Αναφορά Αφγανιστάν #13

Ένα ξημέρωμα του Αυγούστου του 2016 πολλοί επαγγελματίες που εργάζονται στο Αφγανιστάν ξύπνησαν από μία δυνατή έκρηξη. Ήταν μία επίθεση από Ταλιμπάν σε ένα ξενοδοχείο όπου στεγάζονται στελέχη ιδιωτικών εταιριών υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτό το περιστατικό θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Πηγή: Telegraph.co.uk

Σήμερα στο πόλεμο του Αφγανιστάν πάνω από το 67% των συμμαχικών δυνάμεων είναι συμβασιούχοι υπάλληλοι ιδιωτικών εταιριών υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτό έχει οδηγήσει τους Ταλιμπάν να τους αποκαλούν συχνά «άπιστους ξένους εισβολείς» και όλο και πιο συχνά να οργανώνουν και να εκτελούν επιθέσεις εναντίον τους. Μία τέτοια επίθεση είναι και αυτή εδώ. Η επίθεση έγινε λίγο έξω από το Ξενοδοχείο Northgate που βρίσκεται στη Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Πηγή: Independent.co.uk
Πηγή: Independent.co.uk

Σε αυτό το ξενοδοχείο μένει προσωπικό ασφαλείας ιδιωτικών εταιριών που εργάζονται στο Αφγανιστάν σε συνεργασία με τις συμμαχικές δυνάμεις. Επίσης, το ξενοδοχείο είναι αποκλεισμένο με ζώνες ασφαλείας, σημεία ελέγχου από την Εθνική Αστυνομία του Αφγανιστάν αλλά και τείχη. Στις 01:30 το πρωί ένα φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά (ένα VBIED όπως είναι ευρέως γνωστά) πλησίασε το ξενοδοχείο και πυροδότησε τα εκρηκτικά του. Βλέπετε το αποτέλεσμα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: CBC.ca
Πηγή: CBC.ca

Αμέσως μετά την έκρηξη δύο αντάρτες Ταλιμπάν προσπάθησαν να εισβάλουν στο ξενοδοχείο αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους εξουδετέρωσαν έγκαιρα. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ, από την επίθεση τρεις Ταλιμπάν σκοτώθηκαν, ο οδηγός και οι δύο επιτιθέμενοι, καθώς και ένας αστυνομικός που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης. Από τη μάχη τέσσερις ακόμα αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Πηγή: En.alalam.ir
Πηγή: En.alalam.ir

Αμέσως μετά την επίθεση οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν έκλεισαν όλους τους γύρω δρόμους. Δηλαδή όλες τις οδούς Ανατολικά της λεωφόρου προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ και προς τη συμμαχική βάση Μπάγκραμ, Βόρεια του κέντρου της Καμπούλ. Η επιβεβαίωση ότι η επίθεση προέρχονταν από Ταλιμπάν δεν άργησε να έρθει όταν έκαναν την ακόλουθη δήλωση την επόμενη ημέρα.

«Επιτεθήκαμε σε αυτό το τόπο χυδαιότητας και βρωμιάς σκοτώνοντας δεκάδες ξένους άπιστους»

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές όμως, τόσο από τον αρχηγό της αστυνομίας της Καμπούλ κύριο Αμπντούλ Ραχμάν Ραχίμι όσο και από τις επίσημες αναφορές των συμμαχικών κρατών, οι νεκροί είναι τέσσερις. Τρεις Ταλιμπάν και ένας αστυνομικός και όχι δεκάδες όπως δηλώνουν οι ίδιοι. Κλείνοντας, αξίζει να επισημάνει κανείς τη δυνατότητα προσαρμογής των Ταλιμπάν. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ηγέτης τους, Μουλά Ακχτάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε τα τέλη του Μαΐου του 2016. Παρότι υπήρξε μία προσωρινή πτώση στο ρυθμό δράσης τους βλέπουμε ότι πολύ γρήγορα «ανάρρωσαν» από τη σημαντική αυτή απώλεια και επέστρεψαν με νέες συμμαχίες και αποστολές.

Πηγή: TimesOfIsrael.com
Πηγή: TimesOfIsrael.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s