Εμπλοκή: Διπλή Τροφοδότηση

Στο άρθρο μας «Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 2» είχαμε περιγράψει τα βήματα επίλυσης όλων σχεδόν των εμπλοκών ημιαυτόματων πιστλιών. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε σε βάθος μία εμπλοκή που είναι αρκετά συνηθισμένη τόσο σε πιστόλια όσο και σε τυφέκια, την εμπλοκή διπλής τροφοδότησης ή όπως είναι γνωστή στα Αγγλικά, double feed. Στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας δεν είναι περίεργο να ακούσετε να περιγράφουν την εμπλοκή αυτή και ως εμπλοκή τύπου ΙΙΙ.

Πηγή: RecoilWeb.com
Πηγή: RecoilWeb.com

Η εμπλοκή αυτή είναι πρακτικά η τροφοδότηση του όπλου με δύο σφαίρες αντί για μία οδηγώντας στην εμπλοκή του. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα από ημιαυτόματο πιστόλι στη παραπάνω φωτογραφία και από τυφέκιο στη παρακάτω. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται καθαρά ότι δύο σφαίρες προσπαθούν να εισέλθουν στη θαλάμη του όπλου οδηγώντας σε εμπλοκή. Δηλαδή σε μία κατάσταση που το όπλο δεν είσαι σε θέση να ρίξει εάν πιέσουμε τη σκανδάλη. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ημιαυτόματο ή αυτόματο όπλο και οι αιτίες είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες.

Πηγή: TeamAR-15.us
Πηγή: TeamAR-15.us

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει και ο κύριος EJ Owens στο άρθρο μας «Ιστορίες: Τι δε λένε οι εκπαιδευτές όπλων (EJ Owens)», «Αγοράζουμε ένα πιστόλι για $500-600 και $30 για ένα γεμιστήρα, ποιο πιστεύετε ότι θα χαλάσει πρώτο;» και εδώ αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Σχεδόν πάντα αυτές οι εμπλοκές είναι αποτέλεσμα προβληματικών ή φθαρμένων γεμιστήρων. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, σκεφτείτε τη ροή λειτουργίας ενός ημιαυτόματου ή αυτόματου όπλου. Για παράδειγμα, αυτό που βλέπετε και παρακάτω για ένα σύγχρονο ημιαυτόματο πιστόλι.

Πηγή: Giphy.com
Πηγή: Giphy.com

Αν ο γεμιστήρας είναι προβληματικός (συνήθως είναι φθορά στα χείλη του γεμιστήρα που συγκρατούν τις σφαίρες) και κατά την επαναφορά του κλείστρου απελευθερώσει παραπάνω από μία σφαίρες τότε θα έχουμε την εμπλοκή διπλής τροφοδότησης που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο. Βλέπετε πως φαίνεται μία τέτοια εμπλοκή σε ένα τυφέκιο τύπου AR-15 παρακάτω.

Πηγή: blog.suarezinternational.com
Πηγή: blog.suarezinternational.com

Παρότι οι προβληματικοί γεμιστήρες είναι σχεδόν πάντα η αιτία, υπάρχει και μία άλλη αρκετά πιο σπάνια βλάβη που προκαλεί αυτή την εμπλοκή. Μέχρι τώρα είδαμε την εμπλοκή διπλής τροφοδοσίας με δύο μη πυροδοτημένες σφαίρες που προσπαθούν να εισέλθουν στη θαλάμη. Αλλά υπάρχει και η πιθανότητα που βλέπετε παρακάτω, δηλαδή η περίπτωση όπου η πυροδοτημένη σφαίρα δεν αφαιρέθηκε από τη θαλάμη και με τη ροή λειτουργίας του όπλου μία νέα σφαίρα από το γεμιστήρα προσπαθεί να εισέλθει. Παρακάτω φαίνεται καθαρά το καψύλιο πυροδότησης της σφαίρας στη θαλάμη που έχει χτυπηθεί από τον επικρουστήρα του όπλου ενώ μία δεύτερη σφαίρα προσπαθεί να μπει στη θαλάμη.

Πηγή: ShootingIllustrated.com
Πηγή: ShootingIllustrated.com

Αυτή είναι συνήθως ένδειξη πολύ σοβαρότερης βλάβης από ελαττωματικό γεμιστήρα. Με απλά λόγια σημαίνει ότι ο εξολκέας του κλείστρου δε μπόρεσε να τραβήξει τον άδειο κάλυκα έξω από τη θαλάμη. Άρα είτε ο εξολκέας έχει φθαρεί ή καταστραφεί, είτε ο κάλυκας έχει σφηνώσει τόσο γερά στη θαλάμη που ο εξολκέας δεν είχε αρκετή δύναμη για τον αφαιρέσει. Κάτι που υποδεικνύει κακής ποιότητας πυρομαχικά ή βλάβη στον εξολκέα.

Πηγή: TheFirearmBlog.com
Πηγή: TheFirearmBlog.com

Η διάγνωση της εμπλοκής είναι εύκολη, ρίχνουμε και ακούμε σε κάποια στιγμή «κλικ» αντί για «μπαμ» όταν πιέζουμε τη σκανδάλη. Με μία γρήγορη ματιά βλέπουμε ότι το κλείστρο είναι ανοιχτό και έχει τη λεγόμενη «χρυσή λωρίδα» (δηλαδή υπάρχει κάλυκας ή κάλυκες μέσα). Ακριβώς όπως είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 2» εκτελούμε τα βήματα που βλέπετε παρακάτω για την επίλυση της. Τα ίδια βήματα ισχύουν τόσο σε πιστόλια όσο και σε τυφέκια.

Πηγή: WikiHow.com
Πηγή: WikiHow.com

  1. Κλειδώνουμε το κλείστρο στην ανοιχτή θέση για να ξεσφηνώσουμε τις σφαίρες που πιέζονται από αυτό
  2. Αφαιρούμε το γεμιστήρα
  3. Γέρνουμε το όπλο με τη θύρα απόρριψης προς το έδαφος
  4. Οπλίζουμε δυνατά 3-4 φορές
  5. Τοποθετούμε νέο γεμιστήρα
  6. Οπλίζουμε

Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσουμε νέο γεμιστήρα για να εκμηδενίσουμε τη πιθανότητα εμπλοκής από προβληματικό γεμιστήρα καθώς σχεδόν πάντα αυτή είναι η αιτία. Αν είμαστε άτυχοι και έχουμε ένα φθαρμένο ή κατεστραμμένο εξολκέα τότε η ίδια εμπλοκή θα συμβαίνει με κάθε βολή, ή σχεδόν με κάθε βολή. Αν έχουμε τη περίπτωση κακής ποιότητας πυρομαχικών με τον άδειο κάλυκα να έχει σφηνώσει στη θαλάμη, τότε η επίλυση της εμπλοκής απαιτεί αφαίρεση του κάλυκα με κάποια ράβδο καθαρισμού ή ειδικό εργαλείο εφόσον πρώτα έχουμε καθαρίσει το όπλο από πυρομαχικά. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι σπάνιες αλλά είναι καλό να τις γνωρίζουμε.

Πηγή: BellMTCS.com
Πηγή: BellMTCS.com

Εάν βρισκόμαστε σε ένα ελεγχόμενο χώρο, όπως είναι ο χώρος του σκοπευτηρίου, και εφόσον δεν εκτελούμε κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα, μπορούμε να ξοδέψουμε λίγο χρόνο παραπάνω προτού κάνουμε τα βήματα επίλυσης εμπλοκής για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν και οι δύο σφαίρες είναι μη πυροδοτημένες τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι αποτέλεσμα προβληματικού γεμιστήρα. Αλλιώς, αν είναι μία πυροδοτημένη σφαίρα στη θαλάμη και μία νέα σφηνωμένη ανάμεσα από το κλείστρο και τη θαλάμη, τότε είναι είτε ο εξολκέας είτε τα πυρομαχικά. Μπορούμε εν συνεχεία να κάνουμε δοκιμές με νέο γεμιστήρα για να δούμε αν η εμπλοκή θα επαναληφθεί και έτσι να είμαστε σίγουροι ότι η αιτία ήταν ο προβληματικός γεμιστήρας. Αν η εμπλοκή συνεχίζει και με το νέο γεμιστήρα, τότε είναι καλό να ελέγξουμε τη κατάσταση του εξολκέα του όπλου. Εάν ο εξολκέας δεν έχει φθαρεί, στραβώσει ή καταστραφεί, τότε μπορούμε να επαναλάβουμε τη δοκιμή με διαφορετικά πυρομαχικά. Με αυτό το τρόπο θα εντοπίσουμε ακριβώς την αιτία αυτής της εμπλοκής στο όπλο μας.

Πηγή: AmmoLand.com
Πηγή: AmmoLand.com

Στο μέλλον θα αναλύσουμε και άλλες εμπλοκές καθαρά για γνωρίσουμε καλύτερα τα πιθανά σφάλματα λειτουργίας των πυροβόλων όπλων. Σε πραγματικές συνθήκες μάχης κάθε φορά κάνουμε τα ίδια βήματα επίλυσης εμπλοκής όπως ακριβώς τα περιγράψαμε, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι περισσότερο για τη πλευρά του οπλουργού αλλά και για τη βαθύτερη κατανόηση των αιτιών πίσω από μία εμπλοκή τέτοιου τύπου.

Πηγή: Curtrich.com
Πηγή: Curtrich.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s