Ανασκόπηση: International Travel Security (online)

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδικτυακές εκπαιδεύσεις που έχουμε περιγράψει, η συγκεκριμένη δεν είναι από κάποια σχολή ή πανεπιστήμιο αλλά από μία Αμερικανική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τη Risks Incorporated. Έχει τελείως διαφορετική δομή από όλες τις συνηθισμένες διαδικτυακές εκπαιδεύσεις και τη θεωρούμε μία πολύ καλή εκπαίδευση. Προσοχή! Όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι προσωπικές απόψεις έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Καθώς οι εκπαιδεύσεις αλλάζουν και εξελίσσονται ίσως να υπάρχουν αποκλίσεις από όσα γράφουμε εδώ.

Πηγή: SimpliSafe.com
Πηγή: SimpliSafe.com

Τίτλος International Travel Security
Οργανισμός Risks Incorporated
Χώρος διεξαγωγής Διαδίκτυο (online)
Γλώσσα Αγγλικά
Διάρκεια Περίπου 12 ώρες
Κόστος $75
Πιστοποίηση Ναι
Σύνδεσμος http://www.risks-incorporated.com/#!online-security-training-courses/abn7m

Το θέμα της ασφάλειας στα ταξίδια είναι πολύ σημαντικό και όσοι ταξιδεύουν συχνά, για επαγγελματικούς ή μη λόγους, πρέπει να το γνωρίζουν. Ο τίτλος του μαθήματος είναι «International Travel Security» (Ασφάλεια Διεθνών Ταξιδίων) και περισσότερο τείνει προς τη προστασία ατόμων αλλά σίγουρα προσφέρει πολλά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Προτού ξεκινήσουμε με αυτή την ανασκόπηση, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος περιγραφής του περιεχομένου του μαθήματος από τη περιγραφή της εταιρίας Risks Inc. Η περιγραφή αυτή μεταφρασμένη στα Ελληνικά είναι η ακόλουθη.


«Ασφάλεια σε Διεθνή Ταξίδια: Αυτό το μάθημα καλύπτει το πως σχεδιάζονται τα διεθνή ταξίδια για αναψυχή ή για σχεδιασμό για έναν πελάτη που επισκέπτεται μία περιοχή υψηλού κινδύνου. Υπάρχει μία πληθώρα από ζητήματα που χρειάζεται να αναλογιστείτε και που μπορούν να πάνε στραβά σε διεθνή ταξίδια, εκεί είναι που ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι απαραίτητος. Αυτό το μάθημα θα σας κάνει ικανούς να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε πιθανούς κινδύνους προτού εμφανιστούν».Πηγή: LionFLA.com
Πηγή: LionFLA.com

Τώρα πίσω στο θέμα μας. Η εταιρία Risks Inc. έχει έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ αλλά οργανώνει εκπαιδεύσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό το μάθημα πραγματοποιείται απομακρυσμένα και ο τρόπος επικοινωνίας συζητείται κατά την αρχική επικοινωνία για την εγγραφή στο μάθημα. Οι πιθανοί τρόποι επικοινωνίας είναι ηλεκτρονικό ταχυδρομείο καθώς και πιο άμεσοι τρόποι επικοινωνίας όπως WhatsApp, Imo, Skype ή εν τέλει, τηλέφωνο. Εφόσον ξεκαθαριστούν με τον εκπαιδευτή αυτές οι λεπτομέρειες, γίνεται η συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής με παροχή κάποιου αποδεικτικού λευκού ποινικού μητρώου και εγγράφου ταυτοποίησης (πχ. ταυτότητα ή διαβατήριο). Τέλος, η πληρωμή (προσωπικά χρησιμοποιήσαμε την υπηρεσία πληρωμών PayPal αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι πληρωμής). Το κόστος του μαθήματος είναι $75 που όπως θα καταλάβετε και μόνοι σας είναι ασήμαντο συγκριτικά με αυτά που προσφέρει αυτή η εκπαίδευση.

Πηγή: YouTube.com/user/nextexhale
Πηγή: YouTube.com/user/nextexhale

Ο εκπαιδευτής στο μάθημα αυτό ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Risks Inc., ο κύριος Ορλάντο Ουίλσον (τον βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία) ο οποίος ζει στις ΗΠΑ αλλά είναι Βρετανικής καταγωγής. Είναι απόστρατος των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδώ και 20 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με το χώρο της προστασίας υψηλών προσώπων και εκπαιδεύσεων σε όλο το κόσμο. Είναι ένας πολύ ευχάριστος, φιλικός και πολύ έμπειρος επαγγελματίας που δίνει στο μάθημα άλλο επίπεδο με τις συμβουλές, πληροφορίες και διορθώσεις του βάση της βαθιάς γνώσης και εμπειρίας του.

Πηγή: Risks-Incorporated.com
Πηγή: Risks-Incorporated.com

Το πρώτο πράγμα που θα λάβετε ξεκινώντας αυτό το μάθημα είναι το υλικό που θα πρέπει να μελετήσετε. Στη περίπτωση μας, το εκπαιδευτικό υλικό περιελάμβανε δύο βιβλία της εταιρίας Risks Inc. σε ηλεκτρονική μορφή. Όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία προτιμήσαμε να τα εκτυπώσουμε καθώς είναι πιο εύκολη η μελέτη τους παντού σε αυτή τη μορφή. Είναι δύο συνοπτικά εγχειρίδια με τόσες πληροφορίες και εμπειρικές λεπτομέρειες που άνετα θα μπορούσαν να γίνουν βιβλία εκατοντάδων σελίδων αν δεν ήταν τόσο συμπυκνωμένα. Το πρώτο είναι το βιβλίο «Counter Terrorist Bomb & Active Shooter Procedures» (Διαδικασίες Αντιμετώπισης Τρομοκρατικής Βομβιστικής Επίθεση & Ένοπλων Επιθέσεων) και το δεύτερο είναι το «International Travel Security» (Ασφάλεια Διεθνών Ταξιδίων).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του μαθήματος, τα θέματα που καλύπτονται είναι τα παρακάτω.

  • Πιθανές απειλές προς ταξιδιώτες
  • Ασφάλεια ξενοδοχείων
  • Επιλογή διαδρομών
  • Διαδικασίες έκτακτης ανάγκης

Ο μέσος όρος ολοκλήρωσης του μαθήματος είναι 12 ώρες όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι πρακτικά. Ο γράφων έκανε πάνω από ένα μήνα για να το ολοκληρώσει καθώς ο κύριος Ο. Ουίλσον είναι ένας τόσο έμπειρος και καλός εκπαιδευτής και ήταν μία μοναδική πηγή γνώσης. Είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, τηλεφώνου ή ακόμα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν πάντα διατεθειμένος να αναλύει σε βάθος οποιεσδήποτε απορίες και να προσφέρει εμπειρικές γνώσεις και δεδομένα από πραγματικά γεγονότα και περιστατικά που είχε ζήσει. Από αυτό και μόνο θα πρέπει τώρα να είναι κατανοητό γιατί η τιμή των $75 είναι πολύ χαμηλή για όσα προσφέρει αυτή η εκπαίδευση.

Πηγή: Funker530.com
Πηγή: Funker530.com

Για να ολοκληρώσει κανείς το μάθημα και να λάβει τη πιστοποίηση πρέπει να περάσει κάποια αξιολόγηση. Μέρος της αξιολόγησης είναι τόσο οι συζητήσεις με τον κύριο Ο. Ουίλσον για διάφορα θέματα από τη διδακτέα ύλη αλλά και πραγματικά περιστατικά, όσο και οι γραπτές εργασίες που ανατίθεται στον εκπαιδευόμενο. Ο εκπαιδευτής δίνει στον εκπαιδευόμενο ένα σενάριο. Για παράδειγμα, την οργάνωση μίας επιχείρησης προστασίας ενός προσώπου που θέλει να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο σε κάποια χώρα υψηλού κινδύνου ή μεταφορά κάποιου πολύτιμου αντικειμένου, και του ζητάει μία σειρά από αναλύσεις όπως πχ. ανάλυση απειλών, διαδρομές, κόστος της επιχείρησης, διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, κτλ. Οι εργασίες αναλύονται σε μεγάλο βάθος και λεπτομέρεια, επισημαίνονται οι παραλήψεις και τα λάθη και ακολουθεί ένας διάλογος για τις καλύτερες επιλογές. Όπως λέει πάντα ο κύριος Ο. Ουίλσον, η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και έτσι κάθε φορά υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εργασίες αυτές συνήθως προέρχονται από πραγματικές επιχειρήσεις που είχε οργανώσει ο εκπαιδευτής και έτσι ήδη έχει μία πολύ καλή εικόνα των πιθανών αναλύσεων και προτάσεων.

Πηγή: Risks-Incorporated.com
Πηγή: Risks-Incorporated.com

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών και της αξιολόγησης, και εφόσον δεν υπάρχουν άλλες απορίες από τον εκπαιδευόμενο, εκδίδεται η πιστοποίηση επιτυχούς ολοκλήρωσης του μαθήματος που μπορεί να σταλεί είτε σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν είτε εκτυπωμένη με επιβάρυνση του εκπαιδευόμενου για τα έξοδα αποστολής. Αν δεν εκπαιδεύεστε για τα χαρτιά, τότε αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, για θέματα πληρότητας το προσθέτουμε στην ανασκόπηση μας.

Πηγή: Risks-Incorporated.com
Πηγή: Risks-Incorporated.com

Τώρα, ως τελικό απολογισμό θα λέγαμε ότι είναι ένα μοναδικό μάθημα που το μόνο που απαιτεί από τον εκπαιδευόμενο είναι καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και πάνω απ’όλα, διάθεση για μάθηση. Παρότι το υλικό μελέτης είναι μία τεράστια πηγή γνώσης, ο τρόπος και η μεθοδικότητα του κυρίου Ορλάντο Ουίλσον απογειώνουν το μάθημα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, αν ταξιδεύετε συχνά ή το θέμα της ασφάλειας σε ταξίδια είναι μέρος του επαγγέλματος σας, πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε αυτό το μάθημα εφόσον γνωρίζετε Αγγλικά και καλύπτετε τις προϋποθέσεις (λευκό ποινικό μητρώο και νόμιμος κάτοικος κάποιας χώρας όπου δεν υπάρχει κάποιο εμπάργκο ή αντίστοιχοι περιορισμοί από τις ΗΠΑ). Σίγουρα θα μάθετε πολλά χρήσιμα πράγματα.

Πηγή: CornishPrivateer.com
Πηγή: CornishPrivateer.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s