Πατέντα Μάχης: Φακός και Σκιές στην Έρευνα

Είτε είστε ένας απλός πολίτης είτε ένας επαγγελματίας στο χώρο της ασφάλειας και άμυνας οι πιθανότητες να χρειαστεί να εντοπίσετε με φακό κάποιο αντικείμενο στο έδαφος είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά και μπορείτε να το κάνετε απλώς ρίχνοντας φως προς την περιοχή ενδιαφέροντος αλλά υπάρχει και ένας άλλος πολύ πρακτικός τρόπος.

Πηγή: PennLive.com
Πηγή: PennLive.com

Τη τεχνική αυτή θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως μία πατέντα καθώς διδάσκεται από στόμα σε στόμα σε άτομα που χρειάζεται συχνά να εντοπίζουν στοιχεία σε σκοτεινά περιβάλλοντα. Κάτι που αγνοεί αρκετός κόσμος είναι ότι η τακτική «δύναμη» του φακού είναι και η αδυναμία του. Αυτό δεν είναι άλλο από τις σκιές που δημιουργεί στα αντικείμενα που φωτίζει. Αν κάποιος γνωρίζει πως να τις εκμεταλλευτεί μπορεί να έχει τεράστια διαφορά στην αποτελεσματικότητα του.

Πηγή: WSJ.com
Πηγή: WSJ.com

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν όρθιοι να φωτίσουν μία περιοχή το οποίο από τη μία τους δίνει μία εικόνα του σημείου με σχετικά μεγάλη κάλυψη, αλλά από την άλλη οδηγεί τις σκιές των αντικειμένων που φωτίζει να είναι σχεδόν κάθετες στα αντικείμενα. Και στις δύο παραπάνω φωτογραφίες αλλά και στη παρακάτω βλέπετε αυτό το τρόπο έρευνας με φακό. Ο τρόπος αυτός είναι αρκετές φορές καλός όμως άλλες φορές είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ένα μικρό αντικείμενο έτσι.

Πηγή: ABC.net.au
Πηγή: ABC.net.au

Από την άλλη πλευρά, αν βάλουμε τον φακό χαμηλά στο έδαφος ώστε να φωτίζει οποιαδήποτε αντικείμενα υπό γωνία, τότε θα δημιουργήσει μεγάλες και μακριές σκιές που θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε αμέσως αν υπάρχει κάτι σε αυτό το σημείο. Βλέπετε ένα παράδειγμα στην επόμενη φωτογραφία όπου έχουμε δύο κάλυκες διαμετρήματος 10mm Auto στο έδαφος. Στην αριστερή φωτογραφία φωτίζουμε το σημείο όρθιοι κρατώντας το φακό πάνω από το σημείο όπως είδαμε στις παραπάνω φωτογραφίες ενώ δεξιά έχουμε το φακό σχεδόν να ακουμπάει στο έδαφος. Είναι φανερό ότι με το δεύτερο τρόπο οι κάλυκες γίνονται πολύ πιο γρήγορα αντιληπτοί.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε λιγότερο ανώμαλα εδάφη η τεχνική αυτή έχει ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς τα αντικείμενα γίνονται πολύ πιο εύκολα αντιληπτά χάρη στις σκιές. Βεβαίως, δε σημαίνει ότι πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή τη τεχνική. Όπως με όλα όσα μαθαίνουμε είναι απλώς ένα ακόμα εργαλείο που ίσως σε κάποια κατάσταση να φανεί χρήσιμο, δεν υπάρχει τίποτα που να δουλεύει πάντα και παντού με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Αυτή η απλή τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει σε δεκάδες περιπτώσεις. Είτε είστε ένας πολίτης που έχασε τα κλειδιά του και τα ψάχνει στο σκοτάδι είτε ένας αστυνομικός που αναζητεί κάποιο στοιχείο, η πατέντα αυτή μπορεί να σας κάνει πιο αποτελεσματικούς σε κάποιες περιπτώσεις.

Πηγή: TheDay.com
Πηγή: TheDay.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s