Διατροφή: Notration Verpflegung (Γερμανία)

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ένα έτοιμο γεύμα επιβίωσης που χρησιμοποιείται επισήμως στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο παρελθόν είχαμε γράψει αντίστοιχα άρθρα και για τα Αμερικανικά MRE όπως επίσης και για τα Ρωσικά Marine Pro. Έτσι, αυτό θα είναι το πρώτο μας άρθρο που θα παρουσιάζουμε ένα αντίστοιχο προϊόν από την Ευρώπη.

Πηγή: Kotte-Zeller.de
Πηγή: Kotte-Zeller.de

Εδώ και πολλά χρόνια το Bundesamt für Ausrüstung (Ομοσπονδιακό Επιτελείο Εξοπλισμών) της Γερμανίας παρασκευάζει τα εν λόγω γεύματα επιβίωσης τα οποία είναι κοινά για όλους τους κλάδους των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στόχος του τυποποιημένου αυτού γεύματος είναι αποκλειστικά οι καταστάσεις επιβίωσης και όχι η μόνιμη σίτιση (όπως είναι για παράδειγμα τα Αμερικανικά MRE). Έτσι έχει κατασκευαστεί να είναι μικρό και ελαφρύ περιέχοντας μόνο τα απαραίτητα για επιβίωση 24 ωρών.

Πηγή: forum.davidmanise.com
Πηγή: forum.davidmanise.com

Εάν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες περί της τυποποίησης του μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες βάση του ΝΑΤΟϊκού αριθμού προϊόντος (NSN) που είναι 8970-12-179-1226. Εξωτερικά τώρα, η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από χαρτί και έχει γραμμένες όλες τις πληροφορίες σε τρεις γλώσσες. Στα Γερμανικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Στο μπροστινό μέρος αναγράφεται απλώς «Notration Verpflegung» (Γεύμα επιβίωσης) και το συνολικό βάρος (220 γραμμάρια), ενώ στις πλαϊνές και πίσω πλευρές τις συσκευασίας αναγράφονται οδηγίες χρήσης.

Πηγή: Berlin-Military.com
Πηγή: Berlin-Military.com

Ο μέγιστος χρόνος αποθήκευσης του είναι 10 χρόνια ενώ δεν έχει περιορισμούς για συγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης. Ώστε να έχουν όλοι οι αναγνώστες μας μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των οδηγιών που αναγράφονται στη συσκευασία, παραθέτουμε την απόδοση τους στα Ελληνικά εδώ.Το γεύμα έκτακτης ανάγκης καλύπτει τη πείνα σου και διατηρεί την αποτελεσματικότητα σου όταν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, επανειλημμένα καταναλώνεις μικρά κομμάτια και τα αφήνεις να διαλύονται στο στόμα σου.

Περιεχόμενα:
Συμπυκνωμένο φαγητό, στιγμιαίο τσάι, ταμπλέτες καθαρισμού νερού.

Ταμπλέτες καθαρισμού νερού: Μη τις χρησιμοποιείτε! Μόνο για έκτακτη ανάγκη!
Να τις χρησιμοποιείτε μόνο αν είναι αδύνατος ο βρασμός του νερού.

Διαλύστε 2 ταμπλέτες σε 1 λίτρο νερού ενώ το ανακινείτε συχνά, μην πιείτε ή χρησιμοποιήσετε το νερό για προετοιμασία ροφημάτων καθώς το μείγμα αντιδρά για περίπου 20 λεπτά. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 24 ώρες μετά.Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε να περιεχόμενα της συσκευασίας (εκτός τις ταμπλέτες που δε φαίνονται σε αυτή τη φωτογραφία). Σίγουρα αρκετοί αναγνώστες θα θέλουν να μάθουν τη διατροφική αξία των παραπάνω. Ο πίνακας διατροφικής αξίας που αναγράφεται στη συσκευασία είναι ο παρακάτω.

Περιεχόμενα: Ψημένο σιτάρι, φοινικέλαιο, ζάχαρη, πρωτεΐνη σόγιας, εκχύλισμα βύνης κριθαριού

Αξία ανά: 100 γρ. 1 μπάρα (55 γρ.)
Ενέργεια 1920kJ/460kcal 1056kJ/253kcal
Λιπαρά 17.3 γρ. 9.51 γρ.
     Εκ των οποίων κορεσμένα 8.6 γρ. 4.73 γρ.
Υδατάνθρακες 53.1 γρ. 29.2 γρ.
     Εκ των οποίων σάκχαρα 15.4 γρ. 8.47 γρ.
Φυτικές ίνες 7.1 γρ. 3.9 γρ.
Πρωτεΐνη 14.5 γρ. 8.0 γρ.
Αλάτι 0.5 γρ. 0.3 γρ.

Ενέργεια ανά γεύμα 220 γραμμαρίων: 4225kJ/1015kcal

Πηγή: AlfaShirt.de
Πηγή: AlfaShirt.de

Και αφού τελειώσαμε με τα τεχνικά, πάμε να δούμε και το περιεχόμενο. Το πιο απλό ασφαλώς είναι οι τέσσερις ταμπλέτες χαλαζόνης για τον καθαρισμό του νερού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο λόγος που δεν τις είδατε στη παραπάνω φωτογραφία είναι ότι διότι είναι κολλημένες πίσω από ένα από τα δύο φακελάκια τσάι. Ο λόγος που τις κολλάνε εκεί είναι γιατί είναι πολύ εύκολο να χαθούν όταν ανοίξει κάποιος τη συσκευασία. Βλέπετε πως ακριβώς είναι κολλημένες στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η ταμπλέτα γράφει επάνω ότι διαβάσαμε και στις οδηγίες, δηλαδή ότι χρειάζονται δύο ταμπλέτες για ένα λίτρο νερού και θα πρέπει να αναμειγνύονται συνεχώς για περίπου 20 λεπτά. Κάτω από αυτό έχει τη διεύθυνση του εργοστασίου που τις κατασκευάζει. Παρότι η συσκευασία τους φαίνεται σαν απλό χαρτί, όπως βλέπετε παρακάτω έχει μόνωση και αδιαβροχοποίηση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το στιγμιαίο τσάι έχει επίσης μικρό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά είναι δύο συσκευασίες βάρους 1.2 γραμμαρίων η κάθε μία. Η κάθε συσκευασία αντιστοιχεί σε τρία φλιτζάνια (450ml) όπως διαβάζουμε στη συσκευασία. Έτσι με αυτά τα δύο φακελάκια σίγουρα δε θα ξεμείνετε από τσάι.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Χωρίς αμφιβολία, το πιο ενδιαφέρον μέρος είναι η τροφή έκτακτης ανάγκης. Όταν ανοίξουμε την αεροστεγή συσκευασία από πολύ σκληρό αλουμινόχαρτο βλέπουμε μέσα τέσσερις μπάρες τυλιγμένες σφιχτά σε πλαστικές συσκευασίες. Η κάθε μία έχει βάρος 55 γραμμάρια και μπορείτε να δείτε τη διατροφική της αξία στο πίνακα που παραθέσαμε νωρίτερα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ίσως κάποιοι αναγνώστες μας να αναγνωρίσουν αμέσως τις ομοιότητες που έχουν εμφανισιακά με τα Ρωσικά Marine Pro. Ωστόσο, η εμφάνιση είναι το μόνο κοινό τους. Οι μπάρες αυτές είναι μικρότερες αλλά παχύτερες, έχουν άλλο σχήμα και το πιο σημαντικό, άλλη υφή και γεύση. Βεβαίως, το ότι έχουν ατομικές συσκευασίες είναι πολύ καλό καθώς έτσι είναι ευκολότερη η κατανάλωση τους σε μεγάλο διάστημα. Επίσης, μπορούν να φαγωθούν όπως είναι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως προτείνουν οι οδηγίες (να τις αφήνουμε να λιώνουν στο στόμα μας δηλαδή) όπως επίσης μπορούν και να διαλυθούν σε νερό. Άρα σίγουρα, από τη πρακτική πλευρά είναι πολύ ανώτερες των αντίστοιχων Ρωσικών.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στο θέμα της υφής και της γεύσης επίσης δεν έχουν καμία σχέση. Αρχικά, είναι πάρα πολύ εύθραυστες. Όπως φαίνεται και από την επόμενη φωτογραφία διαλύονται με το που τις ακουμπάς. Η υφή τους είναι στεγνή και ξηρή, όπως όταν πιάνουμε τριμμένη φρυγανιά, και η γεύση τους είναι ανύπαρκτη. Δεν αφήνουν καμία απολύτως χαρακτηριστική ή έντονη γεύση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η τιμή της συλλογής αυτής στην Ευρώπη κυμαίνεται στα €7 με €10 το οποίο δεν είναι υπερβολικό για αυτά που προσφέρει. Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη της μεγάλης ποσότητας τσαγιού ίσως να είναι χρήσιμη για κάποιες κουλτούρες, αλλά όχι παντού. Διατροφικά είναι αρκετά καλό γεύμα επιβίωσης και ο χρόνος αποθήκευσης των 10 ετών είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται εύκολα από άλλα αντίστοιχα προϊόντα. Σε γενικές γραμμές είναι μία καλή λύση αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s