Αναφορά Σομαλία #4

Στη Σομαλία οι προσπάθειες της Ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ (Η Νεολαία) να καταλάβει μεγάλες περιοχές συνεχίζεται με σταθερή ένταση. Σε αυτή την αναφορά θα δούμε μία επίθεση από το Μάρτιο του 2016 που θυμίζει λιγότερο τις πρακτικές της Αλ-Σαμπάμπ και περισσότερο αυτές των αντίστοιχων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: cfr.org
Πηγή: cfr.org

Το Μογκαντίσου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κομβικά σημεία της Σομαλίας και γι’αυτό συγκεντρώνει πολλές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτή έχει μία ξεχωριστή πρακτική εκτέλεσης. Στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σαμπάμπ είχαν τοποθετήσει τη Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 μία βόμβα κάτω από το δρόμο στο χωριό Αλαμάντα που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μογκαντίσου.

Πηγή: DigitalJournal.com
Πηγή: DigitalJournal.com

Όταν ένα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων πέρασε λίγο αργότερα το δρόμο κάποιος πυροδότησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες και τραυματίζοντας ακόμα οκτώ. Λίγα λεπτά αργότερα η τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και τη συμπεριέλαβε στον πόλεμο που κάνει τα τελευταία χρόνια ενάντια στη κυβέρνηση της Σομαλίας.

Πηγή: ShabelleNews.com
Πηγή: ShabelleNews.com

Η επίθεση αυτή παρουσιάζει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, παρότι μία τέτοια επίθεση θα ήταν καθημερινότητα για το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, η χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο δρόμο δεν είναι από τις συνιθισμένες πρακτικές της Αλ-Σαμπάμπ. Αυτό μπορεί να δείχνει στρατολόγηση ατόμων από άλλες οργανώσεις ή ακόμα και αλλαγή κατεύθυνσης και τακτικών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σημαντικό γεγονός που δε θα πρέπει να αγνοήσουμε.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s