5 Φάσεις Τακτικής Χρήσης Φορτηγού

Αυτές οι πέντε φάσεις ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και σύντομα υιοθετήθηκαν σε όλες τις ΝΑΤΟϊκές χώρες για ασφαλή μετακίνηση φορτηγών σε οργανωμένα τακτικά τμήματα, κατά κανόνα στρατιωτικά. Αργότερα, είδαμε να τις χρησιμοποιούν και ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Σε αυτό το άρθρο θα τις δούμε λίγο καλύτερα.

Πηγή: PhileNews.com
Πηγή: PhileNews.com

Ασφαλώς, τα φορτηγά ποτέ δε κινούνται μεμονωμένα καθώς είναι ευάλωτα σε πολλές διαφορετικές επιθέσεις. Ωστόσο, παρότι έχουν κάλυψη από άλλα οχήματα πρέπει να ακολουθούν μία σειρά από κανόνες την επιτυχημένη εκτέλεση της αποστολής τους γρήγορα και με ασφάλεια. Επίσης, επίτηδες θα δείτε ότι κάποιες φάσεις είναι κάπως αόριστες και ανοικτές. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι οι φάσεις αυτές είναι οδηγίες που πρέπει να προσαρμόζονται στις επιχειρησιακές ανάγκες, και ποτέ το αντίθετο. Ας δούμε λοιπόν τις πέντε φάσεις τακτικής χρήσης φορτηγού.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

1. Σχέδιο Προετοιμασίας
Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει μόνο δύο στοιχεία τα οποία πρέπει να μελετηθούν και να επιλεχθούν ανάλογα πάντα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Το πρώτο είναι το ασφαλές σημείο φόρτωσης το οποίο μπορεί να είναι είτε εντός μίας ασφαλούς περιοχής (πχ. στρατόπεδο) ή κάποιο έκτακτο προκαθορισμένο σημείο που προσωρινά ασφαλίζεται από προσωπικό που βρίσκεται στη περιοχή. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ακόμα εναλλακτικό σημείο σε περίπτωση που το πρώτο δεν είναι προσβάσιμο ή ασφαλές. Το δεύτερο μέρος της πρώτης φάσης είναι η σηματοδότηση, για ημέρα και νύχτα, του σημείου αυτού. Πρέπει να έχει προκαθοριστεί και να είναι ξεκάθαρη. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από χημικά φώτα μέχρι καταδείκτες λέιζερ ή υπέρυθρους ανακλαστήρες.

Πηγή: Archive.defense.gov
Πηγή: Archive.defense.gov

2. Σχέδιο Φόρτωσης/Επιβίβασης
Είτε αναφερόμαστε σε μεταφορά προσωπικού είτε σε μεταφορά υλικών, πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη διαδικασία φόρτωσης. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου πολλά φορτηγά είναι μέρος της αποστολής, όλοι πρέπει να γνωρίζουν από πριν τις αρμοδιότητες τους κατά το στάδιο αυτό για την επίτευξη του στόχου με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατό.

Πηγή: Army.gr
Πηγή: Army.gr

3. Σχέδιο Κίνησης
Το σχέδιο αυτό δεν αφορά τόσο τη πορεία του οχήματος όσο το προσωπικό που επιβαίνει στο όχημα. Το προσωπικό πρέπει να είναι σε εγρήγορση (αυτό συμπεριλαμβάνει τους επιβάτες εφόσον έχει) με τους ομαδάρχες και αξιωματικούς να παρακολουθούν και να εξασφαλίζουν ότι ακολουθείται η προκαθορισμένη πορεία. Επίσης, σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνονται τα βήματα για αντίδραση σε επαφή είτε αυτό είναι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, είτε ένοπλη επίθεση, είτε ενέδρα. Όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσει σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Πηγή: iEfimerida.gr
Πηγή: iEfimerida.gr

4. Σχέδιο Εκφόρτωσης/Αποβίβασης
Το πρώτο είναι να έχει επιλεχθεί ένα ασφαλές σημείο με μόνιμη (πχ. στρατόπεδο) ή προσωρινή ασφάλεια (από κάποια ομάδα μάχης). Στη συνέχεια γίνεται η εκφόρτωση των υλικών ή αποβίβαση του προσωπικού. Εφόσον τα οχήματα μεταφέρουν προσωπικό, το προσωπικό θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για το πως θα βγει από τα οχήματα, θα κάνει αναγνώριση και ασφάλιση του χώρου και παροχή περιμετρικής άμυνας μέχρι να απομακρυνθούν τα οχήματα. Αν το όχημα μεταφέρει υλικά, τότε όπως και κατά τη φόρτωση όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις αρμοδιότητες τους ώστε να ολοκληρωθεί η αποστολή γρήγορα και με ασφάλεια.

Πηγή: GettyImages.com
Πηγή: GettyImages.com

5. Σχέδιο Τακτικής Κίνησης στο Έδαφος
Αυτό είναι το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθηθεί από το προσωπικό όταν θα έχει απομακρυνθεί το/τα φορτηγό/α από το σημείο. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς το τι θα πρέπει να κάνουν χωρίς να ξοδεύεται χρόνος σε οργάνωση της τελευταίας στιγμής που το πιθανότερο είναι ότι θα έχει πολλά κενά στο σχεδιασμό της.

Πηγή: Salon.com
Πηγή: Salon.com

Με αυτά τα απλά πέντε βήματα μπορεί να εξασφαλιστεί μία ασφαλέστερη μεταφορά με φορτηγά σε μία επικίνδυνη περιοχή. Φυσικά και δεν καλύπτει όλο το εύρος των απειλών αλλά ο κύριος στόχος της είναι να έχει προετοιμάσει το προσωπικό για ταχεία αντίδραση ώστε όταν συμβεί κάτι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και επίσης, να μην χρειαστεί να παρθούν πολλές αποφάσεις τα κρίσιμα δευτερόλεπτα. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται σήμερα και από εταιρίες υπηρεσιών ασφαλείας που λειτουργούν σε επικίνδυνες περιοχές.

Πηγή: AlArabiya.net
Πηγή: AlArabiya.net

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s