Ζώνη Συσκευαστή (Rigger’s Belt)

Την εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ κάποιοι συσκευαστές των ΗΠΑ ξεκίνησαν μία πατέντα που τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει κυριολεκτικά μόδα στο χώρο της ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι οι λεγόμενες Rigger’s Belt (Ζώνη Συσκευαστή) και εδώ θα δούμε τόσο την ιστορία τους όσο και το γιατί είναι σήμερα μία τόσο δημοφιλής επιλογή.

Πηγή: Blackhawk.com
Πηγή: Blackhawk.com

Η ιστορία αυτής της ζώνης είναι η εξής, κατά το Πόλεμο του Βιετνάμ οι συσκευαστές του στρατού των ΗΠΑ είχαν ένα βασικό υλικό, τους ιμάντες ασφάλισης του εξοπλισμού. Καθώς ήταν το βασικό τους υλικό και συχνά είχαν τεράστιες ποσότητες άρχισαν να το χρησιμοποιούν και για άλλες χρήσεις. Η πιο γνωστή ήταν η κατασκευή ζωνών για προσωπική τους χρήση. Βλέπετε πως ήταν αυτός ο ιμάντας στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: ChicDeals.net
Πηγή: ChicDeals.net

Επίσης, στις άκρες τους αυτοί οι ιμάντες είχαν πάντα ραμμένο ένα κρίκο ταχείας ασφάλισης. Αυτό έκανε τη κατασκευή ζώνης από τέτοιους ιμάντες κάτι πανεύκολο καθώς το μόνο που χρειάζονταν ήταν να κόψει κάποιος ένα κομμάτι στις διαστάσεις που θέλει. Βλέπετε στη συνέχεια πως ήταν οι κρίκοι ταχείας ασφάλισης των συσκευαστών κατά το Πόλεμο του Βιετνάμ. Οι ίδιοι κρίκοι χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα σε πολλές στρατιωτικές εφαρμογές.

Πηγή: eBay.com/usr/bkardell
Πηγή: eBay.com/usr/bkardell

Δοκιμές από αυτή την αυτοσχέδια ζώνη μέσης έδειξαν ότι είχε αντοχή της τάξης των 2.5 τόνων προτού σπάσει ο ιμάντας ή ο κρίκος. Αυτό μαζί με τη ξεχωριστή της εμφάνιση την έκαναν ποθητή από πολλούς. Αυτό έφτασε σε σημείο όπου όλες οι μεγάλες εταιρίες άρχισαν να τις κατασκευάζουν και να τις βελτιώνουν. Αρχικά οι βελτιώσεις ήταν στο υλικό κατασκευής ώστε να είναι πιο ελαφρύ αλλά εξίσου ανθεκτικό και μετά προχώρησαν και σε άλλους τομείς όπως χρήση Velcro για καλύτερη ασφάλιση του ιμάντα, προσθήκη κρίκου σχήματος D για πρόσδεση ή καταρρίχηση έκτακτης ανάγκης, κτλ. Βλέπετε μία σύγχρονη τέτοια ζώνη από την εταιρία Tactical Assault εδώ.

Πηγή: LAPoliceGear.com
Πηγή: LAPoliceGear.com

Βλέπετε ότι έχει ασφαλισμένο με ένα μικρό κομματάκι Velcro ένα κρίκο σχήματος D όπως αναφέραμε και νωρίτερα. Ο βασικός λόγος για αυτό το κρίκο είναι για αερομεταφερόμενα τμήματα ώστε να μπορούν να ασφαλιστούν μέσα στο ελικόπτερο ή αεροσκάφος. Αργότερα παρουσιάστηκε και μία δεύτερη χρήση, η χρήση του ως κρίκο καταρρίχησης έκτακτης ανάγκης. Παρακάτω βλέπετε τον κρίκο αυτό όταν δεν είναι ασφαλισμένος με τη ταινία από Velcro και έχει τοποθετηθεί επάνω του ένας δεύτερος κρίκος.

Πηγή: EOD-Gear.com
Πηγή: EOD-Gear.com

Παρ’όλα αυτά, ένα σημαντικό μειονέκτημα της ζώνης συσκευαστή, παρά τις πολλαπλές βελτιώσεις της, ήταν η πόρπη από τον κρίκο ταχείας ασφάλισης. Παρότι χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σε πολλές χρήσεις (πχ. ιμάντες ασφάλισης αλεξιπτώτων στατικού ιμάντα), δεν είναι ότι το πιο πρακτικό για ζώνη μέσης. Ειδικά αν σκεφτούμε το ότι οι ζώνες αυτές είναι πολύ διαδεδομένες τόσο σε πολίτες όσο και σε ένστολους. Έτσι, κατά τις αρχές του 2000 η εταιρία AustriAlpin έφτιαξε μία νέα πόρπη από αλουμίνιο τύπου 7075. Αργότερα αυτή η πόρπη ταχείας απελευθέρωσης ονομάστηκε COBRA και είναι η πιο διαδομένη πόρπη στις ζώνες συσκευαστή μέχρι και σήμερα. Βλέπετε πως είναι στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: TheShootersBlog.com
Πηγή: TheShootersBlog.com

Η πόρπη ασφάλισης COBRA διατηρεί σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της ζώνης ίδια αλλά προσφέρει πολύ πιο απλή μέθοδο ασφάλισης και ταχείας απελευθέρωσης με δύο κουμπιά που έχει στο επάνω και κάτω μέρος της. Όταν πιεστούν ταυτόχρονα η ζώνη μπορεί να ανοίξει. Σίγουρα πολύ καλύτερη μέθοδος από τον απλό κρίκο ταχείας ασφάλισης που είχε στο παρελθόν. Βέβαια η αντοχή της ζώνης με αυτή τη πόρπη πέφτει από τους 2.5 τόνους στους 1.9 τόνους αλλά και πάλι, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για τις περισσότερες χρήσεις που έχει μία ζώνη μέσης.

Πηγή: 5col.com
Πηγή: 5col.com

Οι μικρές βελτιώσεις συνεχίζονται αλλά τίποτα τόσο δραστικό όσο οι παραπάνω μετατροπές. Ακόμα και σήμερα οι ζώνες συσκευαστή (rigger’s belt) θεωρούνται από τις καλύτερες επιλογές τόσο για πολίτες όσο και για ένστολους σε όλο το κόσμο. Μάλιστα αρκετά κράτη τις συμπεριλαμβάνουν στο βασικό εξοπλισμό Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό μας δείχνει πως μία απλή πατέντα μπορεί τελικά να προσφέρει τη καλύτερη λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα.

Πηγή: AliExpress.com
Πηγή: AliExpress.com

One thought on “Ζώνη Συσκευαστή (Rigger’s Belt)

 1. Τι μου θύμισες …

  Αντικείμενο – φετίχ σε όλες τις Μοίρες τη δεκαετία του ’80, μέχρι που άκουσα τη φράση :
  » Για σηκώστε το χιτώνιό σας μια στιγμή κύριε τάδε … Τι είναι αυτή η λουρίδα ; »

  Την ξαναφόρεσα μόνο σε ασκήσεις επιστράτων.
  Και περιμένει τον γιο μου «αν και όποτε»

  Αγόρασα το 98 μια Rigger’s belt με κρίκο καταβατήρα έτσι για το γαμώτο…
  Τώρα πια την έχω μόνο για σκοπευτικούς αγώνες.

  Just saying …
  Συνέχισε, ενδιαφέρον blog

  P

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s