Ιστορίες: Ο Πρώτος Θάνατος στη CIA

Σε πολλούς αρέσουν οι ταινίες κατασκοπείας με περίεργες υποθέσεις και υπερβολικά σενάρια. Ωστόσο, είναι καλό που και που να επανερχόμαστε στη πραγματικότητα και να μαθαίνουμε λεπτομέρειες από πραγματικές ιστορίες και από έγκυρες πηγές. Τον Ιούλιο του 2016 η υπηρεσία CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα άρθρο για την πρώτη υπάλληλο της που πέθανε. Αυτό το άρθρο θα δούμε και εμείς εδώ.

Πηγή: KingOfWallpapers.com
Πηγή: KingOfWallpapers.com

Ο τίτλος του άρθρου είναι «The Mystery of Jane Wallis Burrell: The First CIA Officer To Die in the Agency’s Service» (Το Μυστήριο της Τζέιν Ουάλις Μπιούρελ: Η Πρώτη Υπάλληλος της CIA που Πέθανε στο Καθήκον) και μπορείτε να το βρείτε στα Αγγλικά όπως έχει δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της CIA ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

Πηγή: AndMagazine.com
Πηγή: AndMagazine.com

Είναι μία πολύ καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα ιστορία που δίνει φως στη μυστηριώδη ζωή αυτής της γυναίκας. Μακάρι περισσότερες υπηρεσίες να τιμούσαν έτσι τους νεκρούς τους σε όλο το κόσμο. Καθώς δε θα είχε νόημα να κάνουμε μία δική μας έκδοση του ήδη πολύ καλογραμμένου κειμένου, το παραθέτουμε όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε, με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και σχόλια, μεταφρασμένο στα Ελληνικά παρακάτω.

Πηγή: CIA.gov
Πηγή: CIA.gov


Στις 6 Ιανουαρίου του 1948 ένα αεροπλάνο DC-3 της Air France από τις Βρυξέλλες συνετρίβη κατά τη προσέγγιση του στο αεροδρόμιο Le Bourget κοντά στο Παρίσι, σκοτώνοντας τα πέντε μέλη του πληρώματος και 10 από τους 11 επιβάτες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και μία νεαρή γυναίκα η οποία, ο τύπος δήλωσε, ότι ήταν είτε γραμματέας είτε ταχυδρόμος. Δεν ήταν τίποτα από τα δύο. Η Τζέιν Μπιούρελ ήταν μία αξιωματικός της CIA, και ο θάνατος της, μόλις 110 ημέρες μετά την επίσημη δημιουργία της CIA το προηγούμενο Σεπτέμβριο, την κάνει τη πρώτη αξιωματικό της CIA που πέθανε ως εργαζόμενη για την Υπηρεσία.

Μία εποχή όπου οι περισσότερες γυναίκες στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν «γραμματείς-δακτυλογράφοι», η Τζέιν Μπιούρελ ήταν αξιωματικός αντικατασκοπείας (CI) και είχε υπηρετήσει σε όλους τους προγόνους της CIA: στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), στο Τμήμα Στρατηγικών Υπηρεσιών (SSU) και στη Κεντρική Ομάδα Πληροφοριών (CIG).

Η Μπιούρελ στη Πλατεία Μπέρκλεϊ, Λονδίνο 29 Απριλίου 1944.
Η Μπιούρελ στη Πλατεία Μπέρκλεϊ, Λονδίνο
29 Απριλίου 1944.

Οικογενειακό Ιστορικό
Η Τζέιν Μπιούρελ προέρχονταν από μία λογοτεχνική οικογένεια. Γεννημένη ως Τζέιν Ο’Νιλ Ουάλις το 1911 στο Ντουμπιούκ, στην Αϊόβα, ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας της, Τζέιμς Χ. Ουάλις, ήταν απόφοιτος του Yale που έγινε συντάκτης εφημερίδας, τοπικός πολιτικός, και επιτυχημένος συγγραφέας. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εργάστηκε στην Ευρώπη με τον Σύνδεσμο Αμερικανικής Υποστήριξης του Χέρμπερτ Χούβερ. Το 1921, η οικογένεια μετακόμισε στην Ουάσινγκτον Π.Κ. όπου ο Τζέιμς Ουάλις υπηρέτησε ως σύμβουλος και συντάκτης λόγων στη Γραμματεία Εμπορίας Χούβερ. Το 1929, η Τζέιν αποφοίτησε από το λύκειο στο Σχολείο Χόλτον-Αρμς (σχολείο μόνο για κορίτσια, σήμερα βρίσκεται στη Βιθεσδά στο Μέρυλαντ, τότε βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον). Το σύνθημα του Χόλτον-Αρμς μάλλον την επηρέασε, ήταν: Inveniam viam aut faciam – «Θα βρω ένα τρόπο ή θα δημιουργήσω έναν».

Ο δρόμος από τον οποίο η Τζέιν μπήκε στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και εν τέλει στη CIA ήταν μέσω των πνευματικών της ικανοτήτων σε συνδυασμό με την άψογη γνώση της Γαλλικής γλώσσας. Ένας Γάλλος καθηγητής στο Κολλέγιο Σμιθ στη Μασαχουσέτη (και πρόεδρος του Κλαμπ Γάλλων του κολλεγίου), εμβάθυνε τις γνώσεις της στη Γαλλική κουλτούρα με εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μόντρεαλ, στο Γκρενόμπλ, και στη Σορβόνη στο Παρίσι. Πέρασε το πρώτο φοιτητικό της έτος στη Γαλλία και επίσης ταξίδεψε στην Ιταλία, Ισπανία, και Γερμανία. Μετά την αποφοίτηση της το 1933, η Τζέιν Ουάλις παντρεύτηκε τον Ντέιβιντ Μπιούρελ, έναν νέο απόφοιτο του Yale, και για τα επόμενα 10 χρόνια ζούσαν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ντείβιντ εργάζονταν για την οικογενειακή του γαλακτοκομική επιχείρηση. Το 1936-1937, η Τζέιν συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλική και Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Η Τζέιν Μπιούρελ σε φωτογραφία από το ετήσιο φοιτητικό ημερολόγιο
Η Τζέιν Μπιούρελ σε φωτογραφία από το ετήσιο φοιτητικό ημερολόγιο

Μετά την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ντέιβιντ Μπιούρελ κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και τοποθετήθηκε στη Βάση Εφέδρων Αεροπορίας Ναυτικού στην Ανακόστια, έτσι αυτός και η Τζέιν μετακόμισαν στην Ουάσινγκτον. Η Τζέιν έκανε αίτηση πρόσληψης στο OSS και άρχισε να εργάζεται στα Κεντρικά του OSS το Μάρτιο του 1943. Λίγο αργότερα, οι δρόμοι της Τζέιν και του συζύγου της χώρισαν. Το Ναυτικό έστειλε τον Ντέιβιντ στο Νότιο Ειρηνικό, και τα τέλη του 1943 η Τζέιν τοποθετήθηκε στο OSS του Λονδίνου, με μετέπειτα αποστολές σε Γαλλία και Γερμανία. Το ζεύγος Μπιούρελ χώρισε λίγα χρόνια αργότερα (τον Ιανουάριο του 1946), προφανώς γιατί ο Ντείβιντ επιθυμούσε να επιστρέψει στην οικογενειακή του επιχείρηση, ενώ η Τζέιν ήθελε να παραμείνει στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

 
Η ζωή στο OSS
Παρά τις πανεπιστημιακές σπουδές της και την εμπειρία της στο εξωτερικό, η Τζέιν προσελήφθη στο OSS ως μαθητευόμενη γραμματέας, μία συνηθισμένη θέση για γυναίκες εκείνη την εποχή, με ετήσιο μισθό $1440. Η δουλειά της, ωστόσο, ήταν αυτή της αναλύτριας. Τοποθετήθηκε στο αρχείο αναφορών για το τμήμα Έρευνας & Ανάλυσης (R&A) του OSS, εργαζόμενη στο Τομέα Εικονογραφημένων Καταγραφών, όπου επεξεργάζονταν φωτογραφίες αναγνωρίζοντας και παράγοντας πληροφορίες από αυτές.

Η δουλειά της Τζέιν ως αναλύτρια R&A και οι ικανότητες της στη Γαλλική γλώσσα είχαν ως αποτέλεσμα τη ταχεία προαγωγή της και προφανώς αυτό τράβηξε τη προσοχή του Τζέιμς Ρ. Μέρφυ, του νέου αρχηγού της Αντικατασκοπείας (CI) στο OSS. Ο Μέρφυ είχε μία τάση να εντοπίζει ικανούς νέους ανθρώπους με εξειδίκευση στις γλώσσες της Δυτικής Ευρώπης (για παράδειγμα, τον Τζέιμς Άνγκλετον) και να τους στρατολογεί στο CI. Ο Μέρφυ είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη στρατολόγηση γυναικών, καθώς θεωρούνταν καλές υποψήφιοι λόγω της λεγόμενης προσοχής στη λεπτομέρεια, μία κρίσιμη ικανότητα για εργασία στο CI. Τις αρχές του 1944, το τμήμα CI του Μέρφυ έλαβε ένα νέο και κάπως ρομαντικό κωδικό όνομα, ονομάστηκε X-2.

Μετά το θάνατο της Τζέιν, ο Μέρφυ έγραψε ένα γράμμα στο πατέρα της, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του και εξηγώντας «Αρχικά στρατολόγησα την Τζέιν για εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου και εργάζονταν σε δραστηριότητες του τμήματος του O.S.S. που ήμουν υπεύθυνος. Την έβλεπα συχνά όταν ήταν στην Ουάσινγκτον αλλά και σε ταξίδια στο εξωτερικό και είχα πολύ μεγάλο θαυμασμό για την ίδια και τις ικανότητες της».

Παρότι γνωρίζουμε ότι η Τζέιν κατέληξε στο X-2, τα αρχεία από την υπηρεσία της στο OSS δεν είναι ξεκάθαρα για το πότε έκανε τη μετάβαση και σε τι ακριβώς εργάζονταν. Τα αρχεία προσωπικού συχνά παρουσιάζουν κενά, ακόμα και αντιφάσεις. Γνωρίζουμε ότι η Τζέιν έφτασε στο Λονδίνο το Δεκέμβριο του 1943 και, σύμφωνα με το αρχείο, εργάστηκε εκεί είτε ως R&A είτε ως «Αξιωματικός Υποθέσεων» για το X-2.

Στην αντικατασκοπεία, η διενέργεια ερευνών και η διαχείριση υποθέσεων CI, απαιτεί πολύ γραφειοκρατία και καταγραφή πρακτικών, αλλά δεν είναι όλα δουλειά γραφείου. Ως μία πολίτης-γυναίκα σε ένα επάγγελμα που κυριαρχούνταν από Αμερικανούς στρατιωτικούς άντρες, η Τζέιν συμμετείχε σε πολύ σημαντικές εργασίες CI στο πεδίο, ειδικά μετά την ανάθεση της το Μάιο του 1945 στην Ειδική Ομάδα Αντικατασκοπείας (SCI) του OSS υπό τη διοίκηση της 6ης Στρατιάς. Αυτές οι ομάδες SCI, αποτελούνταν από δώδεκα άτομα η κάθε μία (στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό), και ήταν κινητές μονάδες X-2 δομημένες βάση των παρόμοιων Βρετανικών τμημάτων καταπολέμησης κατασκοπείας της MI6 που επιχειρούσαν στη Βόρεια Αφρική και στη Σικελία. Όπως και οι αντίστοιχες Βρετανικές ομάδες, οι Αμερικανικές ομάδες SCI συνέλεγαν πληροφορίες, ανακάλυπταν πράκτορες του εχθρού (συμπεριλαμβανομένων εκτελεστών, δολιοφθορέων, και άλλων «που μένουν πίσω»), ανέκριναν πηγές, και επίσης διοικούσαν πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων διπλών πρακτόρων του εχθρού, κατά των Γερμανών. Τα λίγα έγγραφα που έχουν επιβιώσει και την αναφέρουν υποδεικνύουν ότι εμπλέκονταν έντονα με αυτές τις δραστηριότητες, με συχνά επίσημα ταξίδια κατά το 1945 σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και Γερμανίας.

Η Τζέιν Μπιούρελ στο Μπιούρερμπεργκ, Γερμανία. 30 Ιουνίου 1945.
Η Τζέιν Μπιούρελ στο Μπιούρερμπεργκ, Γερμανία.
30 Ιουνίου 1945.


Από το OSS στο SSU στο CIG και στη CIA
Όταν το OSS διαλύθηκε τον Οκτώβριο του 1945, μόλις ένας στους τρεις αξιωματικούς του X-2 στο εξωτερικό παρέμειναν στο νέο οργανισμό, το Τμήμα Στρατηγικών Υπηρεσιών (SSU) που υπάγονταν στο Υπουργείο Πολέμου. Η δουλειά της Τζέιν στο OSS θεωρήθηκε σίγουρα αρκετά σημαντική ώστε η εργασία της στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να επιβιώσει τις τεράστιες μετά-πολεμικές περικοπές, και συνέχισε να υπηρετεί με το SSU στη Γαλλία. Το ιστορικό της υπηρεσίας της Τζέιν δείχνει ότι εργάζονταν σε Γερμανικές υποθέσεις, αλλά αυτό με βάση τις πληροφορίες που γνωρίζουμε.

Η Τζέιν επέστρεψε στην Ουάσινγκτον το Νοέμβριο του 1945 και συνέχισε την εργασία της στο τμήμα X-2 του SSU ενώ προετοιμάζονταν για την επόμενη αποστολή της στο εξωτερικό. Στις 6 Μαΐου του 1946, η Τζέιν παρακολούθησε ένα ημερήσιο Μάθημα Εισαγωγής στο SSU. Ήταν μία από τα 10 στελέχη του X-2 ανάμεσα στους συνολικά 25 μαθητές. Σύντομα μετά από αυτό, πήρε προαγωγή σε P-2 (δεύτερο επίπεδο επαγγελματία). Ο ετήσιος μισθός της των $2980 ήταν πάνω από το διπλάσιο από τον αρχικό μισθό της στο OSS πριν από τρία χρόνια. Η Τζέιν επέστρεψε στη Γαλλία τον Ιούλιο του 1946.

Η Μπιούρελ στο Χάιντελμπεργκ, Γερμανία. Μάιος 1945.
Η Μπιούρελ στο Χάιντελμπεργκ, Γερμανία.
Μάιος 1945.

Τον Οκτώβριο του 1946, το SSU εντάχθηκε στην Κεντρική Ομάδα Πληροφοριών (CIG), την οποία δημιούργησε ο Πρόεδρος Τρούμαν με Προεδρικό Διάταγμα τον προηγούμενο Ιανουάριο. Όπως και με τη μετάβαση από το OSS στο SSU, η συνέχιση της εργασίας με το CIG δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτόματη. Μόλις το 40 τοις εκατό του προσωπικού του SSU στο εξωτερικό παρέμεινε. Αλλά η Τζέιν ήταν ανάμεσα στους υψηλής απόδοσης αξιωματικούς του SSU που συνέχισαν να εργάζονται στο CIG. Όταν ο Νόμος Εθνικής Ασφάλειας του 1947 μετέτρεψε το CIG στη CIA το Σεπτέμβριο του 1947, η Τζέιν έγινε ένα από τα αρχικά στελέχη της CIA και συνέχισε να υπηρετεί ως πολύτιμη αξιωματικός πληροφοριών.
 

Θάνατος και Επακόλουθα
Δε γνωρίζουμε τίποτα για τη δραστηριότητα της Τζέιν την ώρα του θανάτου της. Επέστρεφε από ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες στις 6 Ιανουαρίου, παραδοσιακά το τέλος της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, και παρά τις υποθέσεις ότι ήταν σε επιχειρησιακή αποστολή, ο περιορισμένος αριθμός αρχείων δε ρίχνει φως στην υπόθεση. Ένας επίσημος εκπρόσωπος τύπου των ΗΠΑ της εποχής είχε δηλώσει ότι η Τζέιν βρίσκονταν σε διακοπές.

Η Τζέιν δεν υπήρξε ποτέ υποψήφια για ένα Αστέρι στη Τοίχο Μνήμης της CIA γιατί ο Τοίχος αποτίει φόρο τιμής σε εργαζόμενους της Υπηρεσίας που πέθαναν κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, και θάνατοι από συντριβή πολιτικών αεροσκαφών δεν είναι γενικά αποδεκτό. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία της με τη CIA και τους προγενέστερους οργανισμούς ήταν αξιότιμη και αξίζει να μνημονεύεται.

istories_o_prwtos_thanatos_sth_cia_08
Μετά το θάνατο της Τζέιν, οι γονείς της δημιούργησαν την Υποτροφία Μνήμης της Τζέιν Ο’Νιλ Ουάλις στο Κολλέγιο Σμιθ, για μπορέσουν επιλεγμένοι φοιτητές του Σμιθ να περάσουν το πρώτο τους έτος στη Γαλλία. Η υποτροφία συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα και πηγαίνει πολύ καλά. Η ανηψιά της Τζέιν ενημερώνεται κάθε χρόνο για τον φοιτητή του Σμιθ που μπορεί να φοιτήσει στη Γαλλία, όπως ακριβώς είχε κάνει και η Τζέιν πριν από 80 χρόνια.
 

Αναρτήθηκε: 13 Ιουλίου 2016 στις 15:38
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουλίου 2016 στις 16:05


Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s