Βιβλίο: Spy Secrets That Can Save Your Life

Αυτό το βιβλίο είναι από τα λίγα όπου ο τίτλος του δεν υπερβάλει. Είναι ένα βιβλίο από ένα πρώην πράκτορα της Αμερικανικής CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) για τον οποίο έχουμε κάνει και αρκετές αναφορές στο παρελθόν. Είναι ένα πολύ ποιοτικό βιβλίο με πολλές χρήσιμες πληροφορίες για κάθε άνθρωπο.

Πηγή: PenguinRandomHouse.com
Πηγή: PenguinRandomHouse.com

Ολόκληρος ο τίτλος του βιβλίου είναι «Spy Secrets That Can Save Your Life: A Former CIA Officer Reveals Safety and Survival Techniques to Keep You and Your Family Protected» (Μυστικά κατασκόπων που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας: Ένας πρώην αξιωματικός της CIA αποκαλύπτει τεχνικές ασφαλείας και επιβίωσης για να παραμείνετε εσείς και η οικογένεια σας προστατευμένοι). Το βιβλίο είναι γραμμένο από τον κύριο Τζέισον Χάνσον που εργάζονταν για 7 χρόνια στη CIA με εξειδίκευση στην αντιτρομοκρατία και για τον οποίο έχουμε κάνει αναφορές και στο παρελθόν στα άρθρα μας «Ανασκόπηση: Urban Rifle Survival Set (online)», «Αντιπαρακολούθηση: Σπασμένο Τηλέφωνο», και «Ανασκόπηση: Prepper World Summit (online)». Όπως κάνουμε πάντα στα άρθρα αυτής της κατηγορίας, ακολουθεί η λίστα των περιεχομένων μεταφρασμένη στα Ελληνικά ώστε να έχουν όλοι οι αναγνώστες μας μία καλύτερη εικόνα για το βιβλίο.

Πηγή: ReviewJournal.com
Πηγή: ReviewJournal.com

 • Εισαγωγή
 • Συλλογή πληροφοριών επιβίωσης
 • Επίγνωση κατάστασης: Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα στη CIA
 • Η συλλογή κατασκοπείας διαφυγής και αποφυγής: Κρίσιμα αντικείμενα και πληροφορίες για επιβίωση καταστροφών μεγάλων και μικρών
 • Γίνε ειδικός αποδράσεων: Πως να αποδράσεις εύκολα από σχοινί, χειροπέδες, πλαστικά δεματικά, και κολλητική ταινία
 • Το απόρθητο σπίτι: Πως να ασφαλίσεις το σπίτι σου από εγκληματίες
 • Ασφάλεια ταξιδίων: Ασφάλεια σε αεροπλάνα, ταξί, και ξενοδοχεία
 • Μυστικά κοινωνικής μηχανικής
 • Πως να γίνεις ανθρώπινος ανιχνευτής ψεύδους
 • Πως να εξαφανιστείς χωρίς ούτε ένα ίχνος
 • Η τέχνη της οδήγησης επιβίωσης
 • Αυτοάμυνα: Όπλα και σημαντικές τακτικές αυτοάμυνας
 • Ευχαριστίες
 • Βιβλιογραφία
 • Ευρετήριο

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το βιβλίο αυτό δεν υπάρχει μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Ελπίζουμε όμως να το δούμε και στα Ελληνικά σύντομα. Είναι ένα βιβλίο 250 σελίδων χωρίς ούτε μία εικόνα, μόνο ένας βομβαρδισμός χρήσιμων πληροφοριών που αρκετές φορές δεν είναι εύκολο να τις βρει κανείς κάπου αλλού. Από το άρθρο μας «Αντιπαρακολούθηση: Σπασμένο Τηλέφωνο» μπορείτε να πάρετε μία γεύση των τεχνικών που περιγράφονται μέσα στο βιβλίο. Ο τρόπος συγγραφής του κυρίου Τ. Χάνσον είναι απλός αλλά χρησιμοποιεί αρκετές Αμερικανικές εκφράσεις και γι’αυτό ίσως να μην είναι πολύ εύκολο στην ανάγνωση από φίλους που δεν έχουν καλή γνώση της Αμερικανικής (όχι της Αγγλικής) γλώσσας και εκφράσεων.

Πηγή: TheSoundHQ.com
Πηγή: TheSoundHQ.com

Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε από πληροφορίες ασφάλισης της οικίας σας, μέχρι προχωρημένες τεχνικές όπως, πως μπορούμε να βάλουμε μπρος ένα όχημα για διαφυγή επιβίωσης, πως γίνεται η σωστή μεταμφίεση για να κρύψεις τη ταυτότητα σου, επιβίωση και ασφάλεια σε αεροπλάνα, τεχνικές διαφυγής από σχοινιά, χειροπέδες, πλαστικά δεματικά, τεχνικές αυτοάμυνας, απεγκλωβισμός από οχήματα, ανίχνευση ψεύδους και πάρα, πάρα πολλά ακόμα. Το καλό με αυτό το βιβλίο είναι ότι τα παρουσιάζει όλα με στοιχεία και δεδομένα από πραγματικά περιστατικά τα οποία, εφόσον ο αναγνώστης ενδιαφέρεται, μπορεί να τα μελετήσει από τις παραπομπές που υπάρχουν στη βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το βιβλίο μπήκε εβδομάδες μετά την έκδοση του μέσα στη λίστα των πρώτων σε πωλήσεων βιβλίων (Best Sellers) των New York Times.

Πηγή: TheChaosAndTheClutter.com
Πηγή: TheChaosAndTheClutter.com

Αν και στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πολλά βιβλία με αντίστοιχο περιεχόμενο, το συγκεκριμένο είναι ενημερωμένο και με παραδείγματα για τα σημερινά δεδομένα και όχι με αυτά του Ψυχρού Πολέμου. Η μεγάλη βιβλιογραφία του και ο καλογραμμένος τρόπος του συγγραφέα το κάνουν ένα καλό εγχειρίδιο εκπαιδεύσεως. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι επίσης ότι δεν πέφτει στη παγίδα της εποχής μας, τον εξοπλισμό και καταναλωτισμό, αλλά δουλεύει με τη σωστή σειρά. Δηλαδή, τρόπος σκέψης, εκπαίδευση και εξάσκηση και τέλος, εξοπλισμός. Βέβαια, καθώς το βιβλίο είναι περισσότερο ένα εγχειρίδιο εκπαιδεύσεως παρά κάτι άλλο, απαιτεί και από τον αναγνώστη μελέτη, εξάσκηση και συντήρηση των γνώσεων που αποκομίζει. Ακόμα και αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρουν σοβαρά τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, είναι καλό να τα γνωρίζει καθώς δεν είναι εύκολο να τα μάθει από άλλες πηγές σήμερα. Όπως είπαμε και κατά την εισαγωγή, το βιβλίο αυτό είναι από τα ελάχιστα καινούργια βιβλία στα οποία ο τίτλος του δεν είναι υπερβολή και πραγματικά αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο του. Κλείνοντας, ελπίζουμε σύντομα να το δούμε και μεταφρασμένο στα Ελληνικά ώστε όλοι οι Έλληνες να λάβουν γνώσεις που μπορεί να τους σώσουν τη ζωή από έναν έμπειρο επαγγελματία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

2 thoughts on “Βιβλίο: Spy Secrets That Can Save Your Life

  • Οι πιο γνωστές πρακτικές εξαναγκασμού ανθρώπων με χρήση συγκεκριμένων τεχνασμάτων, πχ. η εκμετάλλευση γνωστικών προκαταλήψεων. Μπορείτε να διαβάσετε μία αναφορά για τη κοινωνική μηχανική στον ηλεκτρονικό κόσμο εδώ. Παρόμοιες τεχνικές χρησιμοποιούνται και στο πραγματικό κόσμο για εξαπάτηση. Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται σε μυστικά για αυτές τις τεχνικές και τη χρήση τους.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s