Αναφορά Νιγηρία #4

Πολύ πρόσφατα, τη Τρίτη 1 Νοεμβρίου του 2016 στη Νιγηρία έγινε ακόμα μία επίθεση σε αγωγό πετρελαίου αλλά αυτή τη φορά με μία μεγάλη διαφορά. Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες επιθέσεις σε αγωγούς που έχουμε δημοσιεύσει στις αναφορές μας, αυτή έγινε σε κρατικό αγωγό πετρελαίου. Αυτό το περιστατικό θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: TV360Nigeria.com
Πηγή: TV360Nigeria.com

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 1 Νοεμβρίου του 2016 ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, κύριος Μωχαμαντού Μπουχάρι είχε επίσημη συνάντηση με τους ηγέτες των περιοχών του Δέλτα του Νίγηρα. Ο στόχος της συνάντησης ήταν η διαπραγμάτευση των θέσεων της Νιγηριανής κυβέρνησης για τα αιτήματα απόσπασης και αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης των αγωγών πετρελαίου που υπάρχουν στο Δέλτα του Νίγηρα. Αυτό το θέμα έχει προκαλέσει τεράστιες διαμάχες σε βαθμό που φτάνει τις ένοπλες συμπλοκές μεταξύ ομάδων. Βλέπετε μία φωτογραφία του Προέδρου της Νιγηρίας, του κυρίου Μωχαμαντού Μπουχάρι εδώ.

Πηγή: Olisa.tv
Πηγή: Olisa.tv

Λίγες μόλις ώρες μετά τη λήξη της συνάντησης, ο αγωγός πετρελαίου Trans Forcados ο οποίος ανήκει στη κυβέρνηση της Νιγηρίας δέχθηκε βομβιστική επίθεση που οδήγησε στη προσωρινή παύση λειτουργίας του. Παρότι πολλοί έσπευσαν να αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε από τους NDA (Niger Delta Avengers, Εκδικητές του Δέλτα του Νίγηρα), τόσο οι τακτικές της επίθεσης όσο και ο αγωγός είναι αντίθετα με αυτό. Όπως έχετε δει και στις παλαιότερες αναφορές μας οι NDA έχουν μία πιο έντονη δημόσια παρουσία και δεν στοχεύουν κρατικούς φορείς. Μπορείτε να δείτε καλύτερα τη δομή του αγωγού Trans Forcados στο παρακάτω χάρτη.

Πηγή: Nogtec.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: Nogtec.com (επεξεργασμένη)

Κανένας δεν ανάλαβε την ευθύνη αυτής της επίθεσης αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν περισσότερο προς τη κατεύθυνση των Niger Delta Greenland Justice Mandate (Διαταγή Δικαιοσύνης της Πράσινης Γης του Δέλτα του Νίγηρα) παρά των NDA. Η τρομοκρατική οργάνωση Niger Delta Greenland Justice Mandate είχε πρώτον απειλήσει ότι θα επιτεθεί σε αυτό τον αγωγό πρόσφατα. Δεύτερον, η επίθεση έγινε μετά την μεγάλης σημασίας συνάντηση στην οποία συζητήθηκε αρκετά το θέμα του συγκεκριμένου αγωγού. Τέλος, σε αντίθεση με τους NDA, οι Niger Delta Greenland Justice Mandate συνηθίζουν να κλέβουν πετρέλαιο από τους αγωγούς που καταστρέφουν για να το πουλήσουν μετέπειτα στη μαύρη αγορά ενώ ταυτόχρονα, σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιθέσεων τους με μεγάλη δημοσιότητα. Έτσι οι περισσότεροι υποθέτουν ότι από αυτή την ομάδα έγινε η επίθεση. Βλέπετε μία φωτογραφία από τους Niger Delta Greenland Justice Mandate παρακάτω.

Πηγή: BuzzNigeria.com
Πηγή: BuzzNigeria.com

Από τις αρχές του 2016 βλέπουμε όλο και περισσότερες επιθέσεις στο Δέλτα του Νίγηρα το οποίο δημιουργεί μία πολύ ασταθή κατάσταση στην ήδη άσχημη πορεία της Νιγηρίας. Ελπίζουμε να μην εξελιχθεί σε έναν ακόμα πόλεμο αλλά είναι σημαντικό να έχουμε τη προσοχή μας σε όσα συμβαίνουν εκεί διότι μπορούν εύκολα να έχουν τεράστιο παγκόσμιο αντίκτυπο. Η γέννηση και αυξανόμενη εγκληματική δράση των Niger Delta Greenland Justice Mandate, ή για συντομία NDGJM, σίγουρα δεν είναι ένα καθησυχαστικό γεγονός. Βλέπετε ακόμα μία φωτογραφία από τους NDGJM εδώ.

Πηγή: HopeForNigeriaOnline.com
Πηγή: HopeForNigeriaOnline.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s