Βιβλίο: Bravo Two Zero

Από την ίδρυση της θρυλικής SAS (Special Air Service, Ειδική Υπηρεσία Αέρα) στο Βρετανικό στρατό υπάρχει μόνο η εικόνα των αθόρυβων επαγγελματιών. Είναι ανάμεσα στις πιο αξιόλογες Ειδικές Δυνάμεις στο κόσμο έχοντας εκτελέσει επιτυχημένες επιχειρήσεις σε κάθε πόλεμο και ταυτόχρονα διατηρώντας ένα εντυπωσιακά χαμηλό προφίλ. Μία από τις ελάχιστες ιστορίες της SAS που γνωρίζει ο κόσμος είναι αυτή της ομάδας B-20 (δηλαδή, Bravo Two Zero) που έγινε γνωστή από αυτό το βιβλίο.

Πηγή: EkdoseisTouriki.gr
Πηγή: EkdoseisTouriki.gr

Το βιβλίο αυτό είχε κυκλοφορήσει από έναν από τους επιζώντες της αποστολής που ήταν επίσης και ο ομαδάρχης της, τον Λοχία Στίβεν Μπίλι Μίτσελ με το ψευδώνυμο «Άντυ Μακνάμπ». Ο κύριος Στίβεν Μπίλι Μίτσελ υπηρέτησε στις Βρετανικές δυνάμεις για 17 χρόνια (1976 έως 1993). Μετά την αποστρατεία του εργάστηκε σε παραστρατιωτικές ομάδες της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 για δύο χρόνια. Μέχρι το 1995 κανένας δε γνώριζε ποιος κρύβεται πίσω από τον Άντυ Μακνάμπ αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι ήταν ο Λοχίας Στίβεν Μπίλι Μίτσελ ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ο πιο παρασημοφορημένος άντρας της SAS μέχρι το Φεβρουάριο του 1993 όπου έφυγε από το Βρετανικό στρατό. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του εδώ.

Πηγή: LookToTheStars.org
Πηγή: LookToTheStars.org

Στην ιστορία του περιπόλου Bravo Two Zero τώρα, ήταν ένα οκταμελές περίπολο της SAS που είχε αποστολή την αναγνώριση και καταστροφή συστοιχιών πυραύλων Σκάντ σε μία γνωστή διαδρομή ανεφοδιασμού του Ιρακινού στρατού. Ασφαλώς, αυτό ήταν πολύ πριν την επίσημη εκκίνηση του πολέμου με χερσαίες δυνάμεις, ήταν τον Ιανουάριο του 1991 (οι χερσαίες επιχειρήσεις επισήμως ξεκίνησαν το τέλος του Φεβρουαρίου του 1991). Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Στίβεν Μπίλι Μίτσελ εδώ.

Πηγή: TheSun.co.uk
Πηγή: TheSun.co.uk

Ο συγγραφέας έχει έναν μοναδικό άμεσο τρόπο γραφής που κάνει το βιβλίο πάρα πολύ ευχάριστο και αναλυτικό. Ξεκινάει από το πως κατέληξε στο στρατό και εν συνεχεία στο 22 Σύνταγμα της SAS, τις πρώτες του αποστολές, ιστορίες από τα άλλα μέλη της ομάδας και γενικότερα, βάζει αμέσως τον αναγνώστη στο κλίμα που υπήρχε μέσα στη SAS όταν υπηρετούσε εκεί. Εξίσου αναλυτικός είναι για τις τεχνικές λεπτομέρειες όπως εξοπλισμός, διαδικασίες, πρακτικές, και προετοιμασία πριν από τις αποστολές.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Πηγή: Telegraph.co.uk

Και πάλι πίσω στην ιστορία της αποστολής B-20, η ομάδα γρήγορα έχασε την επικοινωνία με τα εναέρια AWACS και ανακαλύφθηκαν από ένα βοσκό και εν συνεχεία, τις Ιρακινές δυνάμεις. Τότε μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής τους. Μέσα στο παγωμένο χειμώνα του Ιράκ η ομάδα αποκολλήθηκε λόγω διαφόρων γεγονότων και το κάθε αποσπασμένο τμήμα του αρχικού περιπόλου ξεκίνησε τη προσπάθεια διαφυγής του. Τελικά, τόσο ο συγγραφέας όσο και τρία ακόμα μέλη του περιπόλου συνελήφθησαν από Ιρακινούς. Βασανίστηκαν και ανακρίθηκαν για έξι εβδομάδες, σε αυτό το διάστημα φυλακίστηκαν σε πολλά διαφορετικά μέρη στη Βαγδάτη συμπεριλαμβανομένης και της, γνωστής πλέον, φυλακής Αμπού Γκράιμπ.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Τελικά, απελευθερώθηκαν μέσω του Ερυθρού Σταυρού και εστάλησαν πίσω στη πατρίδα τους μέσω Κύπρου το Μάρτιο του 1991. Μέσα στο βιβλίο διαβάζουμε λεπτομερείς περιγραφές από όλα όσα συνέβησαν συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας του Δεκανέα της SAS, κυρίου Κρις Τζόρντι Ράιαν ο οποίος δεν ήταν απλώς το μόνο μέλος του περιπόλου όπου διέφυγε επιτυχώς, αλλά έμεινε και στην ιστορία της SAS ως η πιο επιτυχημένη πεζή διαφυγή στρατιώτη του συντάγματος χωρίς να εντοπιστεί πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Με ελάχιστα εφόδια και βρισκόμενος πολύ κοντά στο κέντρο της Βαγδάτης, ο κύριος Κρις Τζόρντι Ράιαν κατάφερε να διανύσει 290 χιλιόμετρα μέσα από εχθρικές περιοχές και να περάσει με ασφάλεια στη Συρία. Τον βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: SpecialArmyForces.com
Πηγή: SpecialArmyForces.com

Σε ολόκληρο το βιβλίο φαίνονται καθαρά οι αξίες και οι λόγοι που η SAS παραμένει μία τόσο θρυλική μοίρα ειδικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βιβλίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η εφαρμογή πολλών εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων των Ειδικών Δυνάμεων στη πράξη. Ουσιαστικά, είναι η εφαρμογή όσων διδάσκονται μέχρι σήμερα σε σχολεία περιπόλων αναγνωρίσεως μακράς ακτίνας, σχολεία αποδράσεως-διαφυγής αλλά και στο σχολείο αντίστασης ανακρίσεως. Ο όγκος και η ποιότητα των πληροφοριών που δίδονται μέσω αυτού του βιβλίου είναι ανεκτίμητης αξίας για οποιονδήποτε ασχολείται με το χώρο αυτό. Βλέπετε στη συνέχεια μία φωτογραφία με ολόκληρο το περίπολο Bravo Two Zero πριν την αναχώρηση του. Με σβησμένα πρόσωπα είναι όσοι επέζησαν της επιχείρησης. Σχετικά με αυτό, στο βιβλίο ο συγγραφέας χρησιμοποίησε ψεύτικα ονόματα για όσους επέζησαν για να προστατέψει τις ταυτότητες τους αλλά πραγματικά για τα τέσσερα μέλη που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την επιχείρηση.

Πηγή: viggovomfasanenbuschel.nl
Πηγή: viggovomfasanenbuschel.nl

Όπως σίγουρα παρατηρείτε, δε μπαίνουμε σε βάθος στη περίληψη του τι συνέβη και ο λόγος είναι ότι θα ξεχνάγαμε σίγουρα κάποιο σημαντικό στοιχείο. Η κάθε μία σελίδα του βιβλίου είναι ένα σημαντικό μάθημα από ανθρώπους που έζησαν κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ζήσει και προσφέρει στο ευρύ κοινό με τέτοια λεπτομέρεια. Επομένως, προτρέπουμε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μελετήσει αυτό το βιβλίο και σίγουρα θα μάθει πολλά πράγματα, ασχέτως του πόσο μικρή ή μεγάλη εμπειρία έχει στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και στην Ελληνική γλώσσα και έτσι δεν υπάρχει δικαιολογία για να μη το διαβάσει κάποιος. Λόγω της φύσης των επιχειρήσεων της SAS αλλά και του επαγγελματισμού των στελεχών της, το βιβλίο αυτό είναι ένα σπάνιο και πολύ αξιόλογο έργο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

3 thoughts on “Βιβλίο: Bravo Two Zero

 1. Σεβομαι την εμπειρία σας, και θεωρώ ευτύχημα το οτι γράψατε ένα άρθρο σχετικά με το βιβλίο. Το έχω διαβάσει και πραγματικά τουλάχιστον με τα ελάχιστα που μπορώ να κρίνω απο τη θητεία μου στις Ειδικές Δυνάμεις (Πεζοναύτης), θα έλεγα οτι το βιβλίο ισορροπεί ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια, προφανώς για εμπορικούς λόγους. Θα σταθώ σε ένα σημείο απο αρκετά.. Και στο ΕΤΑ και στις μονάδες που υπηρετήσατε, έχετε κάνει πολλές πορείες ανίχνευσης σε υποτιθέμενη εχθρική ζώνη. Πότε κουβαλήσατε τελευταία φορά 90 κιλά βάρος? Αν υποθέσουμε οτι τα 40 απο αυτά είναι 2 μπετόνια νερού για ενυδάτωση, τότε τα αλλα 50 είναι 40 κιλά στο μπέργκεν και άλλα 10 να βρίσκονται στο γιλέκο μάχης και το όπλο. Πόσες φορές μπορέσατε να κουβαλήσετε τέτοιο φόρτο μάχης επάνω σας, για αμέτρητα χιλιόμετρα?. Εχοντας ολοκληρώσει τη θητεία μου σχεδόν 7 χρόνια πριν, μπορώ να πώ οτι έχω βελτιωθεί λιγάκι και σε θέματα γνώσεων και σε θέματα φυσικής κατάστασης, αφού διαβάζω τακτικά εγχειρίδια και προπονούμαι για Μαραθώνιο και κάποια στιγμή ανάβαση στον Ολυμπο, κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης και αρκετές συχνές πεζοπορίες 10kms με 32 κιλά φόρτο. Δεν λeω οτι δεν μπορώ να κάνω περισσότερα, αλλα το κόψιμο στους ώμους είναι μεγάλο..

  Εγώ προπονούμαι συχνά. Τα μέλη της ομάδας Β-20 ήταν εφεδροι SAS (αν δεν κάνω λάθος), που θα πεί οτι η συχνή προπόνηση και η ενασχόληση τους για να κρατηθούν σε άριστη φυσική κατάσταση, δεν ήταν συχνή.. Πώς μπορούσαν λοιπόν να κουβαλήσουν τόσα κιλά για τόσες μέρες? Επίσης, μια περίπολος spec ops για συλλογή πληροφοριών και καταστροφή,, υποτίθεται οτι πρέπει να είναι γρήγορη σε ταχύτητα λήψης αποφάσεων και κίνηση. Με τετοιο φόρτο, ήταν πολύ αργή. Ακόμη, τουλάχιστον για εμένα, φαίνεται λάθος να στέλνεται ομάδα ειδικών επιχειρήσεων σε ξένο κράτος, για το οποίο δε γνωρίζει τίποτε για την κουλτούρα, και τη γλώσσα για επικοινωνία με ντόπιες συμμαχικές ομάδες.

  Σας προτρέπω να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντές του Michael Asher επίσης μαχητη της SAS και εξερευνητή, σχετικά με την αποστολή B-20.

  Θα χαρώ πολύ να διαβάσω κάποια απάντηση σας, γιατί σας θεωρώ μια πραγματική πηγή γνώσης. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Αγαπητέ φίλε,

   Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας. Δε μπορούμε να διαφωνήσουμε με τα περισσότερα από όσα λέτε πέραν δύο λεπτομερειών. Το ότι τα μέλη δεν ήταν έφεδροι αλλά εν ενεργεία στελέχη της SAS και το ότι το φόρτο μάχης τους (μπέργκιν και νερό) δε το μετέφεραν αλλά τα άφησαν πίσω, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρατε, σχεδόν αμέσως μετά τη πρώτη τους επαφή με τον εχθρό, δηλαδή στα πρώτα εικοσιτετράωρα. Αλλά πράγματι, υπάρχουν κατά τη γνώμη μας τέτοιες υπερβολές στο βιβλίο.

   Δυστυχώς, τόσο για εμάς, όσο και για οποιονδήποτε δε βρίσκονταν εκεί, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ολόκληρη την αλήθεια. Από τη μία, η SAS επιβεβαιώνει όσα γράφει το βιβλίο αλλά αυτό μπορεί να είναι για λόγους προπαγάνδας. Το ντοκιμαντέρ που παραθέσατε δίνει μία άλλη οπτική γωνία. Προσωπικά, με δεδομένο ότι πλέον γνωρίζουμε ότι τα μέλη του περιπόλου ήταν μάχιμα και αξιότιμα στελέχη της SAS αλλά και με τη μετέπειτα πορεία του συγγραφέα σε πολεμικά μυθιστορήματα, πιστεύουμε ότι υπάρχει αλήθεια και στις δύο πλευρές.

   Δηλαδή, ο συγγραφέας ίσως να παραφούσκωσε κάποιες λεπτομέρειες εδώ και εκεί για λόγους εντυπωσιασμού, κάτι που μάλλον δε θα ενόχλησε τη SAS με το τρόπο που έγινε. Από την άλλη, το ντοκιμαντέρ ήθελε να πάρει δημοσιότητα αποκαλύπτοντας την «απάτη» καθαρά για οικονομικό όφελος. Επομένως, μάλλον και οι δύο πλευρές δε δίνουν την απόλυτη αλήθεια.

   Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει τις διαδικασίες, τεχνικές και πρακτικές που περιγράφονται που είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ότι διδάσκεται μέχρι και σήμερα στα σχετικά σχολεία. Επίσης, ότι τα εν ζωή μέλη παρασημοφορήθηκαν και, συγκεκριμένα ο κύριος Κρις Τζόρντι Ράιαν θεωρείται ήρωας της SAS για τη διαφυγή του και ο συγγραφέας επίσημα το πιο παρασημοφορημένο στέλεχος της SAS μέχρι την αποστρατεία του, δείχνει ότι δεν ήταν μία απόλυτη απάτη όπως προωθεί το ντοκιμαντέρ.

   Κλείνοντας, σίγουρα υπάρχει αλήθεια και στις δύο πλευρές. Δυστυχώς, εμείς δε μπορούμε να γνωρίζουμε τις ακριβείς λεπτομέρειες αλλά συμφωνούμε στο ότι φόρτος μάχης της τάξης των 90 κιλών ανά μέλος, αν και όχι απίθανο, είναι μάλλον υπερβολικό για ένα περίπολο αναγνώρισης-δολιοφθοράς.

   • Σας ευχαριστώ πολύ, για την ταχεία απάντησή σας.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s