Αναφορά Νιγηρία #3

Η τρομοκρατική οργάνωση Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει με το προηγούμενο όνομα της, δηλαδή Μπόκο Χαράμ, είναι μία από τις πιο μεγάλες απειλές στην Αφρικανική ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία αναφορά από το Μάρτιο του 2016 όπου η εν λόγω Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση έκανε μία ιδιαίτερα θανατηφόρα επίθεση.

Πηγή: France24.com
Πηγή: France24.com

Η επίθεση έγινε μέσα σε ένα Ισλαμικό τέμενος στο χωριό Ουμαράρι στη περιοχή Μολάι που είναι ένα προάστιο του Μαϊνταγκούρι, στη πολιτεία του Μπόρνο της Βορειοανατολικής Νιγηρίας. Μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps ή από τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: GoogleMaps
Πηγή: GoogleMaps

Το ξημέρωμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου του 2016 στο Ισλαμικό τέμενος μαζεύονταν κόσμος για τη πρωινή προσευχή. Ανάμεσα τους και μία γυναίκα με κρυμμένο εκρηκτικό γιλέκο μεταμφιεσμένη ως άντρας. Η γυναίκα μπήκε μέσα στο τέμενος και περίμενε να ξεκινήσει η προσευχή. Κατά τις 05:30 το πρωί και ενώ η προσευχή βρίσκονταν σε εξέλιξη πυροδότησε το εκρηκτικό της γιλέκο.

Πηγή: FirstAfricaNews.ng
Πηγή: FirstAfricaNews.ng

Καθώς ο κόσμος έτρεχε να βγει έξω, μία δεύτερη γυναίκα βομβιστής αυτοκτονίας, επίσης μεταμφιεσμένη ως άντρας, έτρεξε προς την είσοδο καθώς ο κόσμος προσπαθούσε να βγει και πυροδότησε το δικό της εκρηκτικό γιλέκο στην είσοδο του Ισλαμικού τέμενος. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές ο τραγικός απολογισμός είναι 22 νεκροί και 18 τραυματίες αλλά οι δύο διασώστες που έσπευσαν στο σημείο ανέφεραν στα τοπικά ειδησιογραφικά πρακτορεία 22 νεκρούς και 35 τραυματίες. Ένας από τους δύο διασώστες, ανάμεσα σε άλλα δήλωσε:

«Τα άσχημα κατεστραμμένα σώματα δύο γυναικών ντυμένα με αντρικά ρούχα αναγνωρίστηκαν ως οι βομβιστές και βρέθηκαν στο τέμενος κατά τη διάρκεια της διάσωσης.»

Πηγή: VoaNews.com
Πηγή: VoaNews.com

Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αλλά όλα δείχνουν προς τη Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι (πρώην Μπόκο Χαράμ). Όπως είναι ευρέως γνωστό, αυτή η τρομοκρατική οργάνωση έκανε πάντα επιθέσεις με γυναίκες ως βομβιστές αυτοκτονίας όμως λόγω των αυστηρών μέτρων που έλαβε η Αφρικανική συνομοσπονδία για να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις ανάγκασε την οργάνωση να κάνει μεταμφιέσεις των γυναικών βομβιστών της σε άντρες, όπως και σε αυτή την επίθεση. Επίσης, ακόμα και από την εποχή της Μπόκο Χαράμ (δηλαδή από περίπου το 2002), αυτή η τρομοκρατική οργάνωση έχει στοχεύσει πολλές φορές τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς είναι κλειδί στην επέκταση του Ισλαμικού Χαλιφάτου που επιθυμεί να επιβάλει.

Πηγή: PremiumTimesNG.com
Πηγή: PremiumTimesNG.com

Οι επιθέσεις της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ιδιαίτερα βίαιες και θανατηφόρες και παρότι το τελευταίο καιρό περιορίζονται στην Αφρική, δε πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί ένα νέο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να γεννηθεί και στην Αφρική. Και η Αφρική, σε αντίθεση με τη Μέση Ανατολή και Ασία, έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο πληθυσμό, εκ των οποίων το 53% είναι Μουσουλμάνοι. Επίσης, οι δυσκολίες που έχουν στη καθημερινότητα τους, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και οι ο αριθμός των νεαρών αντρών δείχνουν, δυστυχώς, ένα πολύ ευδόκιμο κλίμα για τη γέννηση μίας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης μεγέθους μεγαλύτερου του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: Naij.com
Πηγή: Naij.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s