Αναφορά Ιράκ #25

Θα δούμε μία αναφορά από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο Ραμάντι πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήταν μία επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες άμαχους πολίτες. Πέρα από αυτό, η επίθεση έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τακτικό επίπεδο και γι’αυτό θα την αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: AlJazeera.com
Πηγή: AlJazeera.com

Λίγο μετά το ξεκίνημα της μεγάλης μάχης του Ραμάντι, για την ακρίβεια στις 29 Δεκεμβρίου του 2015, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκανε μία επίθεση αμέσως μετά την ανακατάληψη της περιοχής από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή η ανακατάληψη πήρε πολύ περισσότερο καιρό αλλά τότε φαίνονταν ότι οι Ιρακινές δυνάμεις τα είχαν καταφέρει.

Πηγή: PressTV.ir
Πηγή: PressTV.ir

Τη προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου του 2015, στο Ραμάντι βρίσκονταν ο πρωθυπουργός του Ιράκ, κύριος Χάιντερ αλ-Αμπαντί ο οποίος είχε πάει για να γιορτάσει την επιτυχία της ανακατάληψης, κάτι που δυστυχώς δε κράτησε για πολύ. Βλέπετε μία φωτογραφία του πρωθυπουργού του Ιράκ, κυρίου Χάιντερ αλ-Αμπαντί, παρακάτω.

Πηγή: TheHigherLearning.com
Πηγή: TheHigherLearning.com

Το πρωί της Τετάρτης, 30 Δεκεμβρίου του 2015, μία ομάδα από άντρες της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μπήκαν υπό κάλυψη στη πόλη αλ-Σάρκα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ραμάντι. Ήταν ντυμένοι με στολές και εξοπλισμό μάχης των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και έτσι δε τράβηξαν τη προσοχή. Όταν βρέθηκαν στο κέντρο της αγοράς άνοιξαν πυρ προς του ανυποψίαστους πολίτες σκοτώνοντας 40 ανθρώπους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην αγορά. Μέσα στο πανικό που δημιουργήθηκε οι τρομοκράτες διέφυγαν και οι Ιρακινές δυνάμεις δε μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.

Πηγή: DW.com
Πηγή: DW.com

Παρότι η επίθεση ήταν μία ανούσια κίνηση αντίδρασης για την ανακατάληψη, η τακτική που χρησιμοποίησαν είναι κάτι που δε το βλέπουμε συχνά από αυτή τη τρομοκρατική οργάνωση. Δηλαδή η μεταμφίεση στελεχών της για διείσδυση στη περιοχή των επιχειρήσεων. Σίγουρα είναι μία πολύ διαδεδομένη τακτική ανορθόδοξου πολέμου στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων αλλά δεν την είχαμε δει ποτέ πριν να χρησιμοποιείται από τη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είναι χωρίς αμφιβολία ένα περιστατικό άξιο αναφοράς. Πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση όχι μόνο για τον «γνωστό» εχθρό αλλά και πιθανή χρήση τέτοιων τακτικών μάχης καθώς, όπως είδαμε, είναι κάτι που το έχουν κάνει με επιτυχία στο παρελθόν.

Πηγή: AlJazeera.com
Πηγή: AlJazeera.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s