Ταινία: Ο Μόνος Επιζών (2013)

Πριν από αρκετό καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο μας «Βιβλίο: Ο Μόνος Επιζών» όπου είχαμε περιγράψει τόσο το βιβλίο και την ιστορία του όσο και τις διαφορές που είχε από τη ταινία. Ωστόσο, ποτέ δε κάναμε ένα άρθρο αποκλειστικά για αυτή τη σύγχρονη πολεμική ταινία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σε αυτό αποσκοπεί αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: IMPAwards.com
Πηγή: IMPAwards.com

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, κύριος Πίτερ Μπεργκ, ήθελε να μεταφέρει την απίστευτη ιστορία της επιχείρησης «Red Wings» από το βιβλίο του 2007 «Ο Μόνος Επιζών» στη μεγάλη οθόνη και τα κατάφερε ως ένα σημαντικό βαθμό. Φυσικά και υπάρχουν αρκετές παραλήψεις και αποκλίσεις όπως είχαμε αναλυτικά αναφέρει στο σχετικό άρθρο μας για το βιβλίο, αλλά εδώ θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το περιεχόμενο της ταινίας ως ταινία και όχι ως μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη.

Πηγή: WallpaperMade.com
Πηγή: WallpaperMade.com

Η ταινία παρουσιάζει την επιχείρηση Red Wings, μία επιχείρηση που ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου του 2005 στα βουνά του Αφγανιστάν και τελείωσε τα μέσα Ιουλίου με μόλις έναν επιζώντα, τον SEAL κύριο Μάρκους Λουτρέλ που στη ταινία υποδύεται ο ηθοποιός κύριος Μαρκ Γουόλμπεργκ. Η επιχείρηση είχε ως απολογισμό 70-100 νεκρούς Ταλιμπάν και 19 νεκρούς άντρες από τις αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Πηγή: CraveOnline.com
Πηγή: CraveOnline.com

Η επιχείρηση ξεκίνησε ως μία απλή επιχείρηση αναγνώρισης από μία ομάδα τεσσάρων SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η αποστολή ήταν η αναγνώριση ενός ηγετικού στελέχους των Ταλιμπάν και η εν συνεχεία εξουδετέρωση του με εναέρια μέσα. Δυστυχώς, τα πράγματα πήγαν γρήγορα πολύ στραβά και η ομάδα βρέθηκε αποκλεισμένη σε ένα γκρεμό με εκατοντάδες Ταλιμπάν να την περικυκλώνουν. Έπειτα από μία επική μάχη (στη πραγματικότητα η μάχη είχε διάρκεια μεγαλύτερη από ότι ολόκληρη η ταινία. Από τη πρώτη επαφή με τον εχθρό μέχρι το τέλος της μάχης πέρασαν πέντε ημέρες), ο μόνος επιζών ήταν ο SEAL κύριος Μ. Λουτρέλ ο οποίος διασώθηκε από έναν γέροντα ενός τοπικού χωριού. Το χωριό ενώθηκε για να τον προστατέψει ενάντια στους Ταλιμπάν και υπήρξαν διάφορες μικροσυμπλοκές μέχρι τη διάσωση του εβδομάδες αργότερα.

Πηγή: Alux.com
Πηγή: Alux.com

Όλοι οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν από εν ενεργεία SEAL για τη σωστή στάση σώματος, τακτικές μάχης, κτλ. Ο πρωταγωνιστής κύριος Μαρκ Γουόλμπεργκ χρειάστηκε δύο φορές να μεταφερθεί σε νοσοκομείο από τραυματισμούς. Η ταινία κόστισε λιγότερο από $40 εκατομμύρια και γυρίστηκε ολόκληρη μέσα σε 42 ημέρες. Ο λόγος ήταν ότι ο σκηνοθέτης κύριος Π. Μπεργκ δεν είχε βρει αρκετούς χρηματοδότες παρότι έψαχνε για πέντε χρόνια. Έτσι αποφάσισε να τη κάνει με περιορισμένο προϋπολογισμό λαμβάνοντας ο ίδιος το χαμηλότερο μισθό σκηνοθέτη του Χόλιγουντ. Ο ηθοποιός κύριος Μαρκ Γουόλμπεργκ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι παρότι δεν ήταν καλοπληρωμένη ταινία, είναι η ταινία για την οποία είναι πιο περήφανος από οτιδήποτε άλλο έχει κάνει ποτέ. Για τους ίδιους λόγους, σχεδόν όλοι οι βοηθητικοί ηθοποιοί ήταν είτε βετεράνοι, είτε εν ενεργεία SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που ήθελαν να βοηθήσουν να βγει αυτή η ταινία. Ο σκηνοθέτης κύριος Π. Μπεργκ προτού κάνει τη ταινία μίλησε αυτοπροσώπως με όλους τους συγγενείς των πεσόντων στελεχών για να πάρει την έγκριση τους και να είναι σίγουρος ότι θα μεταφέρει όσο πιο αντικειμενική εικόνα του κάθε χαρακτήρα όσο είναι εφικτό. Στη σκηνή της ταινίας που βλέπετε παρακάτω, στο βάθος αριστερά με τη γκρι μπλούζα είναι ο ίδιος ο SEAL κύριος Μ. Λουτρέλ.

Πηγή: Movies.Inquirer.net
Πηγή: Movies.Inquirer.net

Από τα παραπάνω πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ότι αφορά τη τεχνική αρτιότητα της ταινίας είναι άψογο. Άλλωστε, ο βασικός τεχνικός σύμβουλος της ταινίας ήταν ο ίδιος ο «Μόνος Επιζών», δηλαδή ο SEAL κύριος Μ. Λουτρέλ. Μάλιστα πολλά από τα όπλα, εξοπλισμοί και στολές που βλέπουμε ήταν τα πραγματικά τα οποία τα δάνεισαν οι συγγενείς και ο ίδιος ο κύριος Μ. Λουτρέλ για τα γυρίσματα της ταινίας. Όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο μας «Παραλλαγή και Κάλυψη Προσώπου», από τεχνικής πλευράς η μόνη αξιόλογη ανακρίβεια είναι η έλλειψη παραλλαγής προσώπου το όποιο ενόχλησε έντονα τον κύριο Μ. Λουτρέλ αλλά ο σκηνοθέτης το θεώρησε απαραίτητο για να φαίνονται καλύτερα οι εκφράσεις των ηθοποιών. Υπάρχουν και μερικές σκηνές όπως η παραπάνω μέσα στη ταινία στις οποίες παίζει ο ίδιος ο SEAL κύριος Μ. Λουτρέλ υποδυόμενος έναν από τους SEAL της ομάδας διάσωσης. Βλέπετε δύο ακόμα από αυτές τις σκηνές παρακάτω.

Πηγή: HistoryVSHollywood.com
Πηγή: HistoryVSHollywood.com

Η ταινία καταφέρνει απόλυτα να μεταδώσει την ιδέα των πολεμιστών των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Δείχνει το μαχητικό πνεύμα, τη συναδελφικότητα και την αυτοθυσία. Πάνω απ’όλα όμως, δείχνει το πνεύμα του να μην το βάζεις κάτω ποτέ. Από πλευρά τακτικών και τεχνικής αρτιότητας είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ με τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια. Είναι μία σύγχρονη πολεμική ταινία που προσφέρει τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και από μετάδοση του τρόπου σκέψης για επιβίωση. Άλλωστε, σε όλες τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων τονίζεται από το πρώτο λεπτό ότι πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι ο τρόπος σκέψης και αυτό αντικατοπτρίζεται έντονα σε αυτή τη ταινία. Όπως κάνουμε κάθε φορά στα άρθρα αυτής της κατηγορίας μας, παραθέτουμε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας παρακάτω με ελληνικούς υπότιτλους.

2 thoughts on “Ταινία: Ο Μόνος Επιζών (2013)

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s