Αναφορά Ιράκ #21

Το Μάρτιο του 2016 η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκανε μία μεγάλη επίθεση ενάντιων των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Αυτό το περιστατικό θα παρουσιάσουμε σε μεγαλύτερο βάθος σε αυτή την αναφορά.

Πηγή: BDNews24.com
Πηγή: BDNews24.com

Η επίθεση συνέβη τη Κυριακή 6 Μαρτίου του 2016 στη πόλη Χίλα. Η πόλη Χίλα βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα Νότια της Βαγδάτης και κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Σιίτες Μουσουλμάνους. Για λόγους ασφαλείας όλες οι μεγάλες πόλεις στο Ιράκ έχουν μπλόκα ελέγχου στις εισόδους και εξόδους των πόλεων και εκεί ακριβώς έγινε η επίθεση αυτή. Στο σημείο ελέγχου της αστυνομίας που βρίσκεται Νότια της Βαγδάτης, σχετικά κοντά στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης. Βλέπετε που ακριβώς βρίσκεται η πόλη Χίλα από την επόμενη εικόνα.

Πηγή: AlJazeera.com
Πηγή: AlJazeera.com

Η τακτική που χρησιμοποίησε το Ισλαμικό Κράτος σε αυτή την επίθεση είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική του. Χρησιμοποίησαν ένα όχημα ως αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τα γνωστά στη στρατιωτική ορολογία ως VBIED (Vehicle-Borne Improvised Explosive Device, Όχημα-Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός). Αυτό που έκανε την επίθεση τόσο θανατηφόρα όμως ήταν ο όγκος των εκρηκτικών υλών, ως VBIED χρησιμοποιήθηκε ένα βυτιοφόρο γεμάτο με εκρηκτική ύλη. Σε όσους αναρωτιούνται γιατί δε το σταμάτησαν οι Ιρακινοί αστυνομικοί εξουδετερώνοντας τον οδηγό (βομβιστή αυτοκτονίας) του η απάντηση είναι απλή. Στους πολέμους που συμμετέχει η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχουμε δει αμέτρητες φορές τη χρήση VBIED αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι τους προσθέτουν αυτοσχέδια θωράκιση καθώς είχαν αρκετές περιπτώσεις εξουδετέρωσης του οδηγού προτού φτάσει στο στόχο του. Βλέπετε ένα παρόμοιο VBIED που είχε εξουδετερωθεί σε άλλη απόπειρα επίθεσης εδώ.

Πηγή: TheNational.ae
Πηγή: TheNational.ae

Δυστυχώς όμως, σε αυτή τη περίπτωση οι αστυνομικοί δε κατάφεραν έγκαιρα να εξουδετερώσουν τον οδηγό βομβιστή αυτοκτονίας και το VBIED χτύπησε στο μπλόκο και εν συνεχεία πυροδοτήθηκε. Η τεράστια έκρηξη κατέστρεψε οχήματα και κτίρια σε κοντινή απόσταση και οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπους και πάνω από 70 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα τοπικά νοσοκομεία. Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση, το ειδησιογραφικό πρακτορείο Amaq που ανοικτά υποστηρίζει τις θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έκανε την ακόλουθη δημοσίευση δηλώνοντας ότι την επίθεση αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

«Μία επιχείρηση ενός μάρτυρα με ένα φορτηγό-βόμβα χτύπησε στη περιοχή Ερείπια Βαβυλώνας το σημείο ελέγχου στην είσοδο της πόλης Χίλα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες»

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος ασφαλείας της επαρχίας κύριος Φαλάχ αλ-Ράχντι δήλωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι 23 Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιωτικοί και επίσης είπε κατά λέξη:

«Είναι η μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση που έχει δεχθεί η επαρχία μας μέχρι σήμερα. Το σημείο ελέγχου, η κοντυνή αστυνομική διεύθυνση καταστράφηκαν τελείως όπως επίσης και μερικά σπίτια και δεκάδες οχήματα»

Τα κίνητρα της επίθεσης δε γνωρίζουμε αν είναι αποκλειστικά επεκτατικά ή όχι. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη περιοχή έχουν έδρα πολλές Σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που είναι καθέτως αντίθετες με τις Σουνιτικές πεποιθήσεις του Ισλαμικού Κράτους. Βλέπετε ενδεικτικά παρακάτω μία φωτογραφία λίγο μετά την επίθεση όπου μέλη της Σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χασίντ Σαμπί (μετάφραση: Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης) μεταφέρουν το σώμα ενός θύματος της επίθεσης.

Πηγή: Reuters.com
Πηγή: Reuters.com

Η δημοσιογράφος Τζέιν Αράφ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al-Jazeera έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με την επίθεση λίγο αργότερα:

«Ήταν προφανώς μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που συνέβη στο σημείο ελέγχου το οποίο κατά κανόνα επανδρώνεται με Ιρακινούς στρατιώτες και ομοσπονδιακές αστυνομικές δυνάμεις. Η μεγάλη ουρά αυτοκινήτων προς αυτό το δρόμο επίσης χτυπήθηκε από την έκρηξη»

Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία δύο Ιρακινούς αστυνομικούς λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση με VBIED στη πόλη Χίλα.

Πηγή: RT.com
Πηγή: RT.com

Μερικοί λένε ότι η επίθεση ίσως να σχετίζεται και με τη δήλωση που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα ο κύριος Μπρετ Μακγκιούρκ, Αμερικανός εκπρόσωπος της συμμαχίας καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. Είχε δηλώσει σε συνέδριο στη Βαγδάτη ότι το Ισλαμικό Κράτος χάνει τη μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ και της Συρίας και ότι πλέον οι περισσότερες πόλεις μπαίνουν σε ένα στάδιο σταθεροποίησης της ασφάλειας τους. Παρακάτω βλέπετε έναν Ιρακινό στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας από τη πόλη Χίλα λεπτά μετά την επίθεση.

Πηγή: Reuters.com
Πηγή: Reuters.com

Από τη τακτική πλευρά του θέματος, όσο εξελίσσονται οι τακτικές εξουδετέρωσης των VBIED τόσο εξελίσσονται και τα αντίμετρα των τρομοκρατών. Αυτή η αναφορά μας δείχνει ξεκάθαρα το πόσο φονικό όπλο είναι το VBIED και πως πρέπει να βρεθούν νέες τακτικές αντιμετώπισης. Τώρα από τη στρατηγική πλευρά, η αναφορά μας δείχνει μία ασυνήθιστη ενέργεια από τη πλευρά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Με τις πληροφορίες που γνωρίζουμε δεν είναι ξεκάθαρα τα κίνητρα πίσω από αυτή την επίθεση, ωστόσο, δε θα πρέπει να αποκλείσουμε τη πιθανότητα αντιποίνων στις τοπικές παραστρατιωτικές οργανώσεις για απώλειες του ΙΚ που δεν έγιναν γνωστές στα ΜΜΕ, ειδικά αν σκεφτούμε ότι η Χίλα ήταν μία πόλη που δεν ήταν μέσα στους βασικούς στόχους του ΙΚ μέχρι σήμερα.

Πηγή: Reuters.com
Πηγή: Reuters.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s