Ιστορίες: Σκύλοι Ανίχνευσης Εκρηκτικών Υλών

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο μας «Σκύλοι και Ασφάλεια» όπου τονίζαμε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στους σκύλους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τη γνώμη ενός ειδικού στο γιατί μπορεί ένας σκύλος (σε αυτό το παράδειγμα σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών υλών) να μην είναι αποτελεσματικός ακόμα και έπειτα από τόση εκπαίδευση.

Πηγή: MiltonIndependent.com
Πηγή: MiltonIndependent.com

Η διαδικτυακή εφημερίδα Today News είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το άρθρο «TSA bomb-sniffing dogs repeatedly failed important airport safety tests, NBC investigation finds» (Οι σκύλοι εντοπισμού βομβών της TSA επανειλημμένα απέτυχαν σε σημαντικές δοκιμές ασφάλειας αεροδρομίου, ανακάλυψε έρευνα του NBC). Μπορείτε να βρείτε το άρθρο αυτό ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Όπως όλοι όσοι έχουν επαφή με επαγγελματίες σκύλους γνωρίζουν, σχεδόν ποτέ δεν φταίνε οι σκύλοι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ακούσουμε τι έχει ένα πει ένας ειδικός για αυτό.

Πηγή: NPR.org
Πηγή: NPR.org

Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε τον κύριο Ρικ Γκορ. Ο κύριος Ρ. Γκορ είναι απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας και πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Με μία καριέρα πάνω από 35 ετών εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν ως χειριστής και μετέπειτα εκπαιδευτής σκύλων (Κ9), σίγουρα γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Σε αυτό το βίντεο εξηγεί πως γίνεται η εκπαίδευση και γιατί μπορεί ένας σκύλος να αποτύχει. Επίσης, παρουσιάζει γιατί είναι αδύνατο για έναν μη αποτελεσματικό σκύλο να βρίσκεται σε επιχειρησιακή θέση εκτός και αν οι χειριστές και οι εκπαιδευτές του το κάνουν με διάφορα κόλπα που περιγράφει. Με αυτές τις πληροφορίες ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα και σοβαρότητα της εκπαίδευσης που πολλοί, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται. Ώστε να είναι καλύτερα κατανοητό σε όλους τους αναγνώστες μας, παραθέτουμε ακριβώς κάτω από το βίντεο την Ελληνική απόδοση όσων λέει στο βίντεο αυτό ο κύριος Ρικ Γκορ.


Γεια σας άνθρωποι των όπλων…

Θα μιλήσω για σκύλους εδώ πέρα. Είχαν ένα άρθρο στην εφημερίδα ότι τα Κ9 αποτυγχάνουν και χάνουν περισσότερες βόμβες απ’ότι βρίσκουν στα αεροδρόμια και είπα να κάνω ένα βίντεο που να εξηγώ τι γίνεται και πως εκπαιδεύονται οι σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών.

Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως δουλεύουν τα Κ9 και η εκπαίδευση. Θα προσπαθήσω να σας κάνω μία σύντομη περίληψη. Μπορεί να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες απ’όσο θέλουν κάποιοι ή άλλοι να έχουν ερωτήσεις, αλλά αυτά έχω να σας πω.

Λοιπόν, όταν ένας σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών εκπαιδεύεται παίρνει αυτό που λέμε πιστοποίηση για συγκεκριμένο αριθμό οσμών. Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών συνήθως εκπαιδεύονται σε 4-5 οσμές. Αν θυμάμαι καλά, για τους σκύλους ανίχνευσης ναρκωτικών είναι μεθαμφεταμίνη, μαριχουάνα, ηρωίνη, κοκαΐνη, και νομίζω ένα ακόμα. Άρα υπάρχουν 4-5 οσμές στις οποίες εκπαιδεύονται οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών. Αυτές είναι οι οσμές που πρέπει οι σκύλοι να γνωρίζουν. Όταν ο σκύλος είναι πιστοποιημένος… Για να μπορέσουμε να πάρουμε ένταλμα έρευνας ο σκύλος πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένος ως «αξιόπιστος». Και για να πάρει αυτή τη κατάσταση του «αξιόπιστου», κάθε φορά που εκπαιδευόμαστε γράφουμε τις οσμές. Αν είμαι εκεί και εκπαιδεύω, πηγαίνω και κρύβω τέσσερις οσμές από τρεις φορές, άρα έχουμε δώδεκα κρυμμένα πράγματα… Ο σκύλος θα πρέπει να εντοπίσει αρκετά ώστε να βγάζει τουλάχιστον 90% ακρίβεια. Αν δεν διατηρεί το 90% τότε χάνει την αξιοπιστία του και πρέπει να ειδοποιούμε τον εισαγγελέα όταν πηγαίνουμε σε μία έρευνα ότι, ο σκύλος ναι μεν ανιχνεύει αλλά τώρα είναι με ακρίβεια 89%.

Με τους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών είναι το ίδιο πράγμα εκτός του ότι είναι λίγο πιο δύσκολο γιατί οι σκύλοι αυτοί έχουν 11-12, ίσως και 13 οσμές να μάθουν. Όταν εκπαίδευα εγώ τέτοιους σκύλους είχαμε άκαπνη πυρίτιδα, TNT, δύο είδη από δυναμίτη, ο ένας με βάση νιτρογλυκερίνη και ο άλλος βάση νιτρικού αμμωνίου. Άρα ήταν δύο διαφορετικές οσμές, μάλιστα αυτό με βάση νιτρογλυκερίνη είναι και ασταθές και πρέπει να προσέχεις για κρυσταλλοποίηση και είναι ενοχλητικό, αλλά τέλος πάντων. Για να δούμε, δύο είδη δυναμίτη, ΤΝΤ, C4, ακαριαίο πυραγωγό σχοινί… Το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί είναι σαν ένα γρήγορο φυτίλι, καίγεται κάτι σαν 4 μίλια/δευτερόλεπτο και έτσι όταν το ανάβεις φαίνεται λες και κάνει έκρηξη αλλά αν το τυλίξεις γύρω από κάτι το ανατινάζει. Πίσω στο θέμα μας, έχουμε ακαριαίο πυραγωγό σχοινί, Tovex, και ίσως ένα ακόμα, δε θυμάμαι ποιο ήταν το άλλο. Ίσως να υπάρχουν και 1-2 ακόμα. Αλλά το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες οσμές για έναν σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών από έναν ανίχνευσης ναρκωτικών. Απλά εκπαιδεύονται για περισσότερες οσμές. Επίσης, οι σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών έχουν υψηλότερα όρια εξειδίκευσης γιατί είναι θέμα ζωής και θανάτου. Αν ένας σκύλος ναρκωτικών δε βρει ένα ναρκωτικό, δε θα πεθάνει και κανείς. Αλλά αν ένας σκύλος εκρηκτικών δεν εντοπίσει μία βόμβα κάποιος μπορεί να πεθάνει. Άρα τα όρια για τους σκύλους εκρηκτικών, για όσο θυμάμαι στις Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν 95% ακρίβεια. Δεν επιτρέπονταν να πέσει κάτω από 95% βασικά. Αλλά αυτά αλλάζουν.

Αν θέλουν να κρατήσουν τον σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών σου ενεργό συχνά λένε ότι πιάνει τα όρια αλλά αγνοεί κάποιες οσμές. Πρέπει να καταλάβετε ότι με τη στατιστική, την εκπαίδευση, και όποιος κάνει ένα επάγγελμα θα βρει τρόπους να παραποιήσει, να αλλάξει, ή να αποφύγει τα στατιστικά αποτελέσματα. Άρα, αν έρθω εγώ και πω αυτός είναι ο καλύτερος σκύλος, έχει 100% ακρίβεια. Φοβερό! Αυτός ο σκύλος έχει 100%! Δεν χάνει τίποτα ποτέ! Λοιπόν… Μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σκύλο να βγάζει 100%. Απλά θα βάλω τα εκρηκτικά μπροστά του σε ένα δωμάτιο και ο σκύλος θα μπει μέσα και θα κάτσει. Αυτό σημαίνει ότι εντόπισε κάτι. Και αν κρύψω όλες τις οσμές με αυτό το τρόπο, τότε αυτός ο σκύλος θα είναι 100%. Δηλαδή, αν είμαι ανήθικος και προετοιμάζω εύκολη νίκη για τα σκυλιά μου, μου είναι πολύ εύκολο να επηρεάσω τα στατιστικά και να βγάζω όλα τα σκυλιά μου με 100%.

Ως έμπειρος χειριστής και εκπαιδευτής Κ9 αν έβλεπα κάποιον με 100% θα έλεγα «δεν υπάρχει περίπτωση, με τίποτα». Αν ο σκύλος σου δεν χάνει κάτι τότε δεν εκπαιδεύστε αρκετά σκληρά. Αν πηγαίνεις στο σκοπευτήριο και ρίχνεις 100% κέντρο κάθε φορά, δεν εκπαιδεύεσαι αρκετά σκληρά. Δηλαδή, αν δεν προκαλείς το σκύλο για να βελτιώνεται χάνεις το στόχο της εκπαίδευσης. Πρέπει να τον πιέζεις για να γίνει καλύτερος. Να τον κάνεις να ψάχνει πιο προσεκτικά, να τον κάνεις να αντιδρά σε μικρότερο ίχνος της οσμής…

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν τα αποτελέσματα… Όταν κάναμε εκπαίδευση σε σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών έπρεπε να δηλώνουμε τα εκρηκτικά, να τα μεταφέρουμε με ειδικά οχήματα, κλείναμε περιοχές ώστε να μην έχει ανθρώπους, βάζαμε ταμπέλες «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ» και όλες αυτές τις ανοησίες από τους γραφειοκράτες ασφαλείας της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά έρχονταν και έλεγχαν αν τα είχαμε όλα στη θέση τους… Μετά ενημερώναμε τη πυροσβεστική, το πύργο ελέγχου, όλο το κόσμο ότι είχαμε πραγματικά εκρηκτικά και βόμβες. Αλλά, το ενδιαφέρον είναι ότι όταν έκανα εκπαίδευση μπορούσα να πάρω ένα δυναμίτη ή να πάρω δώδεκα, μπορούσα να πάρω ένα C4, μπορούσα να πάρω ότι είχαμε στην αποθήκη. Μπορούσα να πάρω ένα κομματάκι 15 εκατοστών ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού, ή να πάρω ένα ρολό 4 μέτρων. Μαντέψτε τώρα, ποιο θα έχει πιο έντονη οσμή, τα 15 εκατοστά ή τα 4 μέτρα; Προφανώς το ρολό των 4 μέτρων! Άρα αν θέλω να επηρεάσω τα αποτελέσματα μπορώ μπορώ να χρησιμοποιώ πάντα 4 μέτρα ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού και θα είναι πάντα 90%, 95% ή ακόμα και 100%, όσο θέλω… Γιατί μπορώ να επηρεάζω την εκπαίδευση.

Τα κάνουν τα παραπάνω οι εκπαιδευτές; Ναι, μερικές φορές τα κάνουν. Αν μας ζητήσει η προεδρική φρουρά ένα σκύλο, προτού στείλουμε το σκύλο μας ή πάω εγώ με το σκύλο μου στη προεδρική φρουρά, οπωσδήποτε θα απαιτήσω εκπαίδευση λίγες ημέρες πριν ή αμέσως πριν πάμε εκεί. Βέβαια μπορεί και να σε πάρουν και να σου πουν να είσαι εκεί σε 12 ώρες, έχουμε μία μεταφορά κρατουμένου και σε χρειαζόμαστε, τότε δε θα είχαμε χρόνο. Αλλά όταν το γνωρίζαμε, πάντα κάναμε εκπαίδευση προτού ο σκύλος θα επιχειρήσει σε ένα σημαντικό περιστατικό. Επίσης, αν ο σκύλος σου είναι σε αποστολή κάνεις εκπαιδεύσεις. Αν θυμάστε σε μία από τις τρελές ιστορίες μου με εκείνον τον Πεζοναύτη που έκλαιγε σας είχα πει ότι ήμασταν για εκπαίδευση ανίχνευσης ναρκωτικών στο Ελ Πάσο… Κάθε μέρα πήγαινα κρυφά και έβαζα ναρκωτικά και πήγαινα μετά, πάρκαρα με το αυτοκίνητο και περίμενα. Και όπως έψαχναν έβλεπες το σκύλο να εντοπίζει κάτι και πήγαινα, το έβγαζα και οι χειριστές χαμογελούσαν και τους έλεγα «μπράβο, πέρασες». Γιατί δεν ήθελα να είμαι από αυτούς που πηγαίνουν και τους λένε «λοιπόν άκου, θα κάνουμε εκπαίδευση τώρα και πρέπει να πιάσεις αυτά τα όρια. Μέσα σε εκείνο το δωμάτιο έχει σε κάθε γωνία από κάτι. Πήγαινε και βρες αυτές τις τέσσερις οσμές και μετά θα υπογράψω ότι έχεις 100%».

Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακή εκπαίδευση για το σκύλο. Γιατί κάθε φορά που ο σκύλος ανιχνεύει την οσμή και αντιδρά… Παρεμπιπτόντως, η ίδια αρχή εκπαίδευσης είναι για κάθε ζώο. Διέγερση, αντίδραση, επιβράβευση. Λέω στο σκύλο να ανιχνεύσει, αυτό είναι η διέγερση. Εντοπίζει τη βόμβα ή τα εκρηκτικά, κάθεται… Αυτό είναι η αντίδραση. Και εγώ του δίνω κάποια επιβράβευση. Φαγητό ή παιχνίδι ή ότι του αρέσει, οτιδήποτε έχει σαν στόχο όταν δουλεύει. Πρέπει να ξέρει ότι θα το πάρει μόνο όταν βρει την οσμή που ψάχνει.

Όταν λοιπόν διάβασα αυτό το άρθρο, αν δεν ήξερα θα έλεγα «αυτοί οι σκύλοι χάνουν περισσότερες βόμβες απ’ότι βρίσκουν» αλλά αυτό μπορεί να είναι αρκετά πράγματα. Κουράζουν πολύ τα σκυλιά και δεν μπορούν να αποδώσουν, τα εκπαιδεύουν λάθος ώρες, πιέζουν τόσο πολύ το σκύλο που τον κάνουν να αποτυγχάνει συνέχεια και έτσι μειώνονται τα αποτελέσματα, το οποίο μπορεί να είναι και καλό αν γίνεται σωστά. Η προσωπική μου υπόθεση είναι τεμπελιάζουν στην εκπαίδευση, δηλαδή απλά κάνουν τη διαδικασία και έτσι όταν κάνουν την εκπαίδευση ο σκύλος σκέφτεται, όπως και ο χειριστής του, «θα κάνω τα ίδια βήματα χωρίς να με νοιάζει αν θα βρω κάτι, κάνω το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για οκτώ ώρες και θέλεις τώρα να βρω κάτι;». Έτσι ο σκύλος γίνεται τεμπέλης, ο χειριστής γίνεται τεμπέλης, χάνεις από την εκπαίδευση και εν τέλει, τα ποσοστά του σκύλου πέφτουν.

Μία άλλη διαφορά ανάμεσα στους σκύλους ναρκωτικών και των εκρηκτικών, είναι ότι οι σκύλοι ναρκωτικών βαθμολογούνται συνολικά. Με τους σκύλους εκρηκτικών, δε θέλεις ο σκύλος να έχει χαμηλή βαθμολογία σε κάθε οσμή. Οπότε ο σκύλος μου μπορεί να έχει 90% σε 10 οσμές αλλά μπορεί να είναι 5% σε, ας πούμε, δυναμίτη νιτρικού αμμωνίου. Βρίσκει όλα τα υπόλοιπα αλλά πάντα χάνει το νιτρικό αμμώνιο. Αυτό δε μετράει, δε μπορώ να επηρεάσω τα άλλα, βασικά θα μπορούσα, όμως στα εκρηκτικά θα πρέπει πιάνει τα όρια σε όλες τις οσμές.

Για τους σκύλους εκεί έξω που αποτυγχάνουν να ανιχνεύσουν στα αεροδρόμια, μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Πάντα λέω δε φταίει ο σκύλος, μπορεί να είναι ο χειριστής ή ο εκπαιδευτής. Είτε οι εκπαιδευτές δεν κάνουν ποιοτική εκπαίδευση, δεν αναγνωρίζουν τις αδυναμίες και τα προβλήματα, δεν εκπαιδεύουν τους χειριστές καλά ώστε να μάθουν να βοηθάνε τα σκυλιά και να δουλεύουν σαν ομάδα για να έχουν επιτυχία. Είτε έχεις χειριστές που δεν τους ενδιαφέρει και απλά κάνουν τη διαδικασία και οι σκύλοι δεν έχουν ιδέα τι τους λένε οι χειριστές τους.

Αυτή είναι η γενική ιδέα όταν εκπαιδεύεις ένα σκύλο εκρηκτικών ή ναρκωτικών και πως διατηρούν τη πιστοποίηση τους. Και όταν διαβάζεις το άρθρο ότι δε βρίσκουν εκρηκτικά όλοι λένε «Ω Θεέ μου, απέτυχαν». Όλα τα σκυλιά χάνουν κάτι. Θέλεις να χάνουν. Όταν εκπαίδευα το έκανα τόσο δύσκολο που βάζαμε στοιχήματα, μου έλεγε ο άλλος εκπαιδευτής «στοίχημα ότι αν σου το κρύψω εγώ δε θα το βρει ποτέ ο σκύλος σου» και του έλεγα «μαλακίες, ότι στοίχημα θες ότι θα το βρει». Και έτσι οι χειριστές αποκτούν αυτοπεποίθηση. Και ειδικά όταν είχαμε και λεφτά στα στοιχήματα, ήταν πολλά στο παιχνίδι και έτσι έψαχναν καλύτερα. Δεν ήθελαν να χάσουν τα λεφτά και δεν προσπερνούσαν γωνίες, έψαχναν κάθε γωνία, χώριζαν την έρευνα σε χαμηλά και ψηλά σημεία. Ξέρεις, υπάρχουν χειριστές που ψάχνουν τεμπέλικα, ειδικά σήμερα, που απλά στέκονται και κουνάνε τα χέρια τους και περιμένουν από το σκύλο να ψάξει κάθε γωνία και να κάνει όλη τη δουλειά. Αν συνεργάζομαι με ένα σκύλο, σκύβω ακουμπάω χαμηλά όπου θέλω να ψάξει, του δείχνω ψηλά για να ψάξει ψηλά, ακουμπάω τα σημεία που θέλω να δει… Δουλεύω με τον σκύλο μου με σειρά για να τον βάλω σε αυτό που λέμε «κώνος οσμής», δηλαδή το σημείο από όπου προέρχεται η οσμή. Αν περπατάμε απλά ευθεία εδώ πέρα, και υπάρχει κάποιο εκρηκτικό ψηλά και η οσμή του πέφτει προς τα κάτω, και ο σκύλος έχει το κεφάλι του κάτω και ψάχνει και δεν του δείξω να ψάξει ψηλά, είναι δικό μου λάθος, όχι του σκύλου.

Άρα, αποτυχίες του σκύλου μπορεί να είναι λάθη του χειριστή, μπορεί να είναι λάθη του σκύλου ή λάθη του εκπαιδευτή. Αν κρύψω κάτι σε ένα σημείο που γνωρίζω ότι έχει αέρα που πηγαίνει προς τα έξω και ρουφάει την οσμή προς τα έξω γιατί πχ. είναι σε ένα παράθυρο και ο αέρας φυσάει αντίστροφα, προετοιμάζω το σκύλο και τον χειριστή για αποτυχία. Εκτός και αν ο σκύλος συγκεντρωθεί ακριβώς σε αυτό το σημείο και ο χειριστής το χάσει. Ιδανικά θέλεις ο σκύλος σου να εντοπίσει μία οσμή σε μία ευρύτερη περιοχή. Αλλά ανάλογα με τον όγκο των εκρηκτικών, πόσα εκρηκτικά υπάρχουν, εάν υπάρχει κλιματισμός, αν υπάρχει εξαερισμός, αέρας, τι είδους πίεση έχει στο χώρο, θετική ή αρνητική… Όλα αυτά επηρεάζουν το πόσο μεγάλος ο κώνος οσμής σου θα είναι. Αν έχεις ένα τεράστιο κώνο οσμής με ένα σωρό εκρηκτικά, θα το εντοπίσει με το που μπει στη πόρτα. Θα περάσει τη πόρτα και θα πάει αμέσως στα εκρηκτικά.

Τέλος πάντων, αυτό είναι το όλο θέμα με τους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών, το πως εκπαιδεύονται, οι προβληματισμοί, οι παράγοντες που τους επηρεάζουν… Πιθανότητα σας δίνει μία ιδέα, οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει με σκυλιά, άλλοι που δεν έχουν δουλέψει αλλά αντιλαμβάνονται την αρχή «διέγερση, αντίδραση, επιβράβευση», την εκπαίδευση… Ίσως να μην είναι ξεκάθαρο αλλά ελπίζω να έχετε μία καλύτερη ιδέα γιατί οι σκύλοι ίσως να μην πιάνουν 100% και υπάρχουν πολλές κατηγορίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Από χρήματα, χρόνο για εκπαίδευση, κίνητρα για τους χειριστές, υγεία και φυσική κατάσταση των σκύλων, πολύ κουραστική χρήση των σκύλων ή για μεγάλα διαστήματα, μπορεί να μην κάνουν διάλειμμα στα σκυλιά και να έχει πολύ ζέστη έξω και οι σκύλοι να κουράζονται, μπορεί να είναι πολύ κρύο έξω… Όλα αυτά τα πράγματα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα ανίχνευσης του σκύλου. Άρα είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι μπορεί να αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τα εκρηκτικά. Θα βάλω ένα σύνδεσμο για το άρθρο για τα αεροδρόμια στη περιγραφή του βίντεο. Καλώς; Το κλείνω εδώ.


Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s