Βιβλίο: Service – A Navy SEAL at War

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Βιβλίο: Ο Μόνος Επιζών» το οποίο ο περισσότερος κόσμος το γνώρισε από τη ταινία που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. Πέντε χρόνια αργότερα ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ SEAL, κύριος Μάρκους Λουτρέλ κυκλοφόρησε ένα άλλο βιβλίο, το βιβλίο «Service: A Navy SEAL at War» (Υπηρεσία: Ένας Navy SEAL στο Πόλεμο) το οποίο θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Amazon.com
Πηγή: Amazon.com

Λόγω της ιστορίας που μοιράστηκε (έπειτα από αίτημα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και συναδέλφων του) ο SEAL κύριος Μάρκους Λουτρέλ με το βιβλίο του «Ο Μόνος Επιζών», αλλά και της αντίστοιχης ταινίας, πολλοί πίστευαν ότι αυτή ήταν η μοναδική σοβαρή πολεμική εμπειρία που είχε ζήσει. Ωστόσο, από το 2005 που έγινε το περιστατικό του βιβλίου «Ο Μόνος Επιζών» μέχρι και το 2009 όπου αποστρατεύτηκε, συνέχισε να υπηρετεί στις Ειδικές Δυνάμεις SEAL του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχοντας σε εκατοντάδες αποστολές. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 2012 και είναι ουσιαστικά, μία συλλογή από προσωπικές του ιστορίες μετά την επιστροφή του από την επιχείρηση «Red Wings» που έγινε γνωστή από το βιβλίο και τη ταινία «Ο Μόνος Επιζών», τις επόμενες αποστολές του στο Ιράκ και τη ζωή του μετά την αποστράτευση του.

Πηγή: Alchetron.com
Πηγή: Alchetron.com

Τώρα στο περιεχόμενο, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, ο SEAL κύριος Μάρκους Λουτρέλ μετά από όσα πέρασε ως αποτέλεσμα της επιχείρησης «Red Wings», και ιδιαίτερα των τεράστιων απωλειών της, σκέφτονταν σοβαρά να αποστρατευτεί. Την άποψη του την άλλαξε ο δίδυμος αδερφός του, που είναι επίσης SEAL, ο κύριος Μόργκαν Λουτρέλ. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο παρακάτω μεταφρασμένο στα Ελληνικά.


«Όταν θα τελείωνε ο κύκλος της εκπαίδευσης, θα φεύγαμε για Ιράκ, τον σκουπιδοτενεκέ της Μέσης Ανατολής, που ήταν στα πρόθυρα όχι απλά εμφύλιου πολέμου αλλά απόλυτης αφάνισης. Αντιλαμβανόμασταν ότι η αποστολή μας εκεί θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα κρυφά σχέδια εκδίκησης μου. Αλλά ίσως, σκεφτόμουν, με το να πάω πίσω στο πόλεμο θα μπορούσα να κρατήσω το προνόμιο, τουλάχιστον στο μυαλό μου, του να φέρω το έμβλημα των SEAL στο στήθος μου. Έχουμε μια έκφραση στις ομάδες: «Κερδίζεις το έμβλημα των SEAL κάθε ημέρα». Είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις SEAL από το να γίνεις SEAL.

Ο Μόργκαν πάντα με έβαζε στη θέση μου όταν είχα αμφιβολίες. Ήξερε τη καρδιά και τη ψυχή μου, και με ρώτησε, «Τα παρατάει ο πυροσβέστης όταν έχει γυρίσει από ένα φλεγόμενο κτίριο; Ο καβαλάρης, σταματάει να καβαλάει αν τον ρίξει ένα άλογο; Όχι, δε σταματάει. Κι εσύ πρέπει να ανέβεις πάλι σε αυτό το άλογο και να ιππεύσεις μέσα στις φωτιές». Νομίζω ήξερε ότι αυτό ήταν ότι ακριβώς ήθελα να ακούσω.»Πηγή: TheBlaze.com
Πηγή: TheBlaze.com

Με απλά λόγια, είναι ένα φοβερό βιβλίο με πληροφορίες που δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος και μέσα από τα μάτια ενός από τους πιο αξιόλογους πολεμιστές του σύγχρονου κόσμου. Πέρα από τα τεχνικά, λογοτεχνικά και ιστορικά στοιχεία το βιβλίο έχει επίσης αξία γιατί βάζει τον αναγνώστη και στη νοοτροπία των αντρών των ομάδων SEAL και γιατί ξεχωρίζουν σε ότι κάνουν. Πήρατε μία γεύση από το παραπάνω απόσπασμα. Δυστυχώς όμως, το βιβλίο μέχρι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο μόνο στην Αγγλική γλώσσα. Ελπίζουμε σύντομα να το δούμε μεταφρασμένο και στα Ελληνικά γιατί έχει πολλά να προσφέρει στους αναγνώστες. Ενδεικτικά, βλέπετε το πίνακα των περιεχομένων του μεταφρασμένο στα Ελληνικά στη συνέχεια.

 • Χάρτης του Ραμάντι, Ιράκ
  Σημείωση για τον Αναγνώστη
  Πρόλογος
  Εισαγωγή: Αδελφότητα
 •  

 • Μέρος Ι: Πως Πολεμάμε
  1. Ακόμα μία σφαίρα
  2. SEAL Team 5, Ομάδα Α
  3. Ποτέ μη τα παρατάς
  4. Μέσα στη φωλιά της σφήκας
  5. Σκορπισμένο περίπολο
  6. Βάση Δυναμιτάκι
  7. Γέροντες του Ανμπάρ
  8. Εχθρικά πυρά και εκρήξεις ως τη κόλαση
  9. Βατραχάνθρωπος στο έδαφος
  10. «Δε θα βγούμε από εδώ ζωντανοί»
  11. Ο εχθρός μου, ο φίλος μου
  12. Όλα κατά διαόλου
  13. Ελεύθερος σκοπευτής Ένα
  14. Μάχη για το Αλ Ασάντ
  15. Αίμα και δόξα
 •  

 • Μέρος ΙΙ: Πως Ζούμε
  1. Βρίσκοντας τοίχο
  2. Άγγελοι στο πλευρό μου
  3. «Ίσως να θέλεις να προσευχηθείς τώρα»
  4. Για να ζήσουν οι άλλοι
  5. Απλά τρελός
  6. Οικογενειακοί δεσμοί
 •  

 • Μέρος ΙΙΙ: Πως Πεθαίνουμε
  1. Ήρωες της ημέρας
  2. Οι βασίλισσες-πολεμιστές
  3. Κρίκοι στην αλυσίδα
 •  

 • Επίλογος: Ο φλεγόμενος τροχός γυρνάει
  Μέλη των SEAL και Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών που έπεσαν στη μάχη, 1943-Σήμερα
  Ευχαριστίες
  Βιβλιογραφία

Πηγή: NavySeals.com
Πηγή: NavySeals.com

Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο «Βιβλίο: Ο Μόνος Επιζών» (το οποίο υπάρχει και στα Ελληνικά), γνωρίζετε πολύ καλά τον άμεσο τρόπο γραφής του κυρίου Μάρκους Λουτρέλ και τη τεράστια προσοχή στις λεπτομέρειες σε κάθε του πρόταση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε αυτό το βιβλίο αλλά με πολύ περισσότερες ιστορίες από τη ζωή του ως Navy SEAL και αργότερα ως πολίτης ξεκινώντας από τη περίοδο αμέσως μετά την επιστροφή του από την επιχείρηση «Red Wings». Επίσης, στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται πολλές λεπτομέρειες που έμαθε μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου όπως για παράδειγμα, πως ακριβώς έγινε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μάχης για αυτόν και την ομάδα του, ιστορίες από άλλους πολεμιστές που έκαναν ηρωικές πράξεις για να τον σώσουν, κ.α. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχετε δυσκολία να διαβάζετε βιβλία στην Αγγλική γλώσσα τότε οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Αποκλείεται να σας απογοητεύσει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s