Αναφορά Αφγανιστάν #9

Η αναφορά που θα δούμε εδώ είναι από το 2009 και αφορά για ακόμα μία φορά έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που ευτυχώς εξουδετερώθηκε με ασφάλεια. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της παραμονής της πρωτοχρονιάς και θα το δούμε σε μεγαλύτερο βάθος στη συνέχεια.

Πηγή: Senior Airman David Carbajal, U.S. Air Force
Πηγή: Senior Airman David Carbajal, U.S. Air Force

Στις 10:35 της 31 Δεκεμβρίου 2009 ο Αφγανικός στρατός ενημερώνει τις Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι σκοπός τους παρατήρησε έναν άντρα να τοποθετεί έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο σημείο που βλέπετε παρακάτω. Μπορείτε να δείτε το σημείο ακριβώς ακολουθώντας και αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Είναι στη περιοχή Λογκάρ αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι ο ΑΕΜ τοποθετήθηκε στο δρόμο Καμπούλ από τον οποίο πέντε χιλιόμετρα Βόρεια βρίσκεται η προκεχωρημένη στρατιωτική Αμερικανική βάση Σανκ στην οποία τότε υπήρχαν και περίπου 200 Τσέχοι στρατιώτες και η βασική της αποστολή ήταν η εκπαίδευση του Αφγανικού στρατού. Βλέπετε μία φωτογραφία από την Αμερικανική βάση Σανκ στη συνέχεια.

Πηγή: Kent B.
Πηγή: Kent B.

Προφανώς ο ΑΕΜ τοποθετήθηκε εκεί από αντάρτες για να τον πυροδοτήσουν όταν θα περνούσε κάποιο κομβόι οχημάτων από τη παραπάνω βάση. Γρήγορα άντρες από τη 91 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Ιππικού των ΗΠΑ έκλεισαν τη κίνηση στον αυτοκινητόδρομο και ενημέρωσαν τις υπόλοιπες μονάδες ώστε να καταφτάσει ειδική ομάδα πυροτεχνουργών (EOD) στο σημείο όπου αναφέρθηκε η ύποπτη συσκευή. Βλέπετε το έμβλημα της 91 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Ιππικού των ΗΠΑ εδώ.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Όταν επιβεβαιώθηκε ότι η περιμετρική ασφάλεια ήταν επαρκής, η 14 Ομάδα Εξουδετέρωσης ΑΕΜ της 3 Μοίρας της 71 Ταξιαρχίας Ιππικού που ανήκει στη 10 Ορεινή Μεραρχία ενημερώθηκε για να επέμβει στο σημείο. Βλέπετε το έμβλημα της 3 Μοίρας από την 71 Ταξιαρχία Ιππικού των ΗΠΑ παρακάτω.

Πηγή: GlobalSecurity.org
Πηγή: GlobalSecurity.org

Η ομάδα πυροτεχνουργών εξουδετέρωσης ΑΕΜ έφτασε στο σημείο και έκανε μία αρχική εκτίμηση της απειλής. Για ασφάλεια, οι πυροτεχνουργοί της ομάδας θεώρησαν σωστό να κάνουν χρήση ρομπότ ώστε να παραμείνουν σε ασφαλή απόσταση καθώς ακόμα ήταν άγνωστο το είδος του ΑΕΜ που αντιμετώπιζαν. Ωστόσο, ο ΑΕΜ ήταν θαμμένος με τέτοιο τρόπο που το ρομπότ δε μπορούσε να τον εξουδετερώσει με ασφάλεια και επιπρόσθετα, το ρομπότ είχε μία τεχνική βλάβη που το έβγαλε σχεδόν άχρηστο.

Πηγή: 2010-2014.kormany.hu
Πηγή: 2010-2014.kormany.hu

Μη έχοντας άλλη επιλογή, οι πυροτεχνουργοί ενημέρωσαν τις εμπλεκόμενες μονάδες ότι θα εξουδετερώσουν όλες τις απειλές χωρίς τη χρήση του ρομπότ και έστειλαν έναν πυροτεχνουργό με εκρηκτικά να το εξουδετερώσει με ελεγχόμενη έκρηξη στο σημείο όπου βρίσκονταν.

Πηγή: Staff Sgt. Elvis Umanzor, U.S. Army
Πηγή: Staff Sgt. Elvis Umanzor, U.S. Army

Ο πυροτεχνουργός που έφτασε στο ΑΕΜ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να δει κάποιο σύστημα πυροδότησης και έτσι υπέθεσε ότι είχε σύστημα ασύρματης πυροδότησης. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι υπήρχαν 8 μπαταρίες τύπου D που συνδέονταν με καλώδια με κάποιο ηλεκτρονικό κύκλωμα και υπήρχε έντονη μυρωδιά εκρηκτικών υλών.

Πηγή: MichaelTotten.com
Πηγή: MichaelTotten.com

Ο πυροτεχνουργός τοποθέτησε τα εκρηκτικά που είχε μαζί του πάνω από το άγνωστο ΑΕΜ χωρίς να το μετακινήσει και στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Στις 13:46 ακριβώς τοπική ώρα έγινε η ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωση του ΑΕΜ με επιτυχία. Έπειτα από 30 λεπτά αναμονής για λόγους ασφαλείας, ακόμα ένας πυροτεχνουργός πήγε πίσω στο ΑΕΜ για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε ακόμα κάποια εκρηκτική συσκευή στο σημείο ή άλλη απειλή.

Πηγή: CetaTechs.com
Πηγή: CetaTechs.com

Η τελική αναφορά της ομάδας των πυροτεχνουργών αναφέρει στις 14:48 τοπική ώρα ότι έπειτα από κλήση που δέχθηκαν στη συχνότητα ασυρμάτου 48.525 με κωδικό όνομα «NOMAD 7» για ένα άγνωστο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έφτασαν στο σημείο. Το ΑΕΜ προκαλούσε προβλήματα στη μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού στον αυτοκινητόδρομο και εντοπίστηκε από Αφγανό σκοπό σε παρατηρητήριο για τη διαδρομή που οδηγεί στη προκεχωρημένη βάση Σανκ. Το ΑΕΜ εξουδετερώθηκε εκεί όπου βρίσκονταν καθώς το ρομπότ δεν είχε πρόσβαση σε εκείνο το σημείο. Το συμβάν θεωρήθηκε λήξαν από όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες στις 16:14 τοπική ώρα.

Πηγή: StrategyPage.com
Πηγή: StrategyPage.com

Αυτό το περιστατικό ήταν ένα υποδειγματικό παράδειγμα επιτυχημένης δύσκολης εξουδετέρωσης ΑΕΜ στο Αφγανιστάν. Επίσης, είναι μία υπενθύμιση προς όλους τους πολίτες πως όταν αυτοί προετοιμάζονται να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους επαγγελματίες όπως οι παραπάνω βάζουν τις ζωές μπροστά για τη προστασία όλων μας.
 
Αρ. Αναφοράς: 20091231071042SWC1158638901

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s