Πτυσσόμενα Μαχαίρια Opinel

Υπάρχουν κάποια αντικείμενα που ακόμα και ακόμα και αν ποτέ δε τα έχεις χρησιμοποιήσει είναι αμέσως αναγνωρίσιμα. Ένα τέτοιο είναι τα πτυσσόμενα μαχαίρια της Γαλλικής Opinel που από το 1890 μέχρι και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί από απλούς πολίτες και μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο, μέχρι και πολεμιστές στο πεδίο της μάχης. Αυτά τα μαχαίρια θα παρουσιάσουμε εν συντομία σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Opinel-USA.com
Πηγή: Opinel-USA.com

Η εταιρία Opinel ξεκίνησε ως μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση το 1890 στο Σεν Ζαν ντε Μαουρίν που βρίσκεται στο Σαβόι της Γαλλίας. Σήμερα παρότι συνεχίζει να έχει τα κεντρικά της στην ίδια πόλη δεν είναι σε καμία περίπτωση μία μικρή επιχείρηση. Υπολογίζεται ότι πουλάει πάνω από 15 εκατομμύρια πτυσσόμενα μαχαίρια το χρόνο και σήμερα, στο επίσημο λεξικό Λαρούς της Γαλλίας, η λέξη «opinel» περιγράφει όλα τα πτυσσόμενα μαχαίρια με ξύλινη λαβή. Η επιτυχία του βασίστηκε στο πολύ απλό σχεδιασμό του αλλά και τη ποιότητα κατασκευής του.

Πηγή: KnifeCenter.com
Πηγή: KnifeCenter.com

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά είχε γίνει το πιο χρήσιμο εργαλείο στους αγρότες, οινοποιούς και κτηνοτρόφους της περιοχής. Το 1909 η εταιρία πήρε τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος και καθιέρωσε το πολύ περίεργο λογότυπο της που είναι γνωστό ως «La Main Couronnée» (Το χέρι με στέμμα). Είναι το έμβλημα που υπάρχει χαραγμένο σε κάθε μαχαίρι της εταιρίας και μπορείτε να το δείτε και παρακάτω.

Πηγή: TenspeedHero.com
Πηγή: TenspeedHero.com

Οι πωλήσεις της εταιρίας εκτοξεύτηκαν με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά αυτό δε σταμάτησε τους σχεδιαστές τους από το να αναζητούν βελτιώσεις. Έτσι, το 1955 ο Μαρσέλ Οπινέλ, ιδιοκτήτης της εταιρίας σχεδίασε μία πατενταρισμένη ασφάλεια για τα μαχαίρια του που θεωρείται από τις καλύτερες μέχρι και σήμερα. Την ασφάλεια Virobloc η οποία μπορεί να κλειδώνει το μαχαίρι είτε με ανοικτή είτε με κλειστή τη λεπίδα περιστρέφοντας ένα μεταλλικό δίσκο στη βάση της λεπίδας.

Πηγή: coutellerie-Lodezienne.com
Πηγή: coutellerie-Lodezienne.com

Παρότι υπάρχουν πολλά μοναδικά συλλεκτικά μοντέλα της Opinel σήμερα, οι περισσότεροι τα γνωρίζουν από τα μαζικής παραγωγής απλά μοντέλα τους. Αυτά τα πτυσσόμενα μαχαίρια υπάρχουν σε 13 μεγέθη όπου το κάθε μέγεθος αντιστοιχεί στο μήκος της λεπίδας σε εκατοστά. Δηλαδή, το Νο.8 έχει οκτώ εκατοστά λεπίδα, το Νο.12 έχει δώδεκα εκατοστά λεπίδα, κτλ. Ωστόσο, από τα συνολικά 13 μεγέθη μόνο τα 11 συνεχίζουν να παράγοντα σήμερα. Τα δύο που έχουν σταματήσει είναι το νούμερο ένα και το νούμερο 11. Ταυτόχρονα, με μεγάλη διαφορά το πρώτο σε πωλήσεις είναι το Νο.8 ενώ ακολουθούν τα Νο.4, Νο.6, και τέλος το Νο.10. Το νούμερο είναι χαραγμένο επάνω στην ασφάλεια Virobloc στο λαιμό του μαχαιριού όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σήμερα, η εταιρία χρησιμοποιεί δύο μέταλλα για τις λεπίδες των μαχαιριών. Το πρώτο είναι το υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα XC90 (acier au carbone κατά την εταιρία), και το δεύτερο, είναι το ανοξείδωτο ατσάλι της Σκανδιναβικής εταιρίας Sandvik το οποίο η Opinel ονομάζει acier inox, και σε όλα τα μοντέλα η λαβή είναι από ξύλο οξιάς. Με τιμές της τάξης των €15-25 δε θέλει και ερώτημα γιατί αυτά τα μαχαίρια συνεχίζουν να είναι τόσο δημοφιλή. Κρατώντας τη παράδοση τους για μαχαίρια γενικής χρήσης για τον καθημερινό άνθρωπο έχουν πολύ καλή ποιότητα, κλασική ομορφιά και εξαιρετική τιμή. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η συσκευασία τους που είναι η ίδια απλή χάρτινη συσκευασία με την οποία πωλούνταν 126 χρόνια πριν.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σήμερα το πτυσσόμενο μαχαίρι Opinel είναι στο μουσείο Βικτώρια & Άλμπερτ στο Λονδίνο ως ένα από τα 100 πιο όμορφα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στο κόσμο και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Συνδυάζει την απλότητα, αισθητική ομορφιά, ποιότητα κατασκευής και, πάνω απ’όλα, πρακτικότητα. Ήταν ένα μαχαίρι για να εξυπηρετεί τον καθημερινό άνθρωπο πριν από πάνω από έναν αιώνα, και συνεχίζει να κάνει το ίδιο μέχρι σήμερα χωρίς να έχει επηρεαστεί κανένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Πηγή: Rakuten.co.jp
Πηγή: Rakuten.co.jp

3 thoughts on “Πτυσσόμενα Μαχαίρια Opinel

  1. Το εχω στα χερια μου χρονια τωρα σε σχεδόν όλα του τα μεγέθη. Απο εργασιες κουζινας μέχρι….ανορθόδοξο πολεμο. Σταθερή αξια..
    Το επισης σημαντικο κατ εμέ που δεν αναφερεται,είναι οτι αμέσως μετα την εξικειωση μαζί του αποτελει προέκταση του χεριού σου και το σχόλιο είναι κυριολεκτικό….
    Εξαιρετικό εργαλείο…

  2. Μαχαίρι για όλες τις χρήσεις κοπής! Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο όμως! Δυστυχώς, αν κάνεις το λάθος και χρησιμοποιήσεις την μύτη του για οποιαδήποτε άλλη χρήση, δυστυχώς θα στραβώσει!
    Στον αντίποδα βέβαια, αν την προσέχεις, ώστε να παραμείνει ακέραια, τότε με λίγη προσοχή κατά το τρόχισμα, μπορείς ακόμα και να φιλετάρεις κρέας ή ψάρι!!!!

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s