Αναφορά Ιράκ #18

Πολύ πρόσφατα, τη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου του 2016, έγινε μία επίθεση στη Βαγδάτη του Ιράκ που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πλευράς τακτικών καθώς επιβεβαιώνει όσα έχουμε αναφέρει επανειλημμένα για τις σύγχρονες τακτικές των τρομοκρατών σε άρθρα μας όπως τα «DHS: Τακτικές Μικρών Ομάδων» και «FDNY: Ανάλυση Επιθέσεων στο Παρίσι (2015)». Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αυτή την επίθεση σε λίγο μεγαλύτερο βάθος.

Πηγή: News.cn
Πηγή: News.cn

Η περιοχή αλ-Σουάλα του Ιράκ βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά της Βαγδάτης και μπορείτε να δείτε το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται από τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία ή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο από την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Όπως είχε δηλώσει δημοσίως ο Σιίτης κληρικός και πολιτικός ηγέτης κύριος Μουκτάντα αλ-Σαντρ, εκείνη την εβδομάδα του Φεβρουαρίου η Σιιτική κοινότητα της παραπάνω περιοχής είχε οργανώσει πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στις σκληροπυρηνικές πρακτικές και στη καταπίεση από τους Σουνίτες μουσουλμάνους. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του κυρίου Μουκτάντα αλ-Σαντρ στη συνέχεια.

Πηγή: English.AlArabiya.net
Πηγή: English.AlArabiya.net

Όπως είχαμε δει και στην «Αναφορά Ιράκ #17» οι μάχες Σιιτών και Σουνιτών μουσουλμάνων δεν έχουν μειωθεί μετά το πόλεμο του Ιράκ ενώ οι Σουνίτες συνεχίζουν να έχουν τη πιο ακραία μορφή Ισλαμισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γνωστή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Πίσω στο θέμα μας, τη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου του 2016 και ενώ ο κόσμος αποχωρούσε από το τέμενος Ρασούλ αλ-Αζάμ έγινε η πρώτη έκρηξη. Ένας άντρας πυροδότησε το εκρηκτικό του γιλέκο ανάμεσα από το κόσμο καθώς εξέρχονταν από το τέμενος. Σε αυτό το σημείο βλέπουμε πως επιτιθέμενοι, καλά συντονισμένοι, εκτέλεσαν όσα γνωρίζουμε πλέον ως τυπικές τακτικές μάχης τρομοκρατών και που αναφέραμε στην εισαγωγή του κειμένου βάση παλαιότερων άρθρων μας.

Πηγή: European Pressphoto Agency
Πηγή: European Pressphoto Agency

Ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας περίμενε σε κοντινό σημείο μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις πρώτων βοηθειών και όταν αυτό συνέβη πυροδότησε και το δικό του εκρηκτικό γιλέκο οδηγώντας στο θάνατο τους τέσσερις κρατικούς υπαλλήλους της κυβέρνησης του Ιράκ. Δηλαδή, μία τακτική μάχης που βλέπουμε όλο και πιο συχνά από τις Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγή: Khalid al-Mousily, Reuters
Πηγή: Khalid al-Mousily, Reuters

Ο τελικός απολογισμός ήταν 15 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters. Λίγες ώρες αργότερα ο κύριος Μουκτάντα αλ-Σαντρ δήλωσε ότι ως ένδειξη της αντίθεσης του σε τέτοιες δειλές επιθέσεις Σουνιτών, το πολιτικό του κόμμα θα κάνει πορεία διαμαρτυρίας στη Σιιτική περιοχή όπου έγινε η επίθεση και υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί Σιίτες όπως επίσης και ο ίδιος ο κύριος Μουκτάντα αλ-Σαντρ. Μέχρι σήμερα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης αλλά όλα τα χαρακτηριστικά της όπως επίσης και το κίνητρο δείχνουν προς τη κατεύθυνση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σχεδόν πάντα τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ αναφέρονται στη κοινότητα των Σιιτών μουσουλμάνων με τον όρο «αποστάτες» και εδώ και μήνες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο αυτής της περιοχής. Βλέπετε ακόμα μία φωτογραφία από το εσωτερικό του τέμενος μετά από αυτή τη βομβιστική τρομοκρατική επίθεση εδώ.

Πηγή: Khalid al-Mousily, Reuters
Πηγή: Khalid al-Mousily, Reuters

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s