Αναφορά Σομαλία #6

Τα τέλη Ιουλίου του 2016 στο Μογκαντίσου της Σομαλίας έγινε μία βομβιστική επίθεση από τη τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ (Η Νεολαία) σε μία στρατιωτική βάση. Είναι μία επίθεση που ακολουθεί το μοτίβο των προηγούμενων αναφορών μας από τη Σομαλία. Αυτό το περιστατικό θα δούμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος σε αυτή την αναφορά μας.

Πηγή: TheWire.in
Πηγή: TheWire.in

Από την αρχή αυτή η αναφορά θα σας θυμίσει ότι ακριβώς είχαμε περιγράψει και στην «Αναφορά Σομαλία #5» αλλά ακόμα πιο στοχευμένα. Στη προηγούμενη αναφορά μας είχαμε κάνει τη παρατήρηση ότι οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ γίνονταν ως αντίποινα της επιτυχίας της AMISOM (African Union Mission to Somalia, Αποστολή Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία) που κατάφερε να τη διώξει από τη πόλη του Μογκαντίσου το 2011. Η επίθεση αυτή έγινε στη πύλη από τη βάση της AMISOM στο Μογκαντίσου που είναι γνωστή ως «Χαλάνε». Βλέπετε μία φωτογραφία από τη βάση αυτή που βρίσκεται δίπλα από το αεροδρόμιο του Μογκαντίσου εδώ.

Πηγή: TheTimes.co.uk
Πηγή: TheTimes.co.uk

Το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου του 2016, ένας βομβιστής αυτοκτονίας μέσα σε ένα ημιφορτηγό πλησίασε τη πύλη και πυροδότησε το παγιδευμένο όχημα του (VBIED). Μπορείτε να δείτε ότι απέμεινε από το παγιδευμένο όχημα (VBIED) καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Reuters.com
Πηγή: Reuters.com

Ακολουθώντας μία κλασική πρακτική της Αλ-Κάιντα (Η Βάση), ένας δεύτερος τρομοκράτης της Αλ-Σαμπάμπ έτρεξε για προς τη πύλη της βάσης για το «δεύτερο κύμα» της επίθεσης. Για όσους δε το γνωρίζουν, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τρομοκρατών και εγχειριδίων εκπαιδεύσεως της Αλ-Κάιντα είναι η βαρύτητα που δίνει στο «δεύτερο κύμα» κάθε επίθεσης. Δηλαδή, το πρώτο χρησιμοποιείται περισσότερο ως αιφνιδιασμό και το δεύτερο για πραγματικό πλήγμα στο στόχο τους.

Πηγή: Yahoo.com
Πηγή: Yahoo.com

Τελικά, έπειτα από μία ανταλλαγή πυρών με τους φρουρούς της πύλης ο τρομοκράτης τραυματίστηκε σοβαρά κοντά στη πύλη της AMISOM. Δυστυχώς όμως πρόλαβε να πυροδοτήσει το εκρηκτικό γιλέκο που έφερε σκοτώνοντας και τους δύο φρουρούς της πύλης. Ο τελικός απολογισμός ήταν 13 νεκροί, 12 εκ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της AMISOM. Σε ελάχιστο χρόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ απέκλεισαν τη περιοχή αλλά δεν υπήρξε κάποιο τρίτο κύμα επιθέσεων.

Πηγή: Allgalgaduud.com
Πηγή: Allgalgaduud.com

Η Αλ-Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με επίσημη δήλωση λίγες ώρες αργότερα. Η επίθεση καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ, την AMISOM και τη κυβέρνηση της Σομαλίας με ξεκάθαρες δηλώσεις ότι αυτό δε πρόκειται να μειώσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η επίθεση αυτή μας δείχνει ακόμα μία φορά το εύθραυστο κλίμα που υπάρχει στη Σομαλία αλλά και την ισχύ της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ που παρότι έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, καταφέρνει να ανασκάπτει τόσο σε πόρους όσο και σε επιτυχημένες επιθέσεις. Κάτι πολύ ανησυχητικό για τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: TheWire.in
Πηγή: TheWire.in

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s