Αναφορά Ιράκ #19

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο είχαμε δημοσιεύσει την «Αναφορά Ιράκ #6» που ήταν σχετική με ένα περιστατικό με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ή UAV στα Αγγλικά). Εδώ θα δούμε μία άλλη αναφορά σχετική με χρήση UAV από ένα περιστατικό που συνέβη το 2004 στο Ιράκ, κοντά στη περιοχή Κούφα, δίπλα στο αεροδρόμιο Ναζάφ.

Πηγή: U.S. Air Force / Staff Sgt. Suzanne M. Jenkins
Πηγή: U.S. Air Force / Staff Sgt. Suzanne M. Jenkins

Το ακριβές σημείο που έλαβε χώρα το περιστατικό μπορείτε να το δείτε και από την επόμενη δορυφορική φωτογραφία ή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps. Το στάδιο που βλέπετε είναι μόλις 2.5 χιλιόμετρα Βόρεια του Διεθνή Αερολιμένα Ναζάφ. Στη Βόρεια πλευρά του σταδίου υπάρχει μία πολύ μεγάλη έκταση όπου ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κούφα του Ιράκ. Μέσα στη τεράστια έκταση του πανεπιστημίου ήταν εγκατεστημένη και η προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων Γκολφ, όπως αποκαλούνταν. Το επίσημο όνομα της βάσης ήταν στρατόπεδο Μπέικερ. Το μόνο που χωρίζει το στάδιο από αυτό το χώρο είναι ένας δρόμος, ο δρόμος Αλ-Κούφα, που φαίνεται και στη φωτογραφία.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Τη Πέμπτη 3 Ιουνίου του 2004 το δεύτερο τάγμα του 37 συντάγματος τεθωρακισμένων των ΗΠΑ, επίσης αποκαλούνται Iron Dukes, έκανε αναφορά προς τη διοίκηση ότι τρεις οβίδες πυροβολικού χτύπησαν στις 10:55 το πρωί στα Νοτιοανατολικά του σταδίου, πολύ κοντά στη προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων Γκολφ τραυματίζοντας δύο Αμερικανούς στρατιώτες. Βλέπετε στη συνέχεια το έμβλημα της μονάδας που έκανε την αναφορά.

Πηγή: Military.com
Πηγή: Military.com

Αυτό που σίγουρα δε γνώριζαν οι επιτιθέμενοι ήταν ότι στη προκεχωρημένη βάση Γκολφ υπήρχε εγκατεστημένο ένα ραντάρ πυροβολικού για δοκιμαστικούς λόγους. Συχνά, βιομηχανίες όπλων προσφέρουν σε μάχιμες μονάδες εξοπλισμό για δοκιμές και έτσι βρέθηκε αυτό το ραντάρ στη βάση εκείνη τη φορά. Το στρατόπεδο ήταν εξοπλισμένο με ένα Hughes AN/TPQ-36 Firefinder, δηλαδή ένα σύστημα εντοπισμού όπλων. Σήμερα το σύστημα αυτό το έχει και η Τουρκία αλλά πρακτικά θυμίζει πολύ το ραντάρ πυροβολικού ARTHUR WLS που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Ερπυστριοφόρο BV-208 με Ραντάρ ARTHUR WLS». Βλέπετε το Hughes AN/TPQ-36 Firefinder καλύτερα σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: ArmyRecognition.com
Πηγή: ArmyRecognition.com

Χάρη σε αυτό το σύστημα εντοπισμού αναγνωρίστηκαν πολύ γρήγορα οι συντεταγμένες από όπου προήλθαν οι οβίδες. Έπειτα από έγκριση από τη διοίκηση, ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος General Atomics MQ-1 Predator απογειώθηκε για αναγνώριση και εξουδετέρωση της απειλής. Βλέπετε ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος General Atomics MQ-1 Predator στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Λόγω των συντεταγμένων που είχε προσφέρει το ραντάρ πυροβολικού Hughes AN/TPQ-36 Firefinder, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντόπισε αμέσως τους δύο χειριστές όλμου δίπλα στον όλμο. Μετά από επιβεβαίωση του στόχου από τη διοίκηση δόθηκε άδεια προσβολής του το οποίο και έγινε με ένα πύραυλο αέρος-εδάφους. Για την ακρίβεια, αυτό έγινε στις 12:03 ακριβώς και το αποτέλεσμα ήταν η εξουδετέρωση των δύο ανταρτών αλλά και η καταστροφή του όλμου που χρησιμοποιούσαν.

Πηγή: RT.com
Πηγή: RT.com

Αυτή η αναφορά, παρότι 12 ετών, μας δείχνει πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει το στράτευμα εν καιρό πολέμου σε πολλαπλά στάδια (εντοπισμός, αναγνώριση και προσβολή) προστατεύοντας τις φίλιες δυνάμεις, εκμηδενίζοντας τις παράπλευρες απώλειες και μη θέτοντας σε κίνδυνο άμεσα το στράτευμα για μία τέτοια «απλή» αποστολή. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα χρήσης της τεχνολογίας ως τακτικό πλεονέκτημα.
 

Αρ. Αναφοράς: ADLNO-61102344

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s