Αναφορά Αφγανιστάν #14

Εδώ θα δούμε μία αναφορά από το 2006 που δείχνει και κάποιες από τις δραστηριότητες της Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ). Η αναφορά που θα δούμε αφορά μία επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) λίγο έξω από τη πόλη Γκάρντεζ, κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Πακιστάν.

Πηγή: Archive.defense.gov
Πηγή: Archive.defense.gov

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τη προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων (Forward Operating Base – FOB, στα Αγγλικά) Γκάρντεζ στο Αφγανιστάν. Η βάση αυτή είναι περίπου 100 χιλιόμετρα Νότια της Καμπούλ. Η βάση αυτή βρίσκονταν εκεί για να διακόπτει τις διαδρομές επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των Ταλιμπάν καθώς ήταν ένα μεγάλο κανάλι ανάμεσα σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, κυρίως κατά τη περίοδο 2003-2007. Για αυτό, τόσο στην ίδια τη βάση όσο και στη γύρω περιοχή γίνονταν πολλές επιθέσεις από Ταλιμπάν. Βλέπετε ακόμα και φωτογραφία της βάσης παρακάτω.

Πηγή: GlobalSecurity.org
Πηγή: GlobalSecurity.org

Το περιστατικό έγινε τη Τρίτη 28 Νοεμβρίου του 2006 στις 10:58 το πρωί. Η ομάδα Vanguard εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της βάσης όταν ένα όχημα M1114, όπως αυτό που βλέπετε παρακάτω, πέρασε από ένα παγιδευμένο με ΑΕΜ σημείο του δρόμου. Οι Ταλιμπάν πυροδότησαν τον ΑΕΜ καταστρέφοντας ολοσχερώς το όχημα και οδηγώντας στο θάνατο δύο Αμερικανούς στρατιώτες. Πέρα από τους δύο νεκρούς, δύο ακόμα στρατιώτες και ένας μεταφραστής τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση.

Πηγή: EndWar.Wikia.com
Πηγή: EndWar.Wikia.com

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα τμήματα QRF (Quick Reaction Force, Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης) τόσο από τη βάση Γκάρντεζ που ήταν περίπου 24 χιλιόμετρα μακριά, όσο και από τη βάση Λόγκαρ που βρίσκεται στο Πουλί Αλάμ. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο όπου έγινε η επίθεση ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps ή από τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: maps.google.com
Πηγή: maps.google.com

Στις 11:15 τοπική ώρα ζητήθηκε αεροδιακομιδή των τραυματιών από ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης. Σε ελάχιστο χρόνο οργανώθηκε η επιχείρηση με ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης μάχης από την Αεροπορική Βάση Μπάγκραμ που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της επίθεσης. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την απογείωση των ελικοπτέρων η επιχείρηση ακυρώθηκε και διατάχθηκαν να επιστρέψουν πίσω εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας λόγω καιρού. Έτσι, στις 11:58 τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν πίσω στη βάση Μπάγκραμ.

Πηγή: News9.com
Πηγή: News9.com

Πριν τις 12:00 η Εθνική Αστυνομία του Αφγανιστάν και η QRF από τη βάση Γκάρντεζ είχαν φτάσει στο σημείο της επίθεσης και εγκατέστησαν περιμετρική άμυνα. Από τη βάση Λόγκαρ που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά έφτασε μηχανοκίνητη ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης όπου παρέλαβε τους τραυματίες. Ένας από τους δύο στρατιώτες έχασε τη ζωή του από τα τραύματα του προτού φτάσουν πίσω στη βάση Λόγκαρ.

Πηγή: Tank-Masters.de
Πηγή: Tank-Masters.de

Στη βάση Λόγκαρ η μηχανοκίνητη ομάδα έρευνας και διάσωσης μάχης άφησε τους νεκρούς και με τους τραυματίες συνέχισε Βόρεια προς το διεθνές αερολιμένα της Καμπούλ που είναι περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση Λόγκαρ. Τελικά, έφτασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 15:00 τοπική ώρα. Από τη βάση Λόγκαρ οι νεκροί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στη βάση Μπάγκραμ. Βλέπετε μία φωτογραφία από τη βάση Λόγκαρ στη περιοχή Πουλί Αλάμ παρακάτω.

Πηγή: Khaama.com
Πηγή: Khaama.com

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο τραυματισμένος στρατιώτης και ο μεταφραστής μεταφέρθηκαν στη Δεύτερου Επιπέδου Ιατρική Εγκατάσταση της Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ). Για τη σταθεροποίηση του Αμερικανού στρατιώτη το ιατρικό προσωπικό της ΕΛΔΑΦ ζήτησε άμεση ανάγκη για αίμα και το αίτημα τους εγκρίθηκε με στρατιωτική διαταγή στις 16:56 τοπική ώρα. Στις 17:09 τοπική ώρα οι προμήθειες αίματος είχαν φτάσει στην ιατρική εγκατάσταση. Η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει στην αναφορά είναι ότι και οι δύο ασθενείς διασώθηκαν και θα μεταφέρονταν στη βάση Μπάγκραμ όταν θα ήταν σε σταθερή κατάσταση.

Πηγή: Media.defense.gov
Πηγή: Media.defense.gov

Στις 03:03 τα ξημερώματα είναι πρακτικά το κλείσιμο της αναφοράς του περιστατικού με ανακοίνωση από τη βάση Μπάγκραμ ότι η επιχείρηση θεωρείτε ολοκληρωμένη και ότι όλα τα μέλη της αποστολής έχουν μεταφερθεί σε βάσεις και το κατεστραμμένο όχημα μεταφέρονταν πίσω στη βάση Μπάγκραμ εκείνη τη στιγμή.

Πηγή: Forum.valka.cz
Πηγή: Forum.valka.cz

Η αναφορά αυτή δίνει μία ιδέα του πως μία απλή επίθεση με ΑΕΜ (να σας θυμίσουμε ότι γύρω στο 70% των επιθέσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν είναι με ΑΕΜ) οδηγεί σε μεγάλης κλίμακας διακλαδικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Επίσης, δίνει και μία ιδέα του έργου της ΕΛΔΑΦ που δεν έγινε ποτέ πολύ γνωστό στην Ελλάδα.

Πηγή: Pictaram.com
Πηγή: Pictaram.com


 
Αρ. Αναφοράς: 2007-033-005635-0951

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s