Ανασκόπηση: US Navy Pistol Course 1 (Φινλανδία)

Αυτό είναι ένα ημερήσιο σεμινάριο που διδάσκει εδώ και δεκαετίες ο απόστρατος US Navy SEAL, κύριος Χέρσελ Ντέιβις. Πρόσφατα, άρχισε να κάνει σεμινάρια και εκτός των ΗΠΑ σε χώρες όπου καλείται. Το συγκεκριμένο σεμινάριο είχε πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία αλλά πρακτικά, οποιοσδήποτε σκοπευτικός όμιλος μπορεί να οργανώσει κάτι αντίστοιχο απλά ερχόμενος σε επαφή με τον US Navy SEAL, κύριο Χέρσελ Ντέιβις και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε αυτή την ανασκόπηση. Όπως αναφέραμε από την αρχή, δεν είναι σκοπός μας οι αναφορές σε εκπαιδεύσεις που είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος που ζει στην Ελλάδα, το αντίθετο, γράφουμε για εκπαιδεύσεις που έχουν πολλά να προσφέρουν και μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές χώρες. Προσοχή! Όσα αναφέρουμε είναι προσωπικές απόψεις από την εμπειρία συμμετοχής στην εν λόγω εκπαίδευση. Οι εκπαιδεύσεις εξελίσσονται και αλλάζουν και έτσι πλέον μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις από όσα αναφέρουμε εδώ.

Πηγή: SupermanBatmanHQ.pw
Πηγή: SupermanBatmanHQ.pw

Τίτλος US Navy Pistol Course 1
Οργανισμός Osuva Range & Training μέσω IMTT
Χώρος διεξαγωγής Ελσίνκι, Φινλανδία
Γλώσσα Αγγλικά
Διάρκεια 8 ώρες/1 ημέρα
Κόστος €250 (ή €150 με δικό σας όπλο και πυρομαχικά)
Πιστοποίηση Ναι
Σύνδεσμος http://www.imtt.net/

Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για τον εκπαιδευτή, τον ζωντανό θρύλο που ακούει στο όνομα Χέρσελ Ντέιβις. Ο κύριος Χέρσελ Ντέιβις ξεκίνησε τη πορεία του τη δεκαετία του 1960 όταν κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Σύντομα βρέθηκε στο Πόλεμο του Βιετνάμ όπου άλλαξε και η καριέρα του. Επέστρεψε στις ΗΠΑ και αποφοίτησε από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών, δηλαδή τον πρόγονο των SEAL. Στη συνέχεια, ως Αρχικελευστής τοποθετήθηκε στην Μονάδα Οκτώ των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στο Παναμά. Με τη κατάργηση των UDT (Underwater Demolition Team, Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) και την ίδρυση των ομάδων SEAL (Sea, Air and Land, Θάλασσα, Αέρας και Γη) μετατέθηκε στη SEAL Team 5 όπου συνέχισε να επιχειρεί σε διάφορα πεδία μάχης. Εκεί άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης με φορητά όπλα. Το σύστημα αυτό διδάσκεται σήμερα σε ολόκληρο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ως βασικός χειρισμός φορητών όπλων.

Πηγή: ExtremeSEALExperience.com
Πηγή: ExtremeSEALExperience.com

Έπειτα από 34 έτη υπηρεσίας αποστρατεύτηκε λόγω ηλικίας με το βαθμό του Πλοιάρχου. Αυτό όμως δε τον σταμάτησε, ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Αμερικανικής εταιρίας υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater όπου εργάστηκε τόσο ως εκπαιδευτής όσο και ως ένοπλος φρουρός στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Ταυτόχρονα, με τη μεγάλη έκθεση των Navy SEAL στα Αμερικανικά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, του ζητήθηκε να παρουσιάσει μία τηλεοπτική εκπομπή σχετική με τους Navy SEAL στο γνωστό τηλεοπτικό σταθμό Discovery Channel το οποίο και έκανε. Την ίδια περίοδο, εργάζονταν περιστασιακά και ως εκπαιδευτής στο πιο παλιό και αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης φορητών όπλων των ΗΠΑ, στο Gunsite Academy, την ιδιωτική εταιρία εκπαίδευσης του ανθρώπου χάρη στον οποίο έχουμε τις σημερινές τακτικής μάχης με φορητά όπλα, του θρύλου Τζεφ Κούπερ. Για περισσότερα σχετικά με τον Συνταγματάρχη Πεζοναυτών Τζεφ Κούπερ δείτε τα άρθρα μας «Επίγνωση Κατάστασης» και «Τεχνική Βολής Μοζαμβίκης».

Πηγή: SEALTwo.org
Πηγή: SEALTwo.org

Σήμερα οι εκπαιδευτές φορητών όπλων των Navy SEAL περνάνε ένα σχολείο που ονομάζεται «Military Master Firearms Instructor» (Στρατιωτικός Ειδικός Εκπαιδευτής Όπλων). Αυτό το σχολείο είναι ακριβώς όπως το καθιέρωσε ο κύριος Χέρσελ Ντέιβις. Είναι πιστοποιημένος ομοσπονδιακός ειδικός μάρτυρας-αναλυτής για δίκες σχετικές με ένοπλες επιθέσεις, και συνεχίζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα σε όλο το κόσμο. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο, είναι πως είναι επίσης ο πιο μεγάλος σε ηλικία, εν ζωή Navy SEAL έχοντας επιχειρησιακή εμπειρία και από τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (UDT) Ένα και Οκτώ αλλά και από τη SEAL Team 5.

Πηγή: Instagram.com/osuvarangeandtraining/
Πηγή: Instagram.com/osuvarangeandtraining/

Το μάθημα καθ’αυτό δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για κάποιον με εμπειρία στο χειρισμό ημιαυτόματων πιστολιών. Ο βασικός λόγος είναι ότι όλα όσα διδάσκονται είναι πλέον θεμελιώδεις αρχές σε όλα τα σχετικά σχολεία εκπαιδεύσεως ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, η ύλη της εκπαίδευσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα.

  • Θεμελιώδεις αρχές (στάση, λαβή, σκόπευση, έλεγχος σκανδάλης)
  • Ακρίβεια
  • Τράβηγμα και μετάβαση στάσεων
  • Τεχνικές αλλαγής γεμιστήρα
  • Επίλυση εμπλοκών
  • Βολές από γωνίες και κλίσεις σώματος
  • Επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού
  • Συμπεριφορά οπλοφόρου

Πηγή: Instagram.com/osuvarangeandtraining/
Πηγή: Instagram.com/osuvarangeandtraining/

Όλο το μάθημα είναι πρακτικό όπου ο κύριος Χέρσελ Ντέιβις αναλύει τις τεχνικές, τις δείχνει και ακολουθεί άσκηση των εκπαιδευομένων που ολοκληρώνεται με ανάλυση και βελτίωση του κάθε σκοπευτή ανεξάρτητα. Κατά μέσο όρο, στη διάρκεια του μαθήματος ο κάθε εκπαιδευόμενος θα χρειαστεί περίπου 300 σφαίρες για να ολοκληρώσει όλες τις ασκήσεις. Βέβαια, όπως θα είναι σίγουρα κατανοητό από το βιογραφικό του εκπαιδευτή, το πιο σημαντικό δεν είναι η διδακτέα ύλη καθ’αυτή, είναι οι συμβουλές και εμπειρικές γνώσεις του κυρίου Χέρσελ Ντέιβις.

Πηγή: ExtremeSEALExperience.com
Πηγή: ExtremeSEALExperience.com

Όπως είπαμε και παραπάνω, όλα όσα διδάσκονται είναι, λίγο ή πολύ, γνωστά στο μέσο σκοπευτή αλλά ο κύριος Χέρσελ Ντέιβις προσφέρει στους εκπαιδευόμενους γνώσεις που δε μπορεί να αποκτήσει κάποιος παρά μόνο εμπειρικά. Ουσιαστικά, αν κάποιος είναι νέος σκοπευτής το σεμινάριο αυτό είναι τουλάχιστον εξαιρετικό αλλά αν κάποιος είναι σχετικά έμπειρος χειριστής φορητών όπλων τότε με απλά λόγια, αξίζει να πληρώσει μόνο και μόνο για να ακούσει συμβουλές από τον κύριο Χέρσελ Ντέιβις και να έχει το προνόμιο να συνομιλήσει μαζί του. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, αν έχετε την ευκαιρία να εκπαιδευτείτε δίπλα σε έναν ζωντανό θρύλο όπως ο Navy SEAL, κύριος Χέρσελ Ντέιβις, τότε να είστε σίγουροι ότι ακόμα και αν γνωρίζετε όλα τα θέματα του σεμιναρίου θα έχετε πάρα πολλά να μάθετε και δε θα λυπηθείτε ούτε για ένα δευτερόλεπτο για τα χρήματα σας.

Πηγή: ExtremeSEALExperience.com
Πηγή: ExtremeSEALExperience.com

Κλείνοντας, αυτό ήταν ένα σεμινάριο που οργανώθηκε έπειτα από αιτήματα των μελών του σκοπευτικού ομίλου Osuva όπως μάθαμε αργότερα. Αν κάποιος Ελληνικός σκοπευτικός όμιλος επιθυμεί να οργανώσει κάτι αντίστοιχο, μπορεί να έρθει σε επαφή με το IMTT (International Mobile Training Team, Διεθνή Κινητή Ομάδα Εκπαιδεύσεως), μία εταιρία που ίδρυσε ένας Αμερικάνος βετεράνος για να οργανώνει τέτοιες εκπαιδεύσεις σε όλο το κόσμο.

Πηγή: IMTT.net
Πηγή: IMTT.net

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s