Ζακέτα Peckham SPEAR (PolarTec 300)

Από τον Απρίλιο του 2007 μέχρι και σήμερα η Αμερικανική εταιρία ρουχισμού Peckham διατηρεί συμβόλαιο με τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη παροχή ενδυμάτων για κρύα κλίματα. Ένα από αυτά τα ρούχα είναι και η ζακέτα που θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο. Προσωπικά, χρησιμοποιώ αυτή τη ζακέτα υφάσματος fleece εδώ και λίγα χρόνια και τη θεωρώ πολύ καλή για ότι έχει σχεδιαστεί. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμη και για λιανική πώληση σε πολίτες, και μάλιστα σε σχετικά χαμηλές τιμές, κυρίως από καταστήματα πώλησης στρατιωτικών αποθεμάτων.

Πηγή: GunBlog.lt
Πηγή: GunBlog.lt

Καθώς ο πόλεμος στο Αφγανιστάν εξελίσσονταν η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να ανανεώσει το χειμερινό εξοπλισμό που προσέφερε στους στρατιώτες της. Όσοι έχετε βρεθεί στο Αφγανιστάν γνωρίζετε ότι ακόμα και κατά τους θερινούς μήνες οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν αρκετά χαμηλά μετά τη δύση του ηλίου, κυρίως λόγο του μεγάλου υψόμετρου της χώρας. Ενδεικτικά, το χαμηλότερο σημείο της χώρας είναι στα 258 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας ενώ το υψηλότερο φτάνει τα 7500 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι κατά μέσο όρο στα 2000 μέτρα και αυτό θα σας δίνει μία ιδέα του κλίματος. Αναλογιστείτε ότι ο Όλυμπος, όπου εδρεύει το ΚΕΟΑΧ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων), είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στα Βαλκάνια και το πιο ψηλό στην Ελλάδα έχοντας μέγιστο ύψος, (κορυφή του Μύτικα) 2918 μέτρα. Αυτό θα σας δώσει μία ιδέα για τις κλιματολογικές συνθήκες του Αφγανιστάν.

Πηγή: Forums.ZeroIn.co.uk
Πηγή: Forums.ZeroIn.co.uk

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, πολλές εταιρίες χειμερινών ενδυμάτων κλήθηκαν να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ παρέχοντας δύο χειμερινές ζακέτες τύπου fleece ανά στρατιώτη. Ο νικητής του διαγωνισμού ήταν η Αμερικανική εταιρία Peckham με το μοντέλο της SPEAR (Δόρυ). Στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις η συλλογή χειμερινού ρουχισμού που δίδεται σε κάθε στρατιώτη που τη χρειάζεται για επιχειρησιακούς λόγους ονομάζεται ECWCS (Extended Cold Weather Clothing System, δηλαδή, Σύστημα Ενδυμασίας Παρατεταμένου Κρύου Κλίματος) και ορίζεται με στρατιωτικούς κανονισμούς από τον Ιανουάριο του 1986 μέχρι και σήμερα για προστασία από θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -51 μέχρι +4 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: Military.com
Πηγή: Military.com

Το σύστημα αποτελείται συνολικά από επτά στρώματα ρουχισμού όπου το πρώτο είναι τα ισοθερμικά εσώρουχα και το έβδομο η χειμερινή στολή πολικού ψύχους. Η ζακέτα που βλέπουμε σε αυτό το άρθρο εντάχθηκε στο τρίτο επίπεδο σύμφωνα με τον κανονισμό περί ECWCS. Σε όλες τις παραπάνω φωτογραφίες είδατε διάφορα άτομα να φοράνε αυτή τη ζακέτα. Μπορείτε να τη δείτε ακόμα μία φορά και σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: eBay.com
Πηγή: eBay.com

Καταρχήν, το βασικό υλικό κατασκευής της ζακέτας είναι το fleece, το ύφασμα με τη καλύτερη θερμομόνωση μέχρι σήμερα. Συχνά θα ακούσετε πολλούς να αναφέρονται σε αυτή τη ζακέτα και ως PolarTec 300 αν και αυτό δεν είναι ακριβές. Ο λόγος είναι ότι το PolarTec 300 είναι ένα πατενταρισμένο ύφασμα τύπου fleece της εταιρίας PolarTec το οποίο πολλοί ίσως να το γνωρίζετε και από άλλες εταιρίες που το χρησιμοποιούν. Η πιο γνωστή εταιρία που χρησιμοποιεί ύφασμα PolarTec 300 τύπου fleece είναι η The North Face η οποία το διαφημίζει ως το πιο αποδοτικό ύφασμα για θερμομόνωση σε ρουχισμό που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Πηγή: ChuckRoast.com
Πηγή: ChuckRoast.com

Από την άλλη το PolarTec 300 είναι λίγο πιο ογκώδες από άλλα, λεπτότερα υφάσματα τύπου fleece και έχει φυσικά και τα μειονεκτήματα όλων των υφασμάτων τύπου fleece. Τα μειονεκτήματα αυτά είναι ότι δεν είναι αδιάβροχα και δεν είναι αντιανεμικά. Άρα χρειάζεται να μεταφέρουμε τουλάχιστον ένα ακόμα στρώμα ρουχισμού μαζί μας για να είμαστε καλυμμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Πέρα από το ύφασμα PolarTec 300 η συγκεκριμένη ζακέτα έχει και ενισχύσεις από ανθεκτικό βαλλιστικό νάιλον στα ευαίσθητα σημεία για αντοχή. Επίσης, για μεγαλύτερη άνεση όπου υπάρχει εξωτερική ενίσχυση από βαλλιστικό νάιλον, έχει και επένδυση με σφουγγάρι στο εσωτερικό της. Τα σημεία αυτά είναι όλη η άνω πλάτη ώστε να είναι άνετη για μεταφορά φόρτου μάχης, στο στήθος για τον ίδιο λόγο, όπως επίσης και για τη πιο άνετη επώμιση του τυφεκίου, και σε όλο το μήκος της πίσω πλευράς του χεριών για άνετες βολές από στάση πρηνηδόν, όπως επίσης και έρπυση και γενικότερα, στήριξη στους αγκώνες.

Πηγή: eBay.com
Πηγή: eBay.com

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα στις περισσότερες ζακέτες τύπου fleece είναι ότι επιτρέπουν την εισροή αέρα από το κάτω μέρος και από τα μανίκια. Σε αυτή τη ζακέτα στο κάτω μέρος υπάρχουν δεξιά και αριστερά δύο κλιπ σύσφιξης με λάστιχα ώστε να εμποδίζει την εισροή αέρα και στα μανίκια των χεριών έχει ταινίες τύπου Velcro για τον ίδιο λόγο. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το ένα από τα δύο κλιπ που υπάρχουν στην εσωτερική πλευρά στο κάτω μέρος της ζακέτας ώστε να μπορεί να σφίξει γύρω από τη μέση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αντίστοιχα, στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε από κοντά το Velcro που ασφαλίζει στις άκρες από τα μανίκια αποτρέποντας την εισροή αέρα στο εσωτερικό του. Από την ίδια φωτογραφία μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε το πίσω μέρος του μανικιού που έχει επένδυση με σφουγγάρι και εξωτερική επιφάνεια από βαλλιστικό νάιλον για αντοχή και προστασία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οποιοδήποτε είδος εξοπλισμού προορίζεται για χρήση σε ακραίες συνθήκες απαιτείται να έχει κορδόνια στις θηλιές των φερμουάρ. Παρότι αυτό είναι απλό να προστεθεί από τον κάτοχο, είναι απαραίτητο καθώς επιτρέπει τη χρήση τους με χοντρά γάντια ή με μουδιασμένα χέρια. Στη ζακέτα SPEAR που βλέπουμε εδώ, όλα τα φερμουάρ του έρχονται με τέτοια κορδόνια που αισθητικά μπορεί να μην είναι όμορφα αλλά πρακτικά είναι απαραίτητα.

Πηγή: Forum.Guns.ru
Πηγή: Forum.Guns.ru

Παραμένοντας στα φερμουάρ, για ασφάλεια από πιάσιμο στα εσωτερικά ρούχα η ζακέτα διαθέτει και ένα κομμάτι ύφασμα που είναι ραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε πάντα να βρίσκεται ανάμεσα από τα φερμουάρ και τα ρούχα που φοράμε μέσα από τη ζακέτα. Με αυτό τον απλό τρόπο μας διευκολύνει καθώς εκμηδενίζει τις πιθανότητες του να μπλεχτεί το φερμουάρ της ζακέτας με το ύφασμα από τον εσωτερικό μας ρουχισμό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο γιακάς φτάνει πολύ ψηλά και έχει μεγαλύτερη επένδυση από το θερμομονωτικό ύφασμα PolarTec 300 καθώς είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία για απώλεια θερμότητας στο σώμα. Μπορούμε είτε να τον έχουμε κατεβασμένο είτε να τον σηκώσουμε προστατεύοντας το λαιμό μας. Επίσης, καθώς σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα παχύτερο στρώμα υφάσματος είναι πολύ ευχάριστο και άνετο στην αίσθηση που αφήνει στο ευαίσθητο σημείο του λαιμού. Βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία δύο στρατιώτες που τη φορούν, αυτός που βρίσκεται αριστερά όπως βλέπουμε τη φωτογραφία έχει τον γιακά σηκωμένο ενώ αυτός που βρίσκεται δεξιά, κατεβασμένο.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Όσον αφορά τις τσέπες, διαθέτει δύο εξωτερικές και δύο εσωτερικές, δεξιά και αριστερά. Οι εξωτερικές τσέπες ασφαλίζουν με φερμουάρ και δεν είναι εκτεθειμένες από την εσωτερική πλευρά, δηλαδή δεν είναι ορατές από την εσωτερική πλευρά γιατί βρίσκονται ανάμεσα από δύο επίπεδα υφάσματος fleece. Λόγω αυτού του σχεδιασμού είναι εξαιρετικές για ζέσταμα των χεριών και επίσης οτιδήποτε αντικείμενο και αν τοποθετηθεί εκεί δε θα εξέχει στην εσωτερική πλευρά της ζακέτας. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε μία ομάδα αντρών των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Αρκετοί από τους εικονιζόμενους φοράνε τη ζακέτα που περιγράφουμε στο παρόν άρθρο.

Πηγή: StrikeBall.Drahelas.ru
Πηγή: StrikeBall.Drahelas.ru

Στην εσωτερική πλευρά τώρα, η ζακέτα έχει δύο μεγάλες τσέπες ανοιχτού τύπου με ένα απλό συνθετικό δίχτυ και ένα, σχετικά χαλαρό, λάστιχο στο άνοιγμα τους. Από τη μία, δεν είναι πολύ πρακτικές λόγο της θέσης τους αλλά και των υλικών κατασκευής τους αλλά από την άλλη, για απλά πράγματα όπως έγγραφα, χάρτες και άλλα ελαφριά, μικρά αντικείμενα είναι αρκετά καλές. Μπορείτε να τις δείτε καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε μεγάλες πορείες με φόρτο μάχης το πιθανότερο σημείο μεγάλης εφίδρωσης είναι οι μασχάλες, έτσι η ζακέτα διαθέτει φερμουάρ σε αυτό το σημείο όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξει και να προσφέρει καλύτερο εξαερισμό. Μία δεύτερη χρήση αυτών των ανοιγμάτων, καθαρά στρατιωτική, είναι για πρόσβαση στις εσωτερικές τσέπες όταν ο κάτοχος φοράει γιλέκο μάχης ή/και αλεξίσφαιρο. Χάρη σε αυτά τα φερμουάρ, μπορεί να ανοίξει τη ζακέτα από εκεί και εύκολα να έχει πρόσβαση στις εσωτερικές τσέπες που είδαμε παραπάνω χωρίς να διακινδυνεύσει με το άνοιγμα του γιλέκου μάχης ή/και αλεξίσφαιρου. Βλέπετε το εν λόγω άνοιγμα, που υπάρχει και στις δύο πλευρές, σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στα αρνητικά της είναι σίγουρα ο όγκος της καθώς καταλαμβάνει πολύ χώρο όπως και αν είναι διπλωμένη. Έτσι, σε καταστάσεις όπου ο χώρος είναι σημαντικός και δεν υπάρχει συνεχώς κρύο δεν είναι πολύ πρακτική. Από την άλλη, από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω με μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι το PolarTec 300 (που είναι και η κατηγορία fleece της PolarTec για το μέγιστο ψύχος) προσφέρει εξαιρετική θερμομόνωση ακόμα και αν βρίσκεσαι εκτεθειμένος για ώρες σε θερμοκρασίες από -5°C έως 10°C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες προσωπικά δε τη βρήκα επαρκή έπειτα από λίγη ώρα (λιγότερο από μία ώρα) και σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες τη βρήκα υπερβολικά ζεστή.

Πηγή: Tankist-sssr.LiveJournal.com
Πηγή: Tankist-sssr.LiveJournal.com

Επίσης, αντίστοιχα με όλα τα ρούχα υφάσματος τύπου fleece, ακόμα και με λίγο αέρα η αδυναμία της γίνεται αισθητή. Δεν περιορίζει καθόλου τον αέρα κάνοντας τη χρήση αντιανεμικού απαραίτητη. Από την άλλη, λόγω των πολλαπλών επιστρώσεων fleece που διαθέτει, και σε συνδυασμό με τα σημεία που έχουν βαλλιστικό νάιλον, μπορεί να αντέξει βροχές για σύντομα χρονικά διαστήματα χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έκθεση σε ήπια βροχή διάρκειας περίπου 20 λεπτών δεν επηρέασε καθόλου την απόδοση της. Μάλιστα, μου φάνηκε και σχετικά σύντομος ο χρόνος που έκανε να στεγνώσει παρά τη σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (2°C) που επικρατούσε.

Πηγή: StrikeBall.Drahelas.ru
Πηγή: StrikeBall.Drahelas.ru

Όσον αφορά τη τιμή της, δεν την έχω βρει πουθενά εκτός καταστημάτων πώλησης στρατιωτικών αποθεμάτων όπου η τιμή της κυμαίνεται από τα $30 έως τα $60 (δηλαδή €26 με €52) που δε τη θεωρώ υπερβολική αναλογικά με αυτά που προσφέρει. Ειδικά αν κάποιος είναι αναγκασμένος να ζει ή εργάζεται σε ένα κρύο κλίμα, σίγουρα θα είναι μία καλή επένδυση. Προσοχή όμως, αν μιλάμε για κάποια περιοχή με συχνές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους τότε ίσως να μην είναι εξίσου καλή επιλογή.

Πηγή: Reibert.info
Πηγή: Reibert.info

Ένα ακόμα θετικό, είναι ότι μπορείτε να την έχετε συνέχεια στο όχημα σας και απλώς να τη ρίχνετε από επάνω όταν η θερμοκρασία πέφτει χαμηλά. Καθώς είναι σχεδιασμένη να είναι πολύ φαρδιά, που αισθητικά δεν είναι όμορφο, προσφέρεται και για τέτοια χρήση. Ένα παράδειγμα από ακριβώς αυτή τη περίπτωση βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία από έναν Αμερικανό στρατιώτη των Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Πηγή: Instagram.com/sofsurvivor
Πηγή: Instagram.com/sofsurvivor

Πολύ σημαντικό θετικό αυτής της ζακέτας είναι και η εμφάνιση της. Είναι πολύ διακριτική χωρίς καμία ένδειξη ή διακριτικά εξωτερικά και δε θυμίζει στρατιωτικό ρουχισμό. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες της οποιοσδήποτε μπορεί να τη φοράει χωρίς να τραβάει τη προσοχή. Φυσικά, αυτό δεν έγινε τυχαία, ένα από τα κριτήρια του διαγωνισμού για συγκεκριμένα μέρη του ρουχισμού, κυρίως αυτά που προορίζονταν για τμήματα Ειδικών Δυνάμεων, ήταν να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ταυτοποίηση όσων θα τα φοράνε. Βέβαια, αυτό έγινε για τακτικούς λόγους αλλά τα προνόμια παραμένουν ίδια και στη πολιτική ζωή και καθημερινότητα.

Πηγή: eBay.com
Πηγή: eBay.com

Σε γενικές γραμμές είναι μία ωραία ζακέτα για κρύα κλίματα αν και, κατά περίπτωση, ίσως να χρειάζεται και ένα ακόμα περίβλημα που θα προσφέρει αδιαβροχοποίηση και προστασία από τον άνεμο. Για τη σημερινή τιμή της, είναι σίγουρα μία καλή επιλογή. Από την άλλη, δεν είναι μία λεπτή fleece ζακέτα που τη βάζουμε όπου να’ναι, έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο από τις περισσότερα ζακέτες τύπου fleece. Είναι διακριτική και άνετη και έτσι θα το πρότεινα για κάποιον που ζει σε κρύο κλίμα με χαμηλή βροχόπτωση και ήπιους ανέμους αλλά για άλλες περιπτώσεις θα σκεφτόμουν άλλες επιλογές.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s