για το κρύο, και εξωτερικός φλοιός.

Πηγή: eBay.com
Πηγή: eBay.com

Το πρώτο που κάνει αμέσως θετική εντύπωση είναι ότι τα γάντια είναι σχεδιασμένα να φτάνουν ψηλά, αρκετά πάνω από το καρπό. Ασφαλώς, ανάλογα τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί κανείς αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα (για παράδειγμα με ρολόγια, δέκτες GPS καρπού, κτλ.). Από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιακά άνετα, πολύ περισσότερο και από πολύ ακριβά μοντέλα χειμερινών γαντιών μεγάλων εταιριών του χώρου. Μία πολύ θετική εντύπωση μας άφησε και κάτι άλλο, ολόκληρη η εσωτερική πλευρά τους έχει πολλαπλές ραφές που συγκρατούν την εσωτερική επένδυση με το μονωτικό υλικό. Μπορείτε να δείτε καλύτερα τη δομή από αυτές τις ραφές που φτάνουν μέχρι και τα δάχτυλα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: BladeForums.com
Πηγή: BladeForums.com

Η εμπειρία μας με τη χρήση τους έδειξε κάποια δυνατά και κάποια αδύνατα σημεία τους. Ας ξεκινήσουμε με τα πλεονεκτήματα τους. Είναι πολύ φτηνά, δε παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα σε κρύα κλίματα καθώς προσφέρουν ικανή μόνωση, και τέλος, είναι από τα πιο άνετα χειμερινά γάντια που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Στα αρνητικά τους τώρα είναι ότι δεν έχουν κάποια αντιολισθητική επιφάνεια στις παλάμες και τα δάχτυλα και το χειρότερο, έχουν μηδενική αδιαβροχοποίηση άρα με μόλις λίγα λεπτά έκθεσης στη βροχή η υγρασία περνάει μέσα τους. Κλείνοντας, θεωρούμε ότι είναι ένα καλό ζευγάρι από χειμερινά γάντια για γενική χρήση σε κρύα κλίματα. Μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο για επιχειρησιακό αρκτικό περιβάλλον αλλά προσωπικά θεωρούμε ότι είναι ένα ζευγάρι γάντια που μπορεί κάποιος να έχει στο αυτοκίνητο του, στο γκαράζ, κτλ. για κάποιες απλές εργασίες σε κρύα κλίματα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s