Τεχνολογία: Αυτόματο Σύστημα Διάγνωσης Τραυματισμών

Πριν λίγα χρόνια η ιστοσελίδα WikiLeaks έκανε μία διαρροή από έγγραφα εταιριών που συμβάλουν στη παγκόσμια μαζική παρακολούθηση. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν και κάποια που δεν είχαν άμεση σχέση με αυτό αλλά δείχνουν κάποιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και δε τις γνωρίζει το ευρύ κοινό. Μία τέτοια τεχνολογία θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: WikiLeaks.org
Πηγή: WikiLeaks.org

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο διαφημιστικό φυλλάδιο παραπάνω, είναι ένα σύστημα της Ουκρανικής εταιρίας Altron. Σύμφωνα με το φυλλάδιο το σύστημα αυτό επιτρέπει αυτόματη διάγνωση και παροχή πρώτων βοηθειών. Το φυλλάδιο αυτό έχει ημερομηνία έκδοσης από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι στρατοί υιοθετούν τέτοια συστήματα με ραγδαίους ρυθμούς.

Πηγή: WikiLeaks.org
Πηγή: WikiLeaks.org

Το παραπάνω εξηγεί πάρα πολύ καλά το τι είναι και πως λειτουργεί αυτό το σύστημα της εταιρίας Altron άρα θα το παραθέσουμε μεταφρασμένο στα Ελληνικά παρακάτω. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα ενημερωτικό έγγραφο προς υποψήφιους αγοραστές από το 2011. Σήμερα τέτοια συστήματα είναι πολύ πιο προηγμένα από όσα περιγράφονται εδώ. Παρ’όλα αυτά, παραθέτουμε το περιεχόμενο μαζί με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό μεταφρασμένα στα Ελληνικά παρακάτω.

Πηγή: WikiLeaks.org
Πηγή: WikiLeaks.org


Αυτόματο Σύστημα Έρευνας και Πρώτων Βοηθειών για Τραυματίες Μαχητές στο Πεδίο της Μάχης

Στατιστικές πληροφορίες: Η παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες μαχητές κατά τα πρώτα 40 λεπτά μετά το τραυματισμό επιτρέπουν επιβίωση περίπου στο 60% των τραυματιών.

Τα ασφαλιστικά έξοδα ανά μαχητή των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ σε περιοχές στρατιωτικών συμπλοκών ανέρχονται σε 108.000 Ευρώ σε περίπτωση θανάτου. Σε περίπτωση τραυματισμού, ανάλογα με τη σοβαρότητα και επιπτώσεις του τραυματισμού, τα ασφαλιστικά έξοδα κυμαίνονται από 0 έως 108.000 Ευρώ.

Ο βασικός στόχος του συστήματος έρευνας είναι να αυξήσει αισθητά τη πιθανότητα επιβίωσης των μαχητών μετά από τραύματα πυροβολισμών στο πεδίο της μάχης (πρακτική εφαρμογή της λεγόμενης «χρυσής ώρας»).

Ο στόχος είναι επιτεύξιμος λόγω των ακόλουθων μοναδικών χαρακτηριστικών του συστήματος:

  • Παρέχει στο κινητό νοσοκομείο έγκαιρα πληροφορίες σχετικά με τη φύση του τραύματος, όπως επίσης τη κατάσταση και που βρίσκεται ο μαχητής. Τέτοιες πληροφορίες στέλνονται στο νοσοκομείο αυτόματα μέσω ραδιοσημάτων εντός λίγων δευτερολέπτων μετά τη στιγμή που η σφαίρα θα χτυπήσει το σώμα του μαχητή.
  • Δευτερόλεπτα μετά το τραυματισμό, ο μαχητής μπορεί αυτόματα να δεχθεί ένεση παυσίπονου ή φαρμάκου πήξης του αίματος.

Το σύστημα περιλαμβάνει:

  1. 6 μικροσκοπικούς αισθητήρες τηλεμετρίας που εγκαθίστανται στο σώμα του μαχητή. Ένας σε κάθε χέρι και πόδι, ένας στη μέση, και στο κεφάλι. Οι αισθητήρες επιτρέπουν αναγνώριση κατά προσέγγιση του σημείου εισόδου του βλήματος και πληροφορούν εάν έχουν τραυματιστεί οστά ή μόνο μαλακός ιστός.
  2. Αυτόματη φορητή ένεση που εγκαθίσταται στο πόδι πάνω από το γόνατο.
  3. Μικροσκοπικό όργανο μέτρησης παλμού και οξυγόνου τοποθετείται στο λοβό του αυτιού για μέτρηση παραμέτρων παλμού και δυναμική οξυγόνου στο αίμα μετά το χτύπημα του βλήματος στο σώμα του μαχητή.
  4. Δύο αισθητήρες που συνδέονται στο προσωπικό ασύρματο του μαχητή. Ο ρόλος τους είναι να αναγνωρίζουν τη κατεύθυνση του σώματος στο χώρο και τις συντεταγμένες του μαχητή στο πεδίο της μάχης.

Πληροφορίες από όλους τους αισθητήρες στέλνονται αυτόματα μέσω του προσωπικού ασυρμάτου του σε πραγματικό χρόνο και αυτόματα αναμεταδίδονται στο κινητό νοσοκομείο όπου βρίσκεται το κινητό κέντρο λήψης και επεξεργασίας των δεδομένων. Το κέντρο είναι εξοπλισμένο με πολλών καναλιών δέκτη ραδιοσημάτων συνδεδεμένο σε υπολογιστή. Το σύστημα προσφέρει ψηφιακό χάρτη της περιοχής ενδιαφέροντος με χρωματικές ενδείξεις που αντιστοιχούν στις θέσεις των μαχητών σε πραγματικό χρόνο που παρέχονται από το λογισμικό. Επίσης περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτόματης ταξινόμησης των τραυματισμένων μαχητών.

Ο χειριστής στο κέντρο έχει δυνατότητα να λάβει επείγουσες πληροφορίες για το τραυματισμένο μαχητή και να ταξινομήσει τους τραυματισμένους μαχητές κατά: 1) μέλη του σώματος που έχουν δεχθεί σφαίρες 2) επίπεδο οξυγόνου στο αίμα 3) στάση σώματος 4) τραυματισμούς σε οστά ή μαλακό ιστό.

Κατάσταση ανάπτυξης:

  1. Τα βασικά μέρη του συστήματος έχουν δοκιμαστεί και μελετηθεί στη πράξη με μηχανισμούς αλληλεπίδρασης βλήματος που προσκρούει σε οστά και μαλακό ιστό από νεκρά ζώα. Ειδικοί αισθητήρες ραδιοσημάτων και τηλεμετρίας είχαν εγκατασταθεί σε αυτά τα ζώα.
  2. Οι αισθητήρες εντοπισμού της στάσης του ανθρώπινου σώματος στο χώρο κατά τη διάρκεια που πέφτει έχουν επίσης δοκιμαστεί.
  3. Ο μικροϋπολογιστής παλμών και η τηλεμετρία επιπέδου οξυγόνου στο αίμα σε πραγματικό χρόνο έχει επίσης δοκιμαστεί.
  4. Η πιθανότητα χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) με τις ακόλουθες λειτουργίες στο σύστημα εξετάζεται τώρα:
    • Αυτόματη συνεχής μετάδοση σημάτων από το τραυματία μαχητή.
    • Υπέρυθρη παρακολούθηση βίντεο του τραυματία μαχητή για αναγνώριση αίματος στο σώμα.
    • Αναμετάδοση του τι βλέπει ο τραυματισμένος μαχητής στο νοσοκομείο σε πραγματικό χρόνο.
    • Ρίψη ιατρικών υλικών πρώτων βοηθειών (όπως φορητή γεννήτρια οξυγόνου, ιατρικός εξοπλισμός, κτλ.) σε ομάδες μαχητών (σε περίπτωση ανάγκης) με εναέρια μέσα.

Ο διαθέσιμος ψηφιακός χάρτης της περιοχής και οι έγκαιρες πληροφορίες για τη θέση και κατάσταση των μαχητών μπορούν να μεταδίδονται στο χειριστή ελέγχου των UAV από το απομακρυσμένο κέντρο διαχείρισης.

texnologia_systhma_anixneyshs_traymatismwn_03
Πιθανοί χρήστες του συστήματος:

  1. Στρατιωτικές δυνάμεις.
  2. Αστυνομικές δυνάμεις.
  3. Δυνάμεις Κέντρου Ελέγχου Έκτακτης Ανάγκης (ECM)
  4. Ομάδες υπηρεσιών αντικατασκοπείας, εσωτερικές δυνάμεις, αντιτρομοκρατικές μονάδες.

Σχεδιάζεται η εκτέλεση μίας δοκιμής του πολύπλοκου αυτού συστήματος σε πραγματικό τακτικό περιβάλλον το Μάρτιο του 2011. Η πειραματική ομάδα θα είναι μία αντιτρομοκρατική μονάδα.

Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του πελάτη ανεξάρτητα μετά την αγορά. Αναβάθμιση βάση των απαιτήσεων του πελάτη είναι εφικτή.


Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...