Stratfor: Ανάλυση Άμυνας του ISIS στη Μοσούλη

Όπως όλοι γνωρίζουμε η επιθετική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τις Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις με τη βοήθεια των συμμάχων τους ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Όλοι μας δίνουμε τεράστια προσοχή σε αυτή την μεγάλης κλίμακας πολεμική επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS που κρατάει η υπό κατοχή τη μεγάλη πόλη του Βόρειου Ιράκ. Τις αρχές Νοεμβρίου του 2016 η ιδιωτική εταιρία υπηρεσιών πληροφοριών Stratfor έκανε μία πολύ καλή ανάλυση που θα δούμε εν συντομία σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: NYDailyNews.com
Πηγή: NYDailyNews.com

Παρότι μπορεί να μας έλκει η ιδέα ότι τα μέλη του ISIS είναι πρωτόγονοι άγριοι που δεν έχουν ιδέα από πολεμικές τακτικές. Βλέποντας το πως δρουν τα τελευταία χρόνια αλλά και ιδιαίτερα τη θωράκιση που έκαναν ως προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη της Μοσούλης μας δείχνει ότι γνωρίζουν αρκετά από τακτικές πολεμικών επιχειρήσεων. Μέσω δορυφόρων η εταιρία Stratfor συνέλεξε μία σειρά από φωτογραφίες από τα τέλη Οκτωβρίου όπου δείχνουν τα μέτρα περιμετρικής άμυνας που έχει πάρει το ISIS για αυτή τη μάχη.

Πηγή: Digital-Resistance.com
Πηγή: Digital-Resistance.com

Το πρώτο που παρατήρησαν ήταν ότι έχουν αποκλείσει με οδοφράγματα, κυρίως από τσιμέντο, όλες τις οδούς εισόδου μέσα στη πόλη. Βλέπετε ενδεικτικά τη σχετική φωτογραφία όπου με τη κίτρινη γραμμή φαίνεται η περιμετρική θωράκιση που έχει προετοιμάσει το ISIS για την άμυνα της πόλης που έχει υπό τη κατοχή του.

Πηγή: Stratfor.com
Πηγή: Stratfor.com

Στη συνέχεια, οι στρατιωτικοί αναλυτές της Stratfor εξηγούν το πως όλα αυτά τα οδοφράγματα είναι τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία για να αποτρέψουν μηχανοκίνητα μέσα από το να εισέλθουν στη πόλη φέροντας σε μειονεκτική θέση τους επιτιθέμενους. Βλέπετε μέσα στους δύο κόκκινους κύκλους δύο παραδείγματα από τέτοια οδοφράγματα. Το ένα είναι έτοιμο ενώ το άλλο επιτρέπει τη κίνηση αλλά μπορεί εύκολα να αποκλείσει το δρόμο γρήγορα όταν χρειαστεί.

Πηγή: Stratfor.com
Πηγή: Stratfor.com

Μάλιστα, σε σημεία όπου ήταν αδύνατη η τοποθέτηση τσιμεντένιων οδοφραγμάτων αλλά είναι εμφανή πιθανά σημεία εισόδου οχημάτων, φαίνεται ότι το ISIS να έκανε οχυρώσεις με χώμα όπως φαίνεται στην επόμενη δορυφορική φωτογραφία. Κάτι που θα το περιμέναμε από ένα τακτικό στρατιωτικό τμήμα αλλά όχι από μία τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: Stratfor.com
Πηγή: Stratfor.com

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Νότιο τμήμα της πόλης όπου έχει σχεδόν κατεδαφιστεί χωρίς να υπάρχει ίχνος ζωής. Αυτό δίνει στο ISIS ένα ισχυρό τακτικό πλεονέκτημα καθώς μπορεί γρήγορα να αναγνωρίσει εχθρικές κινήσεις και έτσι οι σύμμαχοι χάνουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού με χερσαίες δυνάμεις. Βλέπετε την έρημη πόλη όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Μοσούλης και μία εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση καλύτερα κάτω από τη κίτρινη γραμμή εδώ.

Πηγή: Stratfor.com
Πηγή: Stratfor.com

Όπως βλέπουμε η τρομοκρατική οργάνωση ISIS έχει μάθει πολλά από τα λάθη της και αντίστοιχα οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να λειτουργήσουν με νέες τακτικές μάχης για να πάρουν πίσω τα τακτικά πλεονεκτήματα που χάνουν. Ο πόλεμος είναι τέχνη και όταν δύο ικανοί παίκτες βρίσκονται στο θέατρο των επιχειρήσεων τότε βλέπουμε πολλές εξελίξεις και ανορθόδοξες πρακτικές. Αυτή η ανάλυση προσφέρει σε όλους μία ιδέα της στρατηγικής ικανότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και δίνει ακόμα ένα παράγοντα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξουδετερωθεί ριζικά το ταχύτερο δυνατό.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s