Διατροφή: ProBar Protein Bar BASE (Cookie Dough)

Εδώ θα δούμε μία από τις αγαπημένες μου μπάρες πρωτεΐνης που είναι διατροφικά καλές και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για επιβίωση, περιστατικά έκτακτης ανάγκης, και ασφαλώς συμπλήρωμα διατροφής όταν δεν έχουμε χρόνο ή διαθέσιμο κανονικό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Πηγή: Amazon.com
Πηγή: Amazon.com

Πριν από μερικούς μήνες βρήκα σε ένα super market στο χώρο με τις υγιεινές τροφές αυτές τις μπάρες και από τότε είναι από τις αγαπημένες μου. Η εταιρία ProBar ιδρύθηκε το 2002 στο Παρκ Σίτι της Γιούτα των ΗΠΑ από τον κύριο Τζεφ Κόλμαν με στόχο την παρασκευή μίας ποιοτικής μπάρας πρωτεΐνης που ταυτόχρονα θα ήταν εύγευστη αλλά και από φυσικά προϊόντα χωρίς χρήση κανενός είδους γενετικά μεταλλαγμένων συστατικών. Έτσι ξεκίνησε η σειρά BASE η οποία πωλείται σήμερα σε έξι διαφορετικές γεύσεις. Οι γεύσεις είναι:

  • Οργανική σοκολάτα
  • Ζύμη μπισκότου
  • Σοκολάτα-μέντα
  • Σοκολάτα-φυστικοβούτυρο
  • Bliss σοκολάτα
  • Καφέ

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι είναι η πιο ωραία μπάρα πρωτεΐνης που έχω προσωπικά δοκιμάσει καθώς δε θυμίζει πουθενά απολύτως ότι είναι μια μπάρα πρωτεΐνης και όχι σοκολάτας. Επίσης, τα συστατικά της είναι φυσικά σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε στις περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί αλεύρι Ταπιόκα μαζί με καρπούς από chia (είδος μέντας) και λινάρι. Όλα τα συστατικά παρασκευής της είναι τα ακόλουθα:

Συστατικά: Απόσταγμα πρωτεΐνης σόγιας, βιολογικό σιρόπι από Ταπιόκα, βιολογικό σιρόπι από μπαμπού, βιολογικό σιρόπι από αγαύης, φοινικέλαιο, γλυκερίνη, ζάχαρη, σύμπλεγμα ωμέγα (καρποί από chia και λινάρι), ακατέργαστη σοκολάτα, συμπυκνωμένη πρωτεΐνη βιολογικού ρυζιού, κακάο, καρδαμέλαιο, αλεύρι Ταπιόκα, αμύγδαλα, αλάτι, σιρόπι ζάχαρης, λεκιθίνη σόγιας, βούτυρο κακάο, αραβικό κόμμι, εκχύλισμα δενδρολίβανου, τοκοφερόλες για προστασία της γεύσης, κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ
Περιέχει: Αμύγδαλα, φασόλια σόγιας


Πηγή: GettinMyHealthyOn.com
Πηγή: GettinMyHealthyOn.com

Η αγαπημένη μου γεύση είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος του άρθρου, η Cookie Dough (ζύμη μπισκότου). Έχει μία σοκολατένια μελωμένη γεύση με ξηρούς καρπούς και θυμίζει κανονική μπάρα καθαρής σοκολάτας. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτική και δε λιώνει εύκολα. Δεν περιέχει ούτε γλουτένη, ούτε γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά. Για να έχετε μία καλύτερη εικόνα, παρακάτω είναι ο πίνακας θρεπτικών συστατικών της.

Θρεπτικά Στοιχεία
Για μία μπάρα (70 γραμμάρια)

Θερμίδες 290 Θερμίδες από Λιπαρά 80
Συνολικά Λιπαρά 9 γραμμάρια
Κορεσμένα Λιπαρά 5 γραμμάρια
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 420 mg
Κάλιο 100 mg
Συνολικά Υδατάνθρακες 32 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 4 γραμμάρια
Σάκχαρα 16 γραμμάρια
Πρωτεΐνη 21 γραμμάρια

Επίσης, η κάθε μπάρα προσφέρει 300mg λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και 600mg λιπαρών οξέων Ωμέγα-6, δηλαδή η τέλεια αναλογία 2:1 για να έχουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6. Ασφαλώς, το πιο σημαντικό είναι στη περίπτωση της μπάρας πρωτεΐνης η ποσότητα και ποιότητας της πρωτεΐνης και σε αυτή τη περίπτωση είναι αρκετά καλή ώστε να μπορεί άνετα να αντικαταστήσει ένα μικρό γεύμα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προσωπικά τη θεωρώ από τις καλύτερες, αν όχι τη καλύτερη, μπάρα πρωτεΐνης όσον αφορά τη διατροφική αξία και τη γεύση αλλά σαφώς αυτά είναι και σε σε ένα βαθμό θέμα που διαφέρει ανά άτομο. Παρ’όλα αυτά ως θαυμαστής της θεώρησα σωστό να γράψω τη προσωπική μου άποψη για αυτή τη μπάρα πρωτεΐνης που δε γνώριζα πριν από μερικούς μήνες. Τώρα όσον αφορά το οικονομικό, σαφώς συμφέρει πολύ περισσότερο η αγορά μεγάλης ποσότητας. Ενδεικτικά, μία μπάρα μπορεί να φτάσει μέχρι και $3 στις ΗΠΑ ή €4 στην Ευρώπη όταν μία δωδεκάδα πωλείται περίπου $30 στις ΗΠΑ ή €40 στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, αν αγοράσετε μία δωδεκάδα τότε θα έχουν όλες την ίδια γεύση οπότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι σας αρέσει η συγκεκριμένη γεύση προτού κάνετε μία τέτοια αγορά.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

3 thoughts on “Διατροφή: ProBar Protein Bar BASE (Cookie Dough)

  1. Υπάρχουν τόσες μπάρες με θρεπτική αξία, μα είναι σχετικά ακριβές, μαλακώνουν με τη ζέστη και δύσκολο να ψάχνει να τις βρει κανείς σε ένα άγνωστο μέρος. Χρήσιμες είναι σε πλοία, βουνά κι ερημιές μακριά από σχετικά μαγαζιά.
    Προσωπικά και προληπτικά όταν ταξιδεύω, χρησιμοποιώ μια δόση από την καλή μου πρωτείνη που κοστίζει περίπου μέχρι 1ευρώ/δόση και φροντίζω να βαστώ μαζί μου σε ένα κομμάτι χαρτί τυλιγμένο και την ανακατεύω όταν χρειάζεται με νερό σε ένα άδειο μικρό πλαστικό μπουκάλι που μαζεύω, ή μερικές κάψουλες αμινοξέων.
    Και τα δυο πάντα σε συνδιασμό με κάποια πηγή υδατάνθρακα που βρίσκω επιτόπου, πχ ένα κουλούρι με σισάμι, ένα ψωμάκι ολικής, ένα παστέλι, κλπ.

  2. Ενεργειακή Μπάρα ή (Emergency Food Ration) με Μέλι, Φιστικοβούτυρο, Ταχίνι & Βρόμη
    Υλικά & Μέθοδος:
    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο τα εξής: 1 βαζάκι Φιστικοβούτυρο Calve Smooth, (στο βαζάκι του όπως το αγοράζουμε από το Super Market) και προσθέτουμε 3 – 4 κουτάλια της σούπας περίπου Ταχίνι με σοκολάτα αυτό που είναι σαν Μερέντα, για να συμπληρώσουμε το βαζάκι με το Φιστικοβούτυρο μέχρι επάνω (κοφτά επάνω μέχρι τα χείλη του).
    Όταν αδειάσουμε το βαζάκι με το Φιστικοβούτυρο πολύ καλά στην κατσαρόλα, βάζουμε σε αυτό πάλι, 2 κουταλιές της σούπας καλά γεμάτες Μελάσα και μετά Μέλι μέχρι επάνω (κοφτά) και αδειάσουμε το βαζάκι καλά στην κασταρόλα.
    Το ξεπλύνουμε και το στεγνώνουμε, μέσα σε αυτό μετράμε πάλι: 3 βαζάκια καλά γεμισμένα και πατημένα με νιφάδες βρόμης (Cooking Oats) αλλά αυτά τα κρατάμε ξεχωριστά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού, όχι πολύ καλά γεμάτο βιολογικό αλάτι.
    Βάζουμε την κατσαρόλα με το Φιστικοβούτυρο, ταχίνι με τη σοκολάτα και το μέλι με την Μελάσα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μαλακώσει αρκετά το μίγμα, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να μας πάρει βράση ή να κάψει πάρα πολύ (θα ανεβούν τα οξέα στα ακόρεστα λιπαρά από το φιστικοβούτυρο).
    Βγάζουμε από την φωτιά & ρίχνουμε μέσα την βρόμη, ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα, το μίγμα θα είναι αρκετά σκληρό και απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί 22 Χ 30 cm, πατώντας καλά με μία σπάτουλα μέχρι το μίγμα να έχει το ίδιο πάχος και να είναι καλά πατημένο παντού.
    Αφήνουμε να κρυώσει καλά & αναποδογυρίζουμε σε ένα ξύλο κοπής.
    Κόβουμε στην μέση κατά μήκος & μετά σε 32 Μπάρες (16 + 16 Μπάρες), τοις οποίες τοποθετούμε και τυλίγουμε μία-μία σε μικρές σακουλές για σάντουιτς. Καλό είναι να γράψουμε επάνω τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο την ημερομηνία που κάναμε της Μπάρες, στο ψυγείο διατηρούνται μέχρι την ημέρα λήξης του Φιστικοβούτυρου, ενώ σε σκιερό δροσερό μέρος από 3-6 μήνες.
    Μερικές παραλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην συνταγή:
    1) Μπορούμε να προσθέσουμε μέχρι και 1 βαζάκι σταφίδες ή 1 με Flakes Σόγιας για να ανεβάσουμε το ποσοστό Πρωτεΐνης στης Μπάρες, να προσθέσουμε στο μίγμα όπως είναι σκόνη πρωτεΐνης, μπορούμε να προσθέσουμε άλλου είδος νιφάδες, όπως από Κεχρί ή Κινόα, Τσία, Αμάρανθο (που χαρακτηρίζονται και ως super foods) έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία, σπασμένους ξηρούς καρπούς, Puffed Rice, σουσάμι, λιναρόσπορους, ηλιόσπορους, διάφορα άλλα δημητριακά, Ιπποφαές, Γκότσι μπέρι κλπ.
    Μια άλλη καλή ιδέα είναι όταν κόψουμε της μπάρες, πριν της βάλουμε σε σακουλάκια (θα είναι αρκετά κολλώδες και για να μην έχουμε πρόβλημα όταν της τρώμε μετά) , μία μία να της βάλουμε σε ένα βαθύ πιάτο με καβουρντισμένο σουσάμι ή ινδοκάρυδο ή σπασμένο φιστίκι Αιγήνης ή ότι άλλο μας αρέσει και να της καλύψουμε καλά από όλες της μεριές.
    Καλό θα είναι να κάνουμε μια πρόσθεση ΟΛΑ τα διατροφικά στοιχεία που περιέχουν τα υλικά που βάζουμε στης Μπάρες ανάλογος με την ποσότητα που χρησιμοποιήσαμε για να ξέρουμε τη μας παρέχει μια Μπάρα ή Emergency Food Ration ανάλογος με το βάρος της, 250 – 300 γραμμάρια είναι αρκετά για μια Ημέρα ή κανονίζουμε το βάρος τους αναλόγος με το δικό μας βάρος (ένας άντρας 90 κιλά χρειάζεται 90 – 100 γραμμάρια πρωτεΐνη την ημέρα, όσα τα κιλά μας τόσα τα γραμμάρια πρωτεΐνης που χιαζόμαστε την ημέρα, αν και εδώ μιλάμε για Emergency Food Ration)

  3. Εγώ εδώ και αρκετά χρόνια κάνω αυτές της Μπάρες και της χρησιμοποιώ όταν τρέχω συνήθως ημιμαραθώνιους βουνού ή στην προπόνηση ή σαν σνακ στο βουνό και πάντα έχω αρκετές στο σακίδιο ως Emergency Food Ration, σε δροσερό μέρος μου έχουν κρατήσει μέχρι και 8 μήνες εκτός ψυγείου!!!
    Δεν είναι για πάντα, αλλά είναι όμως μια καλή υγιεινή και προσιτή ιδέα και μπορούμε πάντα να ανανεώνουμε το απόθεμα μας, όταν της χρειαστούμε θα είναι εκεί!!!!!!!!!!!
    Μετά από τόσο καιρό που κάνω αυτές της Μπάρες κατέληξα στην παραπάνω μέθοδο.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s